Cultura Craiova | Teatre si muzee Craiova | Invatamant Craiova

Cultura Craiova | Scoala Centrala din Craiova | Scoala Publica de Fete Craiova




Cazare Romania > Oltenia > Judetul Dolj > Cazare Craiova > Cultura


 
 

Cultura

Oferte Craiova 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Craiova

Nota 8.3 din 10 pe baza a 11 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Craiova

 
     
 
 
 
     
 
 

La Craiova, aparitia invatamantului organizat este legata de numele fiului paharnicului Constantin Obedeanu (1759), care, inchiriind manastirea Obedeanu episcopiei Ramnicului, si-a exprimat dorinta sa se randuiasca si un dascal pentru invatatura copiilor.
Invatamantul din Craiova cunoaste o ampla dezvoltare in timpul domnitorilor Alexandru Ipsilanti, Constantin Ipsilanti si Ioan Voda Caragea, care maresc subventiile alocate Scolii de la Obedeanu.

In planul de invatamant al scolii, pana la 1821, era prevazut studiul limbilor greaca si franceza, al aritmeticii si al limbii romane.
La 1 octombrie 1825 Eforia Scoalelor din Bucuresti il instiinta pe caimacamul Craiovei - Alexandru Ghica, ca domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a hotarat sa organizeze in toate orasele invatamantul in limba romana. In primavara anului 1826 se deschide, la biserica Obedeanu, Scoala Nationala de Limba Romana. Este - ca vechime - a doua scoala de grad mediu din Principatele Romane, dupa cea de la Sf. Sava din Bucuresti (intemeiata in 1818).

Scoala de la Obedeanu isi inceteaza activitatea in 1830. Noua denumire a ei este Scoala Centrala si functioneaza in perioada 1831-1842 la biserica Madona Dudu, iar in 1842-1895 intr-o cladire aflata pe locul unde astazi este Colegiul National Carol I, in 1895 mutandu-se in actualul sediu al Colegiului.

Scoala Centrala din Craiova, fiind considerata drept unul dintre focarele revolutiei pasoptiste, este inchisa in perioada 1848-1851. Activitatea sa reincepe, insa cu o noua titulatura: Colegiul din Craiova. Din 1854 acesta este cunoscut sub numele de Gimnaziul din Craiova, iar in 1864 devine liceu.

Scoala Publica de Fete, sustinuta din fondurile acordate de Iordache Otetelisanu si avand sediul in casele daruite de paharnicul Lazaro a luat fiinta in 1835, iar dupa 1864 a luat numele de Scoala Centrala de Fete.
In 1883, Institutul Lazaro-Oteteliseanu primeste denumirea de Institutul Pedagogic, intrucat aici se pregateau viitoarele institutoare pentru scolile de curs primar.

Traditia acestui lacas de cultura este continuata astazi de catre Liceul de Filologie-Istorie Elena Cuza. La 1 noiembrie 1882 a luat fiinta prima clasa a Gimnaziului Real, care in 1901 devine Liceul Fratii Buzesti.

In 1870 iau fiinta Scoala Normala de Invatatori (actualul Liceu Pedagogic, cladirea fiind construita intre anii 1888-1891), Scoala de Arte si Meserii (care l-a avut drept elev pe marele sculptor Constantin Brancusi in perioada 1894-1899), iar in 1877 apare Liceul Comercial Gheorghe Chitu.

In prezent, invatamantul din Craiova se desfasoara in 43 de scoli pentru studiile primare si gimnaziale, 28 de licee cu diverse profile, 18 scoli profesionale si 17 scoli post-liceale de specialitate.

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Hotel Rexton Craiova

Cazare Hotel Rexton Craiova | Prezentare Craiova Rexton Hotel | Poze Craiova Hotel Rexton
Clasificare Hotel Rexton - 4 stele
300 LEI