Istoric Alexandria | Istoricul Alexandriei | Date Istorice | Date Cronologice

Istoricul Alexandriei | Cazare in Alexandria | Date istorice despre Alexandria | Date cronologice




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Teleorman > Cazare Alexandria > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Alexandria 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Alexandria, desi are o istorie timpurie, cercetarile arheologice efectuate in zona au iesit la vedere urme de viata existand inca din perioadele paleolitice, neolitice, epoca metalelor, evul mediu.

Ideea intemeierii orasului Alexandria isi are originea in hotararea unor grupuri de locuitori din Zimnicea si Mavrodin de a infiinta un oras liber de orice interventie din partea strainilor.

Intemeiat in 1834, dupa planurile urbanistice elaborate de inginerul austriac Otto von Moritz (cel ce lucrase planurile oraselor Braila si Giurgiu si avea sa execute, mai tarziu, planul viitorului oras Turnu Severin), orasul, de atunci, si-a luat numele domnitorului, din acea vreme al Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834 - 1842) ale carui oseminte se gasesc depuse astazi intr-un monumental sarcofag din incinta Catedralei Episcopale Sfantul Alexandru din municipiu.

Harnicia intemeietorilor, agricultori, mestesugari si negustori, conditiile geografice si mai ales Ekstruktia - acea interesanta constitutie pe care si-au alcatuit-o si dupa care s-au condus timp de 30 de ani: - o pilda de gandire profund omeneasca, un exemplu de conducere democratica, prin reprezentanti alesi ai locuitorilor si un omagiu adus principiului de libertate si pasnica conlocuire a cetatenilor -, toate au facut ca Alexandria sa evolueze, ca asezare, destul de energic.

Comertul, dominat de afacerile cu cereale si vite, a constituit cea mai importanta ramura a vietii economice pana la 1948.

Dupa reinfiintarea judetului Teleorman, in anul 1968, devenind resedinta acestuia, Alexandria are parte de importante fonduri de investitii. Pe 27 iulie 1979 orasul Alexandria este declarat municipiu.

Alexandrenii s-au implicat in toate evenimentele de rascruce ale istoriei moderne a Romaniei: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane (1859), Razboiul de neatarnare (1877-1878), Rascoala taraneasca din 1907; Razboiul pentru reantregirea patriei (1916-1918) si cel de-al doilea Razboi Mondial (1940-1945).

Cu daruire, locuitorii Alexandriei au participat la Revolutia din decembrie 1989, iar in anii care au urmat, la toate marile transformari caracteristice perioadei de tranzitie.