Stiri Vama Veche | Stiri Locale Vama Veche | Stiri mondene

Stiri de ultima ora Vama Veche | Stiri Mondene Vama Veche 2022 | Stiri Romania - Vama Veche




Cazare Romania > Litoral > Judetul Constanta > Cazare Vama Veche > Stiri Vama Veche


 
 

Stiri Vama Veche

Oferte Vama Veche 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Vama Veche

Nota 8.6 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Vama Veche

 
     
 
 
 
     
 
 

Povestea Vama Veche - o moarte fara sfarsit



Nu exista statiune in Romania care sa se bucure de o mai mare mediatizare decat Vama Veche. Devenita de-a lungul ultimilor zece ani un adevarat brand, Vama inca socheaza, atrage, reusind totodata sa-si pastreze aura de mister. Ironic, statiunea de la capatul Romaniei moare de cateva sezoane incoace, se degradeaza continuu, se schimba, se pierde, se transforma - in fiecare an pe paginile tuturor ziarelor si pe buzele melancolicilor. “Problema Vama Veche” nu se mai termina… cu toate acestea insa statiunea a reusit, in ciuda tuturor prognozelor, sa-si pastreze farmecul boem si spiritualitatea aprinsa. Care este Povestea Vamii si de ce mii de turisti aleg inca aceasta statiune? E un trend, o moda, incapatanare sau libertate?

Brandul Vama Veche inca mai face valuri. E o moda care nu trece sa spui ca “Vama Veche nu mai e la fel”, “Vama Veche a murit”, “Hai sa salvam Vama Veche”. S-a scris atat de mult despre schimbarea si moartea acestui colt de paradis incat multi s-au plictisit sa auda aceeasi si aceeasi poveste. In mod clar insa, samburele de adevar exista: in anii ’70, ’80 Vama Veche era un satuc care numara doar cateva zeci de suflete de pescari. Vara, cativa turisti boemi se adunau aici pentru nudism, liberatate in discurs, conversatii politice, dansuri, voie buna, natura si liniste. Astazi, satucul de langa granita cu Bulgaria s-a transformat intr-un Neptun junior cu cateva enclave flower power si generatii hippie. Formata dintr-un amalgam de stiluri, muzica si perceptii, Vama Veche este cea mai noua statiune turistica a litoralului. Investitiile hoteliere au explodat, turistii - atrasi de misterul fabricat in laboratoarele media vin in valuri din ce in ce mai mari, iar vechii vamaioti ori si-au gasit alte refugii, ori raman aici pentru a se bucura de ce a mai ramas din vechea si reala Vama.

Vama Veche, inainte de invazie

Nu sunt multi cei care isi amintesc de Vama Veche de dinainte de explozia turistica. In anii ’70, ’80 si chiar imediat dupa revolutie, Vama era doar o comuna in apropiere de 2 Mai si Mangalia. Capatase un oarecare renume datorita izolarii sale si a plajelor pustii. O anumita categorie de oameni veneau aici vara de vara, in general cu corturile, pentru a se bucura de natura si liniste. Dupa anii ’90 insa, Vama Veche a devenit din ce in ce mai cunoscuta. Odata cu aparitia trupei Vama Veche statiunea a cunoscut o notorietate neasteptata iar in anii care au urmat investitiile in turism au cunoscut o explozie fara precedent. Metrul de teren ajunsese in anii 2000 la 100 de euro, concesionarile se inmulteau de la luna la luna, iar vamaiotii, noi si vechi, pledau pentru izolare si conservare in timp ce vilele, hotelurile si pensiunile luxoase se inaltau pe de o parte si de alta a drumurilor de tara. Paradoxal, lupta pentru pastrarea valorilor made in Vama Veche a crescut notorietatea statiunii si, deci, si numarul de turisti care au ales-o ca destinatie.

In 2002 a fost organizat festivalul Stufstock care era practic interfata unei campanii de amploare - Salvati Vama Veche - campanie initiata de Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio- Cultural, care a demarat actiunile de atragere a atentiei autoritatilor si opiniei publice asupra pericolului distrugerii din punct de vedere ecologic si cultural a zonei.

Campania viza ecologizarea zonei 2 Mai -Vama Veche -Limanu precum si protejarea ariei de constructiile ilegale care nu tineau seama de un plan urbanistic. Festivalul Stufstock care avea ca obiectv principal salvararea Vamii a atras, paradoxal, dar si foarte previzibil, o mediatizare puternica, o notorietate amplificata, investitii hoteliere si mai mari precum si turistii multi, mai putini boemi, dar foarte curiosi. Lupta pentru Vama Veche a condamnat Vama la popularitate… contrar asteptarilor insa, statiunea s-a incapatanat sa ramana cel mai important reper pentru turismul boem, spiritual, liber si total lipsit de prejudecati.

De ce mergem in Vama Veche?

Vama Veche, ultima statiune a litoralului romanesc, se afla la 12 kilometri de Mangalia, intre localitatea 2 Mai si frontiera cu Bulgaria. Motivele pentru care an de an mii de turisti aleg Vama ca destinatie tin mai degraba de latura spirituala decat de cea practica. In Vama nu exista malluri, parcuri de distractie sau cluburi cu sonorizare de ultima generatie – iar acesta este un argument pro. In Vama nu exista nici macar asfalt. Drumul de la Mangalia trece de un indicator albastru pentru a ajunge intr-o intersectie cu alte doua secundare. In sus, in dreapta, o straduta ingusta duce catre casele pescarilor. In jos, drumul cu praf coboara catre mare strajuit de terase, buticuri, pensiuni si tarabe. Din luna mai pana tarziu, in septembrie, muzica pluteste in aer, oamenii se plimba desculti, cozile nu se mai termina la clatite iar plajele se incapataneaza sa ramana aglomerate de corturi si prosoape. Mai nou si de sezlonguri ...

Preturi mici, nopti lungi, mancare buna si cazare modesta

Vama Veche este pentru cei mai multi o traditie. A devenit redundant sa intrebi un vamaiot Unde te duci la mare? Cum unde? In Vama, normal. Toata lumea merge in Vama

Chiar daca au aparut hoteluri, pensiuni, restaurante si discoteci in dezacord cu stilul libertin si hippie, vamaiotii raman fideli statiunii de la frontiera. Plaja este marginita la cele doua capete (in stanga catre 2 Mai si in dreapta catre bulgari) de sute si sute de corturi. In mijloc se face plaja, se danseaza, sa sta la bere si povesti.
Cei care refuza cazarea la cort, platesc pentru o camera normala intre 40 si 100 de lei pe noapte. Preturile cele mai mici se practica de catre localnici - majoritatea si-au amenajat o camera sau doua pentru astfel de ocazii. Pe portile caselor sunt mereu hartii Ofer cazare, preturile sunt negociabile, dusul e in curte, iar apa din butoi se incalzeste la soare. Cu 60 de lei te cazezi fara probleme intr-o pensiune fara stele si fara pretentii dar cu standarde satisfacatoare de decenta. Cu 70, 80 de lei ai si dus in camera iar de la 100 de lei in sus se numeste lux iar lumea te va intreba de ce nu te duci la Mamaia.

Masa se ia la terasele restaurant aparute cu zecile in ultimii ani. Nici scumpa, nici ieftina mancarea e multa, romaneasca, fara mari pretentii dar in cantitati satisfacatoare. Cu 20, 30 de lei manaci un pranz copios iar daca ramai fara bani de restaurant poti face ceea ce fac cei mai multi: intri intr-o alimentara si iti cumperi ce vrei.
Noptile lungi sunt definitia statiunii. Dansul pe nisip reprezinta una dintre atractiile majore ale Vamei Vechi. Plaja este strajuita de la un capat la altul de terase unde seara muzica se da la maxim, bautura la fel, iar distractia capata proportii, pentru unii, infricosatoare. In functie de preferintele muzicale, turistii isi aleg terasa favorita si metrul patrat de nisip pe care danseaza pana la epuizare.

Sursa: www.lazy.ro