Istorie Costesti | Istoric Costesti | Orasul Costesti Date Cronologice

Ploiesti Costesti | Istoria orasului Costesti | Date Cronologice Costesti




Cazare Romania > Muntenia > Cazare Costesti > Istoric Costesti


 
 

Istoric Costesti

Oferte Costesti 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Localitatea Costesti, are un trecut indepartat, despre care vorbesc izvoarele scrise, paginile de arhiva, dar si izvoarele orale - cetatenii in varsta ai satelor, care au pastrat stirile din mosi-stramosi.In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, mai precis in perioada 1862-1866, reformele lui Alexandru Ioan Cuza au adus cateva din satele localitatii Costesti in prim-plan.

Un eveniment nefericit care a marcat Orasul Costesti si locuitorii acestuia a avut loc acum 76 de ani in Vinerea Mare.
18 aprilie 1930 a fost o zi de vineri Vinerea Mare de dinainte de Pasti. In micuta biserica din lemn din satul Costesti, judetul Arges, preotul si multimea de enoriasi se pregateau pentru slujba de Denie. Sa fi fost ora sase seara, cand s-a intamplat tragedia. 118 copii ? aproape toti copiii satului au pierit in cumplitul incendiu care a cuprins si a mistuit, in cateva minute, bisericuta.

In 1930, Biserica din Costesti avea deja o varsta ce depasea veacul. Construita numai din barne de lemn, isi primea credinciosii in numai 24 de metri patrati. Nu avea usa, ci numai tocul de la usa, lat de 60 de centimetri, cat sa treaca o persoana. Ferestrele erau inguste si ferecate cu gratii de metal.

In seara aceea, inainte de slujba, satenii au discutat cu preotul, incercand sa-l convinga sa tina slujba afara. Ei erau aproape 200 de oameni, biserica era foarte mica. S-a ajuns la un compromis: in biserica aveau sa stea numai copiii, elevi de scoala primara si elevi de liceu, cel mai mic, o fetita de numai opt ani iar parintii si bunicii sa stea afara. Oamenii mai in varsta isi amintesc bine de 18 aprilie 1930... Slujba incepuse de cateva minute. Dascalul a aprins o lumanare si a asezat-o in sfesnic. Flacara, la inceput plapanda, a crescut si a aprins o coroana din celuloid ce statea deasupra sfesnicului.

Focul a fost stins iute de dascal, strivit in batai din palme, starnind zeci de scantei. Una singura s-a inaltat si a patruns, printre crapaturi, in podul bisericii, locul unde erau stranse, de ani si ani, coroanele vechi. In cateva clipe, podul era in flacari incendiul a izbucnit violent, inauntru, copiii nu banuiau nimic.

La inceput a fost fumul inecacios, otravitor care i-a invaluit, asfixiindu-i, lesinandu-i. Asa erau de multi, incat nu aveau loc sa cada. A urmat panica, o panica ingrozitoare, care i-a ucis pe toti intr-o biserica fara usa, din care se puteau salva lesne, fara exceptie. Cum asa, de ce nu au iesit prin deschizatura aceea, fie ea si ingusta, vine intrebarea fireasca. Primii care au realizat ce se intampla au fost cei de afara, parintii. Ei s-au imbulzit la usa, incercand sa intre, sa-si salveze copiii. Ei se impingeau sa intre, copiii se chinuiau sa iasa ai nu reuseau, tocmai din cauza parintilor lor, care le blocau iesirea. Au murit toti, 118 copii, tot tineretul satului.