Stiri Sighisoara | Stiri Locale Sighisoara | Stiri mondene

Stiri de ultima ora Sighisoara | Stiri Mondene Sighisoara | Stiri Romania - Sighisoara




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Mures > Cazare Sighisoara > Stiri Sighisoara


 
 

Stiri Sighisoara

Oferte Sighisoara 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sighisoara

Nota 8.2 din 10 pe baza a 26 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sighisoara

 
     
 
 
 
     
 
 

Pregatiri pentru o noua editie a targului mestesugarilor

Anul acesta Targul Mestesugarilor se va desfasura in aceeasi luna ca si in anul anterior mai precis in perioada 10- 12 iulie. Acest targ se afla la cea de-a 4 a editie. In piata Cetatii mestesugarii isi vor vinde produsele de artizanat specifice diferitelor mestesuguri, realizand totodata si mini-ateliere de creatie. Aceste ateliere de creatie vor fi deschise publicului larg in fiecare zi a targului. Organizatorii manifestarii se asteapta ca numariul mestesugarilor prezenti la aceasta editie sa fie semnificativ. La targ au fost invitati mestesugari din Mures , Sibiu, Suceava si Harghita.
In cadrul targului va fi sustinuta o prelegere cu titlul Impactul globalizarii asupra traditiilor breslelor fiind programata si o expozitie de costume populare ale comunitatilor, dar si un program de dansuri si obiceiuri de munca din Sighisoara.

Concurs Judetean si National de Teatru la Sighisoara

Clubul Copiilor Sighisoara si Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu sprijinul Primariei municipiului Sighisoara organizeaza in data de 12 aprilie 2008, cea de-a 9-a editie a Concursului Judetean de Teatru, care se desfasoara la Sighisoara. In acest an participa trupe de teatru ale unitatilor de invatamant din localitatile Targu Mures, Tarnaveni, Iernut, Reghin, Sovata, Viisoara, Filpis si Rastolita. Cele 4 trupe sighisorene: `Cameleon`, `Sirin`, `Thalia` si `Pygmalion` sunt inscrise si ele in acest concurs, participand cu speranta de a obtine premiu cel mare al concursului.

Un alt concurs se va desfasura la Sighisoara, in perioada 9-11 mai 2008, si anume cea de-a doua editie a Festivalului National de Teatru Medieval pentru elevi, organizat de Clubul Clubul Copiilor si Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu sprijinul Primariei municipiului. La aceasta editie si-au anuntat participarea trupe de teatru din Vatra Dornei, Cluj, Satu-Mare, Oradea, Iasi, Botosani, Ploiesti, Constanta, Copsa Mica, Bucuresti, Vaslui si Pitesti. Municipiul Sighisoara va fi reprezentat in acest festival de doua tripe de teatru si anume: Trupa `Cameleon` si Trupa `Sirin`.
Uram tuturor participantilor succes!

In curand va fii schimbat pavajul din Cetatea Medievala

In curand va fii schimbat pavajul din Cetatea medievala. Potrivit executivului local a fost avizat de catre Comisia de Monumente Istorice proiectul privind pavarea cetatii. Lucrarile de pavare vor incepe imediat ce se vor incheia lucrarile de inlocuire a retelelor de apa, canal si gaz din cetate, dar si dupa incheierea lucrarilor la iuminatul arhitectural. In fata Muzeului de Istorie pavajul va fii realizat din lespezi de piatra, unde exista sau a existat piatra cubica aceasta va ramane, iar in alte zone pavarea se va realiza cu piatra de rau.

Cetatea lui Dracula, pregatita de asaltul turistilor

Sighisoara, un veritabil oras-muzeu, ofera vizitatorului modern sansa rara de a realiza o intoarcere in timp, in atmosfera medievala de acum cateva sute de ani.
Sighisoara este inclusa din anul 1999 in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerata cel mai bun exemplu din Transilvania si din Europa centrala, pentru un fost oras de mestesugari si agricultori, lucru documentat prin formele arhitectonice ale caselor vechi, cu porti carosabile si curti interioare. Complex medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastica de valoare europeana, Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte, dar si locuit din Romania.

Prima atestare documentara a localitatii in 1280 nu marcheaza insa si inceputul locuirii pe teritoriul orasului si in zona inconjuratoare, pentru care exista dovezi de acum 4000 de ani. Orasul a avut marea sansa ca, in perioada avantului industrial, cele mai multe intreprinderi de industrie usoara sa fie amplasate in afara perimetrului orasului vechi, in asa-zisa platforma industriala, unde au fost construite si majoritatea blocurilor de locuinte, astfel incat centrul vechi al orasului sa fie afectat numai in mica masura.

Turistii prefera hotelul

Pentru municipiul Sighisoara si imprejurimile sale bazele de cazare principale alcatuiesc o grupa distinsa din care fac parte hoteluri, pensiuni, moteluri, vile, campinguri si hanuri. Si in Sighisoara hotelul constituie forma traditionala de cazare, acesta punand la dispozitia solicitantilor o variata gama de servicii. Hotelul este forma de cazare cea mai solicitata la Sighisoara de catre turistii sositi in acest oras. Acestea sunt amplasate in diferite zone ale orasului, in Cetate, in Orasul de Jos si in Orasul Nou, oferind astfel turistilor posibilitatea de a alege locul de cazare in functie de preferintele lor. Sunt preferate in special hotelurile situate in perimetrul Cetatii Medievale deoarece amplasamentul in inima Cetatii ofera turistului posibilitatea de a imbina confortul de trei stele al hotelurilor cu simplitatea, rafinamentul si bunul gust al secolelor trecute, iar camerele hotelurilor permit o vedere spre intreaga Cetate a Sighisoarei din cele mai bune unghiuri. si in Orasul de Jos turistului sosit la Sighisoara i se ofera posibilitatea cazarii in hoteluri moderne si confortabile. Aceste hoteluri intregesc oferta turistica a Sighisoarei, fiind amplasate in locuri cheie ale orasului, in centrul vechi al orasului sau la intrarea in Sighisoara dinspre Targu-Mures la poalele Dealului Cetatii Medievale. Orasul Nou se bucura de prezenta unui singur hotel acesta fiind amplasat la intrarea in Sighisoara dinspre Brasov.

In Sighisoara, hotelurile au devenit o veriga importanta in derularea actului turistic deoarece majoritatea sunt amplasate in vecinatatea unor obiective cu resurse turistice notabile: hotelul "Sighisoara" este amplasat in imediata apropiere a Bisericii din Deal, hotelul "Casa cu Cerb" in Piata Cetatii, care poate fi considerata punctul de plecare in orice mic traseu prin Cetatea Sighisoarei, iar hotelul "Casa Wagner" pe una din stradutele inguste ale Cetatii, de aici ajungandu-se foarte usor la Turnurile Cetatii, unele dintre cele mai atractive obiective turistice ale Cetatii. Si hotelul "Korona" beneficiaza de un amplasament intr-un cadru optim desfasurarii actului turistic, acesta aflandu-se la poalele Dealului Cetatii, pe soseaua E60. Deoarece Sighisoara reprezinta punctul de intalnire al unor oameni de afaceri, majoritatea hotelurilor, in special cele aflate in inima Cetatii Medievale au fost dotate cu sali de conferinte si cu toate materialele necesare desfasurarii in bune conditii a diferitelor simpozioane, expozitii sau reuniuni stiintifice.

31 de unitati de cazare

Daca inainte de 1989 singurul hotel din oras era Steaua, hotel care in prezent se afla intr-o stare destul de precara din punct de vedere al conditiilor, dupa 1989 au aparut multe hoteluri, pensiuni si moteluri, care, desi mai mici reusesc sa ofere conditii mult mai bune de cazare. Municipiul Sighisoara dispune in prezent de 31 de unitati de cazare turistica, comparativ cu anul 2000, cand functionau doar 8 unitati de cazare.

Turistii sositi in localitate se pot caza la hotelurile, pensiunile sau motelurile din oras care dispun de un numar total de 927 locuri de cazare dispuse in 404 camere. Dintre acestea, hotelurile dispun de 507 locuri de cazare, pensiunile de 247 de locuri de cazare, motelurile si hostelurile de 149 locuri de cazare, iar bungalowurile de 24 de locuri de cazare. Comparativ cu anul 2003 numarul total al locurilor de cazare din Sighisoara a crescut in anii urmatori pana in 2006 cu 287 locuri.

Fata de anul 2000, cand Sighisoara dispunea doar de 175 de locuri de cazare in hoteluri de 2 si 3 stele, se observa in anul 2007 o crestere cu 218 locuri de cazare si de o sporire a gradului de confort infiintandu-se si primul hotel de 4 stele al orasului. Daca in randul hotelurilor se remarca o evolutie ascendenta a locurilor de cazare, acelasi lucru se observa si in randul pensiunilor, care dispuneau in anul 2000 de 116 locuri de cazare, numarul locurilor de cazare in pensiuni crescand pana in 2007 cu inca 131 de locuri.

In ceea ce priveste motelurile si hostelurile se remarca o crestere foarte mica a numarului de locuri de cazare. Daca in anul 2000 motelurile si hostelurile ofereau 131 de locuri de cazare, pana in anul 2007 numarul acestora a crescut doar cu inca 18 locuri, aici fiind incluse si hanurile. Aceeasi situatie este intalnita la bungalowuri care dispuneau de 24 de locuri de cazare in anul 2000, numarul acestora ramanand neschimbat pana in anul 2007. Totusi, per ansamblu, se poate remarca o evolutie ascendenta a numarului de locuri de cazare din Sighisoara.

Numarul turistilor, in crestere la Sighisoara


Inainte de 1989, turismul organizat a reprezentat forma principala, el incluzand aproape exclusiv cetateni straini, din vestul Europei si SUA. Turistii autohtoni erau reprezentati in marea lor majoritate de elevi, si sporadic de turisti individuali.

In perioada anilor 1965-1975 el a reprezentat o curba ascendenta simetrica cu perioada de relativ dezghet a regimului politic de atunci. Degradarea progresiva a situatiei socio-economice si politice, racirea relatiilor cu exteriorul au determinat o degradare progresiva a turismului extern pana la cvasidisparitia acestuia. Schimbarea din 1989 a impus o necesara redimensionare a notiunii de turism. Incepand cu 1990, numarul turistilor straini a fost intr-un progres constant, dar absenta unei solide retele de societati turistice, starea deplorabila a infrastructurii si absenta unor hoteluri cat de cat decente, au determinat cantonarea turismului sighisorean aproape exclusiv in zona celui de gen "itinerant", in favoarea unor localitati relativ apropiate care, in pofida faptului ca obiectivele lor turistice erau mult mai putin importante, dispuneau de o retea hoteliera de o calitate mai ridicata.

Numarul turistilor care au vizitat orasul Sighisoara este greu de estimat, o contabilizare a numarului de turisti s-a facut prin Muzeului de Istorie, pe baza numarului de bilete vandute si prin Cultural Heritage Info Center. In anul 2007 Muzeul de Istorie a avut 158.000 de vizitatori, din care 62.000 de vizitatori au fost grupuri organizate. Cultural Heritage Info Center a avut in perioada mai - octombrie 2007 un numar de 13.281 de turisti care au solicitat informatii, din care 3.144 turisti romani si 10.137 turisti straini.
Intre Muzeul de Istorie si diferite agentii din tara si strainatate exista o colaborare stransa, turismul de grup continuand sa tina capul de afis, in prezent, grupurile turistice fiind mult mai variate, in peisajul turistic autohton facandu-si aparitia si masivele grupuri de turisti din Extremul Orient.

Pe langa turistii romani, au fost prezenti si turisti straini, intr-o proportie mai mare spanioli, japonezi, germani, italieni, americani, englezi si mai putin francezi si maghiari. Perioada anului cand orasul este practic invadat de turisti este cea de vara (lunile iulie, august si septembrie), dar mai ales perioada Festivalului "Sighisoara Medievala" de la sfarsitul lunii iulie, festival care dureaza trei zile, timp in care strazile cetatii sunt impanzite de tineri.

Festivaluri la Sighisoara

In Sighisoara, de-a lungul anului se desfasoara o serie de festivaluri cu o puternica rezonanta pe plan national si international.
Festivalul "Sighisoara Medievala", care are loc de obicei la sfarsitul lunii iulie, a fost organizat in ultimele trei editii de Primaria municipiului si a ajuns la cea de-a 16-a editie. Festivalul se doreste a fi o prezentare a Sighisoarei asa cum era ea in Evul Mediu, in cadrul acestei manifestari avand loc spectacole de muzica, dans si teatru medieval, la care sunt invitati sa participe artisti din tara si din strainatate.

Festivalul International de Muzica Academica si Cursurile muzicale de vara, organizat in prima decada a lunii august (1-12 august) de catre Fundatia "Elan" din Bucuresti, Fundatia "Viva Berna" si Primaria municipiului Sighisoara. La acest festival concerteaza in fiecare an artisti de marca, romani si straini, iar la cursurile organizate participa studenti din tara si din strainatate. Festivalul se afla la editia a XV-a.
Festivalul ProEtnica, Zilele Comunitatilor Etnice in Romania, a ajuns in acest an la cea de a 8-a editie si se va desfasura in perioada 15 - 23 august, aducand pe scena peste 800 de reprezentanti ai celor 18 comunitati etnice din Romania. Festivalul ProEtnica este organizat de Asociatia Interetnica si reprezinta o oglinda a convietuirii multietnice de pe aceste meleaguri.

Festivalul de Fanfara se desfasoara in luna septembrie, in acest an desfasurandu-se cea de-a 5-a editie.

Festivalul "Sighisoara Blues Festival"
, organizat de Asociatia Culturala "Blues Hospital" in colaborare cu Primaria municipiului are loc in luna februarie si se afla la cea de-a 4-a editie.

Festivalul "Volk ART"
Sighisoara 2008, este organizat de Primaria municipiului Sighisoara in perioada 27-29 iunie 2008 si se afla la a doua editie.

Zilele Orasului Sighisoara
vor avea loc in perioada 1-3 mai 2008, in acest an fiind organizata prima editie.

Sursa: Sebastian ANGHEL - www.ziaruldemures.ro