Obiective Turistice Chisinau | Muzee Chisinau | Turism Chisinau | Muzeul de Arheologie si Etnografie Chisinau

Obiective turistice Chisinau | Puncte de interes turistic in Chisinau | Turism Municipiul Chisinau




Cazare Romania > Republica Moldova > Judetul Chisinau > Cazare Chisinau > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Chisinau 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Chisinau

Nota 6.4 din 10 pe baza a 4 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Chisinau

 
     
 
 
 
     
 
 

Muzeul de Arheologie si Etnografie
Fondat in 1977, avand la baza expozitia arheologica organizata la 1958 in blocul central al A.S. a R.S.S.M. (bd. Stefan cel Mare 1). Subdiviziune a Institutului de Arheologie si Istorie Veche al A.S. a R.M. Deschis pentru public in 1986, in prezent se afla intr-o cladire construita la sf. sec. XIX dupa proiectul arhitectului A.Bernardazzi (str.Mitropolit G.Banulescu-Bodoni 35).

Colectiile se impart in fondul de baza cu circa 10 mii piese si in fondul auxiliar cu 800 mii piese. Expozitia permanenta este amplasata in 10 sali cu o suprafata totala de 350 m2, in sectia de arheologie sunt expuse circa 3000 de piese si in sectia de etnografie peste 2000 de piese.

Exponatele arheologice reflecta dezvoltarea societatii umane din epoca paleoliticului pana in evul mediu tarziu.
- Epoca paleoliticului sau epoca veche a pietrei este reprezentata prin piese confectionate din silex si oase de animale (aschii, toporase de mana, lame, strapungatoare, ace) descoperite in grotele de langa Ciutulesti (Floresti), Branzeni, Corpaci, Buzdugeni (Edinet), Duruitoarea (Rascani), Cosauti (Soroca);
- Epoca mezoliticului: lame microlitice, razuitoare din silex gasite langa Varvareuca (Floresti) si Branzeni (Edinet);
- Epoca neoliticului: piese ce tin de culturile Cris, bugonistreana, ceramica bandliniara, fragmente de sapaligi, vase de lut;
- Epoca aramei si a pietrei: culturile Cucuteni-Tripolie si Gumelnita;
- Epoca bronzului: unelte, arme din piatra, os, bronz, vase de lut ale triburilor culturilor Mormintelor cu ocru, catacombelor, ceramica cu multe braie;
- Epoca fierului: pietre funerare, piese de ceramica, arme de la traci, descoperite in necropolele de langa Soldanesti si Parjolteni, obiecte ce au apartinut getodacilor, descoperite in cetatile si asezarile de la Butuceni, Calfa, Hansca.

Exponatele etnografice reflecta cultura materiala si spirituala, ocupatiile de baza ale poporului roman: unelte agricole, covoare, prosoape, piese de port popular.

Muzeul de Arte Plastice
Fondat in 1939 de catre sculptorul si pictorul Alexandru Plamadeala si alti artisti plastici basarabeni. Fondurile se formeaza in baza colectiilor personale ale fondatorilor si a donatiilor. In vara anului 1941 muzeul este evacuat la Harkov si dispare aproape in intregime. Actualul muzeu este inaugurat in noiembrie 1944, detinand la inceput 51 de tablouri, 5 sculpturi si 49 de foi grafice, toate aduse de la Moscova.

In prezent contine circa 30 mii de exponate achizitionate de la artistii plastici basarabeni, de la colectionari si din alte surse (din ianuarie 1994, din lipsa de surse financiare nu se completeaza).

Colectiile sunt structurate pe compartimente: arta medievala (icoane, obiecte de cult, tiparituri vechi, creatie populara); arta plastica din Moldova (picturi, sculpturi, lucrari de arta decorativa, grafica de manuscris din sec. XV—XVIII, opere ale plasticienilor basarabeni din sec. XIX si inceputul sec. XX: Vladimir Okusko, Pavel Silingovschi, Eugenia Malesevschi, Auguste Baillayre, Alexandru Plamadeala, opere ale artistilor plastici contemporani Igor Vieru, Mihai Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Eleonora Romanescu, Aurel David, Claudia Cobizev, Lazar Dubinovschi, Ilie Bogdesco, Ada Zevin, Filimon Hamuraru, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, Gheorghe Vrabie, Iurie Canasin, Alexei Colabneac, Emil Childescu, Maria Saka-Racila s.a.); arta vest-europeana (picturi, grafica, desene, acuarele ale pictorilor flamanzi, olandezi, italieni, francezi, germani: Bernardino Luini, Karel van Mander, Gregorio Vasari, Luca Giordano, Albrecht Durer, William Hogarth, Pierre Auguste Renoir); arta rusa (lucrarile pictorilor Orest Kiprenski, Ivan Aivazovski, Ivan Siskin, Aleksei Savrasov, Karl Briullov, Alexei Venetianov, Vladimir Serov, Ilia Repin, Ivan Kramskoi, Viktor Vasnetov); arta orientala (grafica japoneza). In cadrul muzeului se organizeaza expozitii permanente si temporare, se elaboreaza studii in domeniul istoriei artelor, se face critica de specialitate. Pe langa muzeu activeaza Centrul Republican de Restaurare.

Sediul central, in restaurare din 1995, se afla in doua cladiri unite printr-o galerie: casa proprietarului Hertza in stil baroc si casa proprietarului Kligman in stil clasic (bd. Stefan cel Mare 115).

Al doilea sediu se afla in cladirea ce a apartinut pana la 1940 Liceului Principesa Dadiani, iar dupa razboi Muzeului de Istorie a Partidului Comunist al Moldovei (str.31 August 1989 nr.115).

Muzeul national de Etnografie si Iistorie Naturala
Organizat in octombrie 1889 in baza colectiei de exponate a primei expozitii agricole din Basarabia, din initiativa obstimii progresiste si personal a magistrului in zoologie, membru, iar mai tarziu si presedinte al Upravei Guberniale de Zemstva, baronul A.Stuart.

Fondat ca Muzeu Agricol, iar peste putin timp Muzeu Zoologic, Agricol si de Mestesuguri Populare al Zemstvei Guberniale, pe parcursul activitatii sale a fost de mai multe ori reorganizat. In 1926 devine Muzeul National de Istorie Naturala din Chisinau, in 1937 - Muzeul Regional al Basarabiei, in 1940 - Muzeul Republican de Studiere a Tinutului al R.S.S.M, in 1957 - Muzeul de Stat de Istorie si Studiere a Tinutului al R.S.S.M., in 1983 - Muzeul de Stat de Studiere a Tinutului al R.S.S.M. Cu toate aceste reorganizari, in activitatea muzeului au fost permanent prezente doua directii principale: studierea naturii si culturii traditionale a Basarabiei. De aceea in 1983, o data cu organizarea Muzeului National de Istorie a Moldovei, revine la fagasul initial de activitate ca mai apoi in 1991 sa primeasca si denumirea adecvata activitatii sale - Muzeu National de Etnografie si Istorie Naturala.

Primul local al muzeului a fost cladirea Zemstvei Guberniale, iar in anul 1903-1905 a fost construita special pentru Muzeu o noua cladire (proiectul arhitect. V.Taganko) in care se afla si in prezent. Chiar de la inceputul existentei sale devine un centru important de stiinta si cultura al Basarabiei si curand e cunoscut nu numai in Imperiul Rus, dar si in Europa, participand la diferite expozitii si intruniri, unde reprezentantii muzeului au fost inalt apreciati. Printre personalitatile de vaza care au contribuit la propasirea lui a fost primul custode si preparator Frant Osterman, fondatorul colectiei etnografice si custode - Albina Osterman, naturalistii N.Zubovschi, I.Crasilscic, S.Miler, V.Bezval, F.Porucic mai apoi N.Frolov, M.Pocoara, N.Morosan, I.Suhov, B.Tarabuchin s.a. O pagina deosebita in istoria dezvoltarii Muzeului a inscris-o Societatea Naturalistilor din Basarabia, fondata in anul 1904. In anul 1906 pe teritoriul Muzeului a fost organizata prima Gradina Botanica din Basarabia care exista si astazi si constituie o expozitie vie a florei meleagului nostru.

Fiind cea mai veche institutie din domeniu, muzeul a contribuit la crearea si dezvoltarea majoritatii muzeelor din R.M., in prezent activeaza in directia organizarii la Chisinau a Muzeului Satului. Sub egida muzeului se afla si Complexul Muzeistic din s.Ivancea, Orhei, unde dupa realizarea unor lucrari de restaurare a conacului - parc Balioz a fost deschis Muzeul Mestesugurilor Populare din Moldova.

Patrimoniul muzeului il constituie numeroase colectii geologice, paleontologice, zoologice, entomologice, arheologice, etnografice, numismatice, multe dintre ele fiind foarte valoroase si chiar unicale. Cu valoare de unicat sunt scheletul unui Dinoterium Gigantisimus, tezaurele arheologice Carbuna, Larguta, Dorotcaia, colectia de covoare basarabene s.a. Piese din colectiile muzeului au fost expuse la diverse expozitii organizate in multe tari din Europa, America, Africa, Asia. Patrimoniul lui serveste drept baza stiintifica pentru cercetatorii din diverse domenii, pentru oamenii de creatie. Cercetatorii muzeului au elaborat numeroase lucrari stiintifice si de popularizare, multe fiind publicate in culegerile Buletin Stiintific. Muzeul dispune de o valoroasa biblioteca stiintifica, de sali de expozitii permanente si temporare.

In 1994 in cladirea muzeului a fost inaugurata o noua expozitie pavilionara permanenta pe o suprafata de 2 mii m2 sub genericul Natura. Omul. Cultura. - ce dezvaluie evolutia corelatiei om - natura la diferite etape ale dezvoltarii lumii, evolutia lumii organice, dinamicul folosirii resurselor naturale, sinteza creatoare om-natura, situatia ecologica din R.M. si caile de ameliorare a ei.

Muzeul Natonal de Istorie a Moldovei.
Inaugurat in 1987, in sediul reconstruit al fostului Liceu Regional. Muzeul gestioneaza si pastreaza peste 263 mii de exponate, dintre care peste 165 mii piese originale de Patrimoniu national. Sectiile Arheologie si istorie antica, Istorie medievala, Istoria Basarabiei, Istoria contemporana si de Tezaure reprezinta nucleul stiintific al institutiei.

Muzeul are cateva directii de activitate primordiale: pastrarea si conservarea vestigiilor istorice, cercetarea stiintifica a perioadelor istorice si a exponatelor concrete referitoare la teritoriul nostru si activitatea de popularizare a istoriei, in special prin expozitii si alte activitati. In anul 1991 a fost organizata prima expozitie istorica de anvergura „Pagini de istorie multimilenara” si de la sfarsitul aceluiasi an - Sesiunea de comunicari stiintifice, care urmeaza a fi publicata intr-un Anuar, denumit, incepand cu numarul trei - Tyragetia, in amintirea stramosilor nostri, getii de la Tyras (Nistru).Au fost publicate pana acum trei Anuare, alte lucrari, in total sase carti de istorie.

Se realizeaza un important volum de lucru expozitional - cate 15 expozitii tematice anual. Mentionam ca fiind expozitii de exceptionala valoare patrimoniala, expozitia din 1996, prezentand vestigiile antice si din evul mediu de la Orheiul Vechi.

Pe langa sediul cultural al Moldovei, strajuit simbolic de lupoaica cu fratii Romulus si Remus, tot in structura Muzeului se mai afla cinci filiale: in Chisinau -Expozitia de tehnica militara si Casa memoriala Sciusev, Casa memoriala C.Stamati din Ocnita, Conacul familiei Lazo din Piatra (Orhei) si Casa-muzeu Carol XII din Varnita.

Ca institutie culturala Muzeul contribuie la formarea si mentinerea constiintei nationale istorice a poporului nostru.

Muzeul Pedagogic Republican (str. M Kogalniceanu 60)
Colectie de monumente ale culturii spirituale si materiale ce reflecta dezvoltarea invatamantului public in Republica Moldova. Fondat in 1974, initial ca expozitie a Institutului de Cercetari Stiintifice in Domeniul Pedagogiei, s-a organizat cu contributia personala a unor entuziasti (V.Lemne, V.Ciubuciu, T.Ostasco, I.Contescu, St.Odobescu), precum si a profesorilor si studentilor de la Facultatea de Arhitectura a Institutului Politehnic.

Dispune de 5 sali de expozitii si un fond de circa 10000 exponate: documente, fotografii, reproduceri, manuale scolare, programe si planuri de invatamant din perioada 1940-1995.

Muzeul organizeaza expozitii ambulante: Limba noastra, Manastirile si bisericile Moldovei - centre si focare de cultura, Carti rare, Invatamantul in Basarabia (1918-1940), conferinte, intalniri cu cadre didactice, studenti, elevi.

Muzeul Satului
Muzeu etnografic sub cerul liber, ce reconstituie satul basarabean din sec. XVIII—XIX. Problema crearii unui astfel de muzeu s-a pus inca la inceputul sec. XX de renumitii savanti si oameni de cultura P.Stefanuca, M. si P.Mihail. Prima incercare de edificare a muzeului se face in anii 1942-1943, in cadrul expozitiei Dezrobire din Gradina Publica, fiind expuse o casa si o moara de vant din Purcari, jud. Cetatea Alba, o casa din Ignatei, jud. Orhei, biserica veche din Comova, jud. Orhei. Biserica, prezentata in expozitia romaneasca de la Leipzig (1943), precum si celelalte exponate au disparut. In anii '60-'70 arhitectii R.Kurt si F.Naumov au selectat 6 proiecte-schite de amplasare a muzeului. Actualul Muzeu al Satului, inaugurat in 18 mai 1995, este conceput de arhitectii E.Bazgu, S.Burciu, M.Seremet. Se situeaza la portile orasului (pretura Botanica). Pe o suprafata de 150 ha, se prevede a prezenta 6 zone etnografice, 165 monumente: mori de vant, mori de apa, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodaresti, crucifixe, un han, o crasma etc.

Primele exponate montate sunt moara de vant din Opaci, Causeni (a doua jumatate a sec. XIX) si Biserica de lemn din Sudarca, Donduseni. Director al Muzeului - Eugen Bazgu.

Muzeul Menorial al Voluntarilor Bulgari (str. Dimo 6)
Filiala a Muzeului National. Este inaugurat in 1969 in incinta unei capele construite in memoria victoriei Rusiei in razboiul ruso-turc din 1877-1878. Pe locul unde se afla acum muzeul, la 12 aprilie 1877 s-a dat citire declaratiei de razboi facuta Imperiului Otoman de catre Rusia. Tot aici a avut loc parada trupelor rusesti si a celor 3 detasamente de voluntari bulgari, formate la Chisinau si transformate mai tarziu in baza de constituire a armatei bulgare.

Muzeul gazduieste documente, obiecte, gravuri, mostre de armament, numeroase fotografii ale participantilor lor la luptele pentru eliberarea Bulgariei, originari din Chisinau, printre acestea numarandu-se si uniforma de lupta, diplomele si mentiunile, ordinele si medaliile lui C.V.Hrutka, decedat in anul 1969 la varsta de 114 ani.