Obiective turistice Iasi | Palatul Culturii Iasi | Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Obiective turistice Iasi | Puncte de interes turistic Iasi | Gradina Botanica Iasi | Cazare Iasi




Cazare Romania > Moldova > Judetul Iasi > Cazare Iasi > Obiective Turistice Iasi


 
 

Obiective Turistice Iasi

Oferte Iasi 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Iasi

Nota 9.8 din 10 pe baza a 9 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Iasi

 
     
 
 
 
     
 
 

Casa diaconului Ion Creanga si Turnul Goliei

Actualul turn de acces il inlocuieste pe cel vechi, din secolul al XVII lea, in anul 1901. Turnul Goliei are o inaltime de 29.5 m, este executat din blocuri mari de piatra si perspectiva care ni se ofera de pe terasa asupra Iasilor este una cu totul si cu totul deosebita.

Turnul poate fi vizitat, iar turistii vor descoperi la primele doua etaje expozitii tematice, vor avea ocazia sa urce in camera clopotelor si in cele din urma sa se odihneasca si sa se bucure de privelistea Iasilor pe terasa.

In incinta Manastirii Golia se afla o casa cu coloane din secolul al XVIII lea, unde a locuit temporar si Ion Creanga, cat timp a fost diacon la Manastirea Golia. Casa diaconului Ion Creanga a fost deschisa spre vizitare pe data de 1 martie 2011. Vizitatorii pot admira vesmantul oficial in care a slujit diaconul Ion Creanga, precum si un interior taranesc specific pentru zona Moldovei.

Zidurile de incinta au o inaltime de 9 m si o grosime de peste 1 m, cu un brau de sprijin in interior, pe care candva se patrula.
Aproape de turn se afla si o cismea de pe vremea lui Alexandru Moruzzi.

Ultima reabilitare a manastirii a avut loc s-a incheiat in 2010, prin Programul PHARE 2004-2006, Coeziune Economica si Sociala, Proiecte Mari de Infrastructura Economica.
Proiectul Reabilitarea si dezvoltarea turistica a ansamblului monument istoric Manastirea Golia a beneficiat de sprijinul financiar al Uniunii Europene si a fost realizat in parteneriat cu autoritatile locale, respectiv Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Iasi.

Imagini Manastirea Golia

Biserica Inaltarea Domnului
PCasa diaconului Ion Creanga
Cismeaua
Turnul Golei



Programul de vizitare
Marti-vineri - 11.00 - 17.00
Sambata intre orele 10.00 - 14.00

Pretul biletelor:
Elevi: 2 lei
Studenti: 3 lei
Adulti: 4 lei

Contact
Adresa: Strada Cuza-Voda, nr. 51, incinta Manastirii Golia, loc. Iasi, jud. Iasi.
Tel: 0332/408.548, Fax 0332/408/549
E-mail: centrul.promovare.turistica.iasi@gmail.com
Facebook: Centrul Promovare Turistica Iasi

Alte obiective turistice din Iasi

Palatul Culturii

A fost inaugurat, in 1926, de catre Ferdinand de Hohenzollern. Realizat dupa planurile arhitectului I.D.Berindei, constructia Palatului a durat doua decenii. Monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti (1434), reconstruita in stil neoclasic de printul Alexandru Moruzi (1806-1812). Stilul palatului e neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale, cu elemente heraldice in exterior.
Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National Moldova Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ideea inaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, apartine Mitropolitului Veniamin Costachi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este actul de nastere al Catedralei mitropolitane. S-a lucrat mai intai intre anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Freywald si Bucher, insa datorita caderii boltii centrale, biserica ramane in ruina pana in anul 1880.

Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile se vor incheia in anul 1887. Arhitectul Alexandru Orascu, rectorul Universitatii Bucuresti, va reface proiectul maretei biserici, renuntand la imensa cupola centrala, iar pictura va fi realizata de maestrul Gheorghe Tatarascu. Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luand parte si regele Carol I.

Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt dominate de baroc.
Din anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

Teatrul National Vasile Alecsandri

Construita in Iasi, pe locul vechii primarii, intre anii 1894 si 1896, cladirea Teatrului National este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara.
Planurile cladirii apartin celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, ce au proiectat constructii similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich.

In anul 1956, cu prilejul aniversarii a 140 de ani de la primul spectacol in limba romana, teatrul iesean primeste numele marelui poet, dramaturg si om de cultura Vasile Alecsandri (1821 - 1890). Cladirea Teatrului National este o veritabila bijuterie arhitectonica adapostind adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896 de mesterul vienez M. Lenz si terminata de unul din discipoli, prezinta in centru o alegorie a vietii, cu cele trei virste , iar in dreapta , alegoria Unirii Principatelor Romane; Cortina de fier , pictata de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separa etans scena de restul salii; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, reprezinta alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe si ingeri si incadrat in stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri. In prezent aceasta cladire gazduieste si Opera Romana.

Palatul Roznovanu (Primaria)

Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Metropolitana.

In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce. Pina in 1891 cind este vinduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldava a urbei.

In 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in I razboi mondial, intre 1916 - 1918 cind a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei.

Manastirea Sf. Trei Ierarhi

Este cea mai frumoasa ctitorie a domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu, o adevarata simfonie a artelor in rugaciune, construita intre anii 1637-1639. Actuala infatisare a manastirii este rezultatul lucrarilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfasurate in perioada 1882 -1904. S-a pastrat structura exterioara datorita careia manastirea este unica in cadrul arhitecturii ecleziastice romanesti.

Ornamentele exterioare, care acopera edificiul in intregime si care au fost initial aurite, combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persiene cu motive arhitecturale romanesti intr-o superba dantelarie in piatra. Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta.

In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866). Langa biserica se afla Sala Gotica ce adaposteste un muzeu de arta religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria manastirii Trei Ierarhi.

Casa Dosoftei

Gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana unde pot fi vazute numeroase exponate originale, intre care si cel mai vechi manuscris continind Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.
Edificiul de piatra cu aspect arhaic a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a apartinut initial bisericii Sf. Nicolae Domnesc. In 1679 a functionat aici o tipografie.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc

Construita intre 1491-1492 de Stefan cel Mare si refacuta la sfarsitul secolului al XIX- lea, este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat pana astazi.
Fiind situata in imediata vecinatate a vechii Curti domnesti si pentru faptul ca aici au fost unsi in domnie, cu sfantul si marele Mir, aproape toti domnii Moldovei, de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfantul Nicolae-Domnesc.
Arhitectura exterioara conjuga in modul cel mai armonios piatra, caramida aparenta si teracota, dispusa in discuri smaltuite policrome. In firidele din registrul superior apar pictate in fresca un numar de 282 de chipuri. Interiorul bisericii apartine, in intregime, ultimei restaurari.

Peretii si boltile sunt acoperite de o fresca somptuoasa, pe fond albastru, realizata cu multa maiestrie de francezii Boris Bernard, Emilie Mempiot si P. Mauretal. Pana spre sfarsitul sec. al XVII-lea, Biserica Sfantul Nicolae-Domnesc a servit drept Catedrala mitropolitana.

Biserica Barboi

A fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici datind din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. Porticul, sustinut de coloane Dorice este realizat in stil clasic, in timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice. Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica Moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos.
In curtea bisericii au fost inmormintati scriitorul Alecu Russo si domnitorul Ioan Sandu Sturdza, iar in turn a fost gasita biblioteca scriitorului Costache Conachi. Tot aici a fost diacon Ion Creanga intre anii 1863 si 1865.

Manastirea Golia

Veche ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, sec. al XVI-lea, biserica Inaltarea Domnului a fost refacuta la alte dimensiuni de voievodul Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata de fiul sau, Stefanita Voda. Stralucita si bogat inzestrata biserica apare ca o constructie monumentala care imbina, dupa exprimarea tarului Petru cel Mare al Rusiei, aflat aici in vizita la 1711, trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc.

Manastirea este inconjurata de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle ridicate in 1667 si un turn-clopotnita refacut la 1900.
Turnul Goliei are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul care doreste sa aiba o panorama a orasului trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata de 5 metri pe laturi, un parter, doua caturi boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasilor. In prezent, turnul Goliei ramane unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla orasul celor sapte coline.

Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu

Edificiul, construit intre anii 1930-1934, a fost proiectat de arhitectul Constantin Jotzu si construit de inginerul Emil Prager. Initial, cladirea trebuia sa fie sediul Fundatiei Universitare Ferdinand -Ferdinand I Hohenzollern-Sigmaringen Rege al Romaniei intre anii 1914-1927.

La 1 Septembrie 1945 cladirea a fost cedata Bibliotecii Centrale Universitare, institutie fondata in 1839. In 1948, statul roman a decis administrarea intregului patrimoniu al Fundatiei de catre Universitatea din Iasi. In prezent, Biblioteca Centrala Universitara, una din cele patru biblioteci centrale din Romania, detine una din cele mai impresionante colectii de carti vechi.

Parcul Copou - Teiul Lui Eminescu

Parcul Copou a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza. In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu Lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi.

Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea Junimea cu busturile din bronz ale membrilor sai.
In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu , pios omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.

Gradina Botanica

Inceputurile Gradinii Botanice din Iasi dateaza din sec. al XVII-lea. In anul 1960, gradina botanica a fost constituita in actualul amplasament cuprinzand o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume.
Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente fiecare avand specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale, numeroase flori ornamentale si o colectie de cicadaceae.
Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si contine 2200 de taxoni in exemplare unice sau grupati in colectii, in numar de 25. Acesta dispune de o gama variata de plante decorative, ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent.
Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.

Manastirea Cetatuia

Ctitorul Manastirii Cetatuia este Domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672.
Biserica a fost inconjurata de la inceput de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt. In incinta manastirii s-au mai construit chilii, baie, bucatarie, pivnite si staretie cu trapeza. Unicitatea Cetatuiei consta in aceea ca aici s-a pastrat intregul ansamblu de arhitectura monastica.

Pe latura sudica a incintei se afla cladirea cu sala gotica Anastasia Doamna. Un loc aparte il ocupa palatul rezervat gazduirii domnului, cladire fortificata, specifica sec. al XVII-lea. Bucataria sau, dupa unele opinii, baia turceasca, este singura constructie de acest fel care ni s-a pastrat intr-un ansamblu manastiresc. Turnul clopotnita si masivitatea zidurilor dovedesc ca manastirea a fost gandita si ca loc de refugiu si rezistenta armata, in caz de nevoie, fiind cu adevarat o cetatuie.

Biserica manastirii este o biserica specifica arhitecturii religioase din Moldova secolului al XVII-lea, fiind totusi o sinteza originala a unor elemente arhitectonice disparate. Epocile de slujire si cultura ale Cetatuii sunt bine reflectate in Muzeul manastirii, care poate fi vizitat de pelerini. O superba panorama a Iasilor se poate admira din turnul Cina Pelerinului, aflat in cladirea staretiei.

Bojdeuca Ion Creanga

A fost construita inainte de 1850, in mahalaua Ticaului, numita si Valea Plingerii. Povestitorul Ion Creanga a locuit aici din 1872 pina in 1889, anul mortii sale. In 1879 aici a fost gazduit citeva luni si Mihai Eminescu. Bojdeuca a devenit muzeu in 1918, fiind cea dintii casa memoriala din tara. In 1989, cu ocazia centenarului mortii scriitorului, s-a inaugurat alaturi de bojdeuca o spatioasa cladire in care se afla expozitia documentara.