Cultura Sibiu | Muzee Festivale Organizatii artistice Sibiu

Cultura in Predeal | Capitala Culturala Europeana 2022 Sibiu | Informatii Cazare Sibiu




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Sibiu > Cazare Sibiu > Cultura


 
 

Cultura

Oferte Sibiu 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sibiu

Nota 8.5 din 10 pe baza a 21 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sibiu

 
     
 
 
 
     
 
 

Orasul Sibiu poate fi considerat capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor seculare si patrimoniului cultural artistic pe care Sibiul si zona din marginime il detine.
Operele unor mari artisti cum ar fi Andreas Lapicida, Sebastian Hann, Johann Martin Stock si Frans Neuhauser, se mai pot vedea si astazi vizitand diferite locatii din oras.

In anul 1818 s-a constituit prima societate muzicala iar pe scenele sibiene au concertat nume celebre ale vremii cum ar fi Franz Liszt sau Johann Strauss.
In momentul de fata in Sibiu exista o puternica baza culturala formata din 2 teatre, o filarmonica, 1 cinematograf, 5 biblioteci, 5 centre culturale, 6 institute culturale diverse precum si 10 muzee.
In cadrul istoriei culturale a orasului Sibiu trebuie mentionata preocuparea constanta a sibienilor pentru dezvoltarea invatamantului, o serie de scoli comunale fiind fondate in cursul secolelor al XIV-lea si al XV-lea.

Prima scoala mentionata la Sibiu a fost infintata in anul 1380, iar in anul 1471 fiind inzestrata cu internat.
In anul 1525 in Sibiu a luat fiinta, pentru scurt timp, o scoala superioara la care a invatat si marele carturar roman Nicolaus Olahus.

Deasemenea sunt importante si mentiunile ulterioare ale unor lacasuri de invatamant ca gimnaziul iezuit (1692), sau gimnaziile mentionate documentar in anii 1723, 1780, 1782, precum si seminarul teologic intemeiat de Gheorghe Lazar in anul 1811.
In anul 1844 ia fiinta si academia de Drept.

Chiar in prima jumatate a secolului al XVI-lea, mai precis in 1543, a fost introdusa oficial reforma religioasa luterana in orasul Sibiu, moment de o semnificatie deosebita in dezvoltarea culturii in mediul sasesc.
Vechea scoala infintata in sec. XIV-lea este transformata in 1545 intr-un gimnaziu luteran frecventat de cei dornici de invatatura din toate scaunele sasesti. Prin aplicarea acestei reforme luterane patrund tot mai mult pe aceste meleaguri principiile umaniste, printre umanistii de seama numarandu-se si unii sibieni: Johannes Lebel, Michael Sieglerius, Georg Krauss, Valentin Franckvon Franckenstein sau Johann Troster si Laurentius Toppeltinus, care vorbind despre romani mentionase originea lor latina. Opera lui a fost tradusa mai tarziu de catre Miron Costin.

Un rol de seama a avut orasul Sibiu in istoria tiparului la noi in tara. In 1528 este mentionata la Sibiu prima tipografie din Transilvania, aici fiind tiparite primele carti in limba romana: Catheismul luteran (1544) sau Evangheliarul slavo-roman (151-1553). La Sibiu au activat o serie de vestiti tipografi, cel mai important fiind Martin Hochmeister, de numele acestuia din urma fiind legate mai multe premiere culturale cum ar fi primul ziar in limba germana din Transilvania aparut in anul 1778 si primul teatru din Romania.

Guvernatorul Samuel von Brukenthal isi formase o bogata biblioteca (la sfarsitul secolului al XVIII-lea) si colectii de arta mentionate in anul 1773 in Almanach von Wien. Deschide pentru public din anul 1817 aceste colectii au stat la baza primului muzeu de pe actualul teritoriu al Romaniei, Muzeul Brukenthal.

In anul 1861 se fondeaza ASTRA (Asociatia pentru literatura si cultura poporului roman din Transilvania) considerata ca punct de plecare pentru viitoarea Academie Romana. Printre membrii fondatori ii numaram si pe Andrei Saguna, Gheorghe Baritiu, Axente Sever si Timotei Cipariu.
In aceleasi coordonate se inscriu si preocuparile societatii pentru studii transilvane intemeiata la Medias in anul 1840, precum si ale Societatii de Stiinte Naturale (1849).

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FILM DE LA SIBIU - ASTRA FILM FEST

In fiecare an are loc festivalul international de film documentar si antropologie vizuala de la Sibiu este unul dintre cele mai interesante, valoroase si cautate festivaluri de gen din Europa.

Aici vin regizori si producatori de documentar de pe toate continentele, la intilnirea cu un public foarte entuziast, care umple salile de dimineata pina noaptea tirziu.

Festivalul de film de la Sibiu are un public preponderent tinar. Pe langa studentii din Romania se aduna si studentii de la universitati din Polonia, Ungaria, Germania, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Italia etc.

Festivalul de la Sibiu e un punct de atractie pentru iubitorii documentarului din toata Europa. Festivalul are un format care ii asigura anvergura internationala, fara a neglija specificul regional si local.