Trasee Turistice Falticeni | Oferte cazare Falticeni | Tururi Falticeni

Trasee turistice Falticeni | Excursii in Falticeni | Oferte cazare Falticeni




Cazare Romania > Moldova > Judetul Suceava > Cazare Falticeni > Trasee Turistice


 
 

Trasee Turistice

Oferte Falticeni 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Posibile trasee turistice:
Falticeni-Rasca-Baia-Malini-Slatina-Voronet-Manastirea Humorului-Stupca-Suceava-Falticeni (200 Km)
Falticeni-Probota (35 km)
Falticeni-Tg. Neamt (33 km) - M-rea Neamt (40 km)- M-rea Agapia- M-rea Varatec -M-re Secu - M-rea Sihastrie

Biserica din Radaseni
La 3 km de Falticeni, iesind pe str. Ion Creanga, se afla comuna Radaseni, vestit centru pomicol. Deasemenea, se poate vizita Biserica Sf. Mercurie si Sf. Ecaterina, ctitorita de Stefan Tomsa in 1623 si pictata in 1875. Construita din lemn, biserica are forma de nava si este compatimentata in altar, naos si pronaos. Pictura naiva de o mare frumusete a fost realizata in tehnica tempera, pe panza lipita pe pereti.


Biserica Alba de la Baia
Iesind din Falticeni prin sud, dupa 8 km intram in localitatea Baia. Aici, in evul mediu a fost prima capitala a Moldovei, sub domnia lui Dragos si probabil si in vremea lui Bogdan I, cu numele de Moldavia. Intr-un document din 1339 targul era considerat cel mai mare oras de la rasarit de Carpati. In secolele XIV-XVI Baia a avut un rol politic, cultural, religios, economic si administrativ insemnat, dezvoltandu-se ca centru mestesugaresc si comercial important. Din punct de vedere religios, Baia a fost un important centru catolic, in secolul al XIII-lea cativa misionari dominicani ridicand o biserica franciscana. In 1410 Alexandru cel Bun a inceput constructia unei impunatoare catedrale catolice, cea mai mare din Moldova, ale carei ruine mai pot fi vazute si astazi. Din cele patru biserici ortodoxe mentionate documentar, astazi se pastreaza doua, ambele monumente istorice.

Biserica Sf. Gheorghe (Biserica Alba) din Baia
Este ctitorita de Stefan cel Mare in 1467, dupa batalia victorioasa impotriva ostilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. Este cladita in plan dreptunghiular din piatra bruta si cioplita.Boltile si turla sunt refacute din caramida. I se spune Biserica Alba pentru ca nu a fost pictata. Forma actuala se datoreaza refacerii dintre anii 1906-1915.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia
Este ctitoria lui Petru Rares din 1532, fiind construita din piatra si caramida, in plan rectangular, fara turla. Este pictata atat in interior cat si in exterior. Portretul votiv il reprezinta pe ctitor, Petru Rares impreuna cu doamna Elena si un fiu, probabil Ilias.Pe soseaua Falticeni-Cornu Luncii dupa cca 16-17 km ajungem in Malini, satul in care a copilarit poetul Nicolae Labis. Casa memoriala Nicolae Labis este situata in centrul localitatii. Deschisa publicului din 1975, expozitia reconstituie prin obiectele originale (mobilier, manuscrise, fotografii, documente etc.) atmosfera de viata a poetului stins la numai 21 de ani.


Manastirea Slatina
(la 25 km de Falticeni)
Ctitorie a domnitorului Moldovei, Alexandru Lapusneanu. Construita intre 1554-1558 ca necropola domneasca a familiei. Are aspectul unei adevarate fortarete remarcandu-se printr-o deosebita valoare arhitectonica si artistica, ce reinvie si continua traditiile epocii lui Stefan cel Mare si Petru Rares. In interiorul incintei, se afla Casa Domneasca care trebuia sa slujeasca familiei domnitorului nu numai ca locuinta ci si ca loc de refugiu in caz de primejdie. Desi a suferit transformari de-a lungul anilor, ea pastreaza ramele de piatra ale ferestrelor, cu profile in stilul renasterii transilvanene, confirmand astfel legaturile stranse ale lui Lapusneanu cu orasele de peste munti si in special cu Bistrita, de unde au fost adusi mesterii pietrari care au lucrat la Slatina. Asa cum se prezinta astazi, manastirea este rezultatul unor restaurari succesive.


Manastirea Rasca (la 20 km de Falticeni)
Este construita in mai multe etape: 1512, Bogdan al III-lea a zidit chiliile, in 1540, episcopul Romanului Macarie impreuna cu logofatul Ioan si Teodor Bals zidesc biserica cu hramul Sf.Nicolae, in jurul bisericii se construiesc din porunca lui Petru Rares, ziduri inalte si puternice cu creneluri si turn, lucrare terminata in 1542. Pictura interioara si exterioara a fost executata intre 1551-1554. Tabloul votiv il prezinta pe domnitorul Petru Rares impreuna cu familia. Biserica mai detine doua valoroase icoane din secolul al XV-lea.
Intr-o camera din clopotnita manastirii Rasca, a stat inchis timp de sase luni marele istoric si om de stat Mihai Kogalniceanu, surghiunit in 1844 pentru vederile sale politice inovatoare, din porunca domnitorului Mihai Sturza.


Manastirea Probota (la 30 km de Falticeni)
In timpul lui Stefan I Musat (1394-1399), calugarii sihastri au ridicat biserica Sf. Nicolae din Poiana. In anul 1465, Stefan cel Mare a ingropat aici pe mama sa, doamna Oltea si in 1467, pe sotia sa Evdochia.
Manastirea Probota a fost ridicata de Petru Rares, pe locul vechii biserici, in mai multe etape: biserica in 1530, pictura in 1536. Zidul de incinta a fost ridicat in 1550. Este necropola domneasca.
Pictura apartine unui mester cu serioase cunostinte si notiuni de perspectiva geometrica, apropiate de cele ale contemporanilor sai din tarile Renasterii occidentale. Tema Apocalipsei reprezinta aici o adevarata manifestare de viziune fantastica moderna. Tabloul votiv il prezinta pe Petru Rares impreuna cu familia.
In gropnita se afla mormintele lui Petru Rares, al doamnei Elena si al fiului lor Stefan.
Probota a fost un important centru cultural, aici formandu-se vestitii carturari ai epocii: Dosoftei, Grigore Rosca, Gheorghe Movila.