Istoric Sovata

Istoric Sovata




Cazare Romania > Centre SPA > Judetul Mures > Cazare Sovata > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Sovata 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sovata

Nota 8.2 din 10 pe baza a 22 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sovata

 
     
 
 
 
     
 
 

Scurt istoric al statiunii turistice Sovata

Prima mentiune a asezarii dateaza din 13 septembrie 1578, anume in actul privilegial al principelui Cristofor Bathory acordat paznicilor exploatarilor de sare de la Sovata, act confirmat mai tarziu si de Sigismund Bathory - “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha”. In plangerea datata din anul 1581 adresata lui Bathory Istvan, principele Transilvaniei si Regele Poloniei, sambelanul salinelor din tinutul secuiesc face referire la existenta unui numar de 16 familii pe Campul Sovetii. Populatia micii asezari, format initial din paznicii exploatarilor de sare si familiile lor, a sporit incet, ajungand de la 16 familii mentionate In documente istorice datate din anul 1602 la un numar de 400 familii asa cum reiese din insemnarile calatorului Orban Balazs care a vizitat localitatea in anul 1860. Ocupatia de baza a populatiei era exploatarea padurilor, agricultura, cresterea animalelor si carausia, prima Intreprindere industriala din localitate fiind tot una forestiera.

Apele izvoarelor si lacurilor sarate erau folosite pentru bai inca din vremurile premergatoare secolului al XVIII–lea, apele sarate fiind utilizate initial mai ales de catre populatia locala, mai tarziu au aparut insa si vizitatorii instariti, mica aristocratie incepand sa-si construiasca rezidente de vara proprii la poalele muntelui de sare inca de la inceputul anilor 1840.

In 1872 au fost puse bazele primei bai publice din localitate, denumita “Gera”, autorizata ca si baie terapeutica In 1876. Statiunea de Jos s-a dezvoltat In jurul acestei bai la foarte scurt timp dupa constuirea acesteia, localitatea insasi cunoscand o dezvoltare nemaiintalnita in istoria sa de peste trei secole. In numai cateva decenii numarul locuitorilor sai s-a triplat, in jurul statiunii au aparut zeci de vile, asezarea fiind atestata oficial ca statiune balneara In 1884, devenind un centru balnear de interes zonal cunoscut de locuitorii oraselor si comunelor din apropriere.

In perioada 1875-1881 a luat nastere Lacul Ursu, cel mai mare lac sarat helioterm din Europa, in urma prabusirii terenului deasupra unei dizolvari subterane enorme si acumularii apei a doua paraiase In golul rezultat. In urma efectuarii unor studii complexe asupra proprietatilor curative a apelor noului lac situat intr-un peisaj pitoresc, fondatorul statiunii moderne - Sofalvi Illyes Lajos - s-a decis asupra valorificarii resurselor naturale unice, Statiunea de Sus fiind Intemeiata oficial in anul 1900. In 1902 el a cumparat si Baile Gera, unificand astfel cele doua bai. Anii premergatori primului razboi mondial au Insemnat o perioada de dezvoltare dinamica, Sovata ajungand in randul celor mai renumite si vizitate statiuni balneare din Transilvania. In anul 1905, linia ferata care ajungea pana la Sarateni a fost prelungita pana la Praid, facilitandu-se astfel legatura Sovatei cu zone mai Indepartate. In 1908 s-a introdus apa curenta si s-a trecut la canalizarea statiunii.

Dupa stagnarea din timpul primului razboi mondial, Sovata a cunoscut o noua perioada de prosperitate, devenind In perioada interbelica cea mai cunoscuta statiune cu bai sarate din Romania, fiind vizitata in repetate randuri de familia regala. In 1926 s-a introdus lumina electrica in statiune, iar In 1925 datorita solicitarilor de tratamente reumatologice si ginecologice, au fost construite baze de tratament langa Lacul Ursu si Lacul Negru. Pana In 1939 peste 100 de vile au fost construite de catre investitori particulari.

Al doilea razboi mondial a adus o alta perioada de stagnare, urmata de instaurarea regimului socialist : nationalizarea padurilor, intreprinderilor industriale si a micilor ateliere mestesugaresti, precum si a vilelor si dotarilor balneare din statiune.

In anul 1952, cand localitatea a fost declarata oras (datorita In primul rand notorietatii sale de statiune balneoclimaterica ), doar statiunea propiu-zisa prezenta semne de urbanizare (retea de apa, canalizare, electricitate) -acestea neafectand viata locuitorilor din comuna. Situatia urma sa se schimbe In anii 1960, cand s-au efectuat lucrari de extindere a retelelor de apa, canalizare, electricitate pe teritoriul Intregii localitati, asfaltarea principalelor strazi si amenajarea trotuarelor de-a lungul lor, precum si asigurarea iluminatului public.

Intre anii 1960-1980 statiunea a beneficiat de dotari investitionale majore, fiind construite 5 hoteluri si o noua baza de tratament, care i-au permis dezvoltarea capacitatii turistice la cote maxime, creandu-se astfel numeroase locuri de munca In sectorul serviciilor.

Dupa 1990, statiunea si implicit si orasul au fost marcate de perioada de tranzitie, dotarile din zona balneara fiind afectate de evidentul proces de imbatranire morala, favorizat si de legislatia din domeniul turismului, reperele activitatii economice din oras complementare celor dezvoltate de statiune, cunoscand un amplu proces de restructurare concomitent cu transferul de proprietate.

Perioada de dupa anul 2000 se caracterizeaza prin solicitari masive de construire de cabane si case de vacanta, dezvoltandu-se In mod spontan microzone cu case de vacanta sau dotari turistice de capacitate mica si medie apartinand preponderent sectorului privat.

Anul 2006 a marcat inceputul unor investitii majore in infrastructura : reabilitarea drumurilor urbane ale statiunii si a aleilor din jurul lacurilor sarate, reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare, modernizarea uzinelor de apa si a statiei de epurare.

Sursa: www.primariasovata.ro