Obiective turistice Cheia | Statiunea Cheia | Cazare Statiunea Cheia | Manastiri Cheia

Manastiri Cheia | Obiective turistice Cheia | Oferte cazare | Poze Cheia




Cazare Romania > Valea Teleajenului > Judetul Prahova > Cazare Cheia > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Cheia 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Cheia

Nota 9.7 din 10 pe baza a 3 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Cheia

 
     
 
 
 
     
 
 

Obiective turistice Cheia - Manastirea Suzana Cheia - Oferte de cazare - Poze si harti

Manastirea Ghighiu, a fost intemeiata in 1601 si reconstruita in piatra in anul 1859 decorata in 1866 ca si multe alte biserici din zona de catre pictorul Gheorghe Tattarescu.

Localizata pe Valea Teleajenului, intre orasele Ploiesti si Valenii de Munte, manastirea Zamfira a fost ctitorita in 1743 de Zamfira Apostol, sotia unui boier de la curtea voievodului Constantin Brancoveanu.

O a doua biserica, mai mare, a fost construita in 1855 si decorata de pictorul Nicolae Grigorescu. In cimitirul bisericii se afla mormantul marelui istoric si om politic Nicolae Iorga (1871-1940), membru al mai multor academii si societati stiintifice din strainatate.

Manastirea Suzana

Pe firul Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte, intr-o culme de la poalele Bobului Mare, s-a adapostit manastirea de maici Suzana. Apele Teleajenului, Stancei si Iepurasului, care se unesc in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. De sus, asezamantul se vede ca un satuc, palc de case lipite una de alta, ca si cum s-ar teme sa nu le zboare vreo vijelie. Altfel, case aratoase, ingrijite.

In 1740 a fost ridicata, de catre Suzana Arsicu, fondatoarea manastirii, o biserica din barne. Suzana Arsicu, femeie instarita, venea de la Sacele, din Ardeal si a multumit astfel Domnului ca a scapat teafara dintr-o furtuna care a prins-o pe drum. A fost cea dintai stareta.

Biserica, purtand hramul Sf. Ierarh Nicolae, a trait un veac si a fost inlocuita cu o alta. Soborul manastirii hotarase atunci sa schimbe hramul cu acela al unui sfant a carui sarbatoare sa fie vara. Dar in ajunul sfintirii cerul s-a acoperit cu nori, raurile au iesit din matca, inundand vaile. Puhoiul i-a surprins pe toti cei ce veneau la serbare, luandu-le bagajele, vesmintele, cartile si mirodeniile sfinte. Au scapat totusi teferi si, in locul slujbei de sfintire, au facut una de multumire lui Dumnezeu pentru inlaturarea pericolului, hotarand ca si in viitor hramul bisericii sa se serbeze la 6 decembrie, ziua Sf. Ierarh Nicolae.

Biserica de azi s-a ridicat intre 1880 si 1882, in timpul staretiei maicii Natalia Perlea. S-a pastrat acelasi hram, fara a indrazni cineva sa se mai gandeasca la vreo schimbare. Manastirea mai are o bisericuta - Paraclisul - construita in 1911, pe vremea maicii starete Tomaida Perlea, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului

Manastirea Cheia

Monument de arhitectura laica. Manastirea a fost întemeiata în timpul domniei lui Alexandru Ghica, din initiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Initial (1770) a fost construita din lemn, dar în 1777 a fost pradata si incendiata de turci. In incinta manastirii se afla: - Biserica Sf. Treime zidita între 1835-1839 de fratii Iustin si Damaschin. - Paraclisul Adormirea Maicii Domnului construit în 1924-1927. - Colectia muzeala - obiecte de cult bisericesc - Chiliile Manastirea a fost restaurata in 1936, 1965 si 1986.