Harta Austria | Poze Austria | Informatii utile Austria

Harta Austria | Informatii utile Austria | Date generale Austria | Poze si imagini Austria




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Austria

 
 

Harta Austria

Harta Austria | Poze Austria | Informatii utile Austria
 
     

 
 

Date generale Austria

Suprafata: 83.855 km2

Asezare geografica: intre 46°30" - 49 latitudine nordica si 9°30"- 17 longitudine estica

Populatia: 7.883.600 locuitori

Densitatea populatiei: 90 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Viena (1.539.843 locuitori)

Limba oficiala: germana

Produse importate: masini si utilaje, autovehicule, produse chimice, titei, textile, alimente

Produse exportate: masini si utilaje, fonta si otel, carton si hartie, textile, lactate

Moneda: schillingul austriac (1 schilling = 100 groschen)

Forma de stat
: republica confederativa

Asezare geografica
Austria este o tara alpina, fiind una dintre cele mai muntoase tari ale Europei. Lanturile muntoase estice ale Alpilor ocupa 70% din teritoriul sau, lanturi care se intind de la est la vest si sunt despartite intre ele de afluentii Dunarii: Inn, Salzach si Enns. Campiile mai mari se afla pe cele doua maluri ale Dunarii.

Clima
Muntii inalti ai Alpilor determina conditii climaterice locale specifice, dar Austria in sine are o clima continentala: iernile sunt reci, iar verile sunt calde si insorite. Vara este anotimpul cu cele mai multe precipitatii datorita averselor puternice cu multe descarcari electrice, iar iarna deseori se inregistreaza ninsori abundente. Viena si imprejurimile sale aflate in Depresiunea Vienei sunt zonele cele mai calde si mai secetoase: temperatura medie in ianuarie este -1°C , iar in iulie 20°C . In Alpi clima este mult mai rece. Piscurile inalte sunt acoperite de zapada pe toata perioada anului.

Agricultura
In general gospodariile sunt mici, dar foarte eficiente si cu toate ca numai 18% din teritoriul tarii este semanat, iar alte 24% sunt folosite ca pasuni. Austria singura isi produce 80% din necesarul de alimente. Agricultura ocupa 8% din forta de munca. Fermierii din Alpi se ocupa cu cresterea vitelor si cu productia de lapte. Pana la altitudinea de de 2000 m se cultiva grau, porumb, orz, si anumite zarzavaturi, dar produsul principal al acestor zone este fanul. In jurul orasului Graz si in unele zone din sud se gasesc livezi si vii.

Silvicultura
Din suprafata tarii 45% este acoperita de paduri, mai ales in Alpi si in muntii nordici de langa Cehia. Austria produce anual 2,4 milioane tone de hartie si cartoane, 1,4 milioane tone de celuloza. Alte produse importante specifice economiei forestiere si industriei lemnului sunt chibriturile, rasinile si terebentina.

Mineritul
Subsolul tarii contine zacaminte importante de gaze naturale, minereuri de fier, wolfram, plumb si zinc, carbune brun si magnezita. Se extrag anual 1,1 milioane tone de titei, majoritatea in zona Zistersdorf. In Styria langa Eisenerz prin exploatari de suprafata anual se extrag 2,3 milioane tone de minereu de fier,2,1 milioane de tone de carbune brun si 1,1 milioane tone de magnezita. In Austria sunt multe mine de sare si este una dintre cele mai mari surse mondiale de grafit pur.

Industria energetica
Titeiul , gaze naturale si carbunele brun sunt surse utile de energie. Dar in Austria 66% din necesarul de energie electrica este obtinuta din energia apelor, utilizand debitul constant al raurilor izvorate din Alpi. La Kaprun, regiunea Salzburg functioneaza o hidrocentrala la o inaltime de 2036 m. Lacurile de acumulare din depresiunea Kaprun sunt iezere marite. Atat in vaile Alpilor cat si pe raul Kamp, un afluent al Dunarii, sunt mai multe hidrocentrale mici.

Industria
Industria ocupa 35% din forta de munca austriaca si produce 37% din produsul intern brut. Principalele ramuri industriale: industria chimica, industria electrotehnica, industria celulozei si a hartiei si mineritul. Industria siderurgica produce o treime din produsul intern brut, cu centre siderurgice renumite in zonele oraselo Linz si Donawitz, localitati care au dat numele unui procedeu de elaborare a otelului, procedeul LD. In multe localitati functioneaza uzine chimice.

Turismul
Turismul constituie o ramura de baza a economiei, mai ales in Alpi; turisti sunt atrasi iarna de posibilitatile practicarii schiului, iar vara de frumusetile peisajului monatan. In tara exista peste 50 de statiuni de schi, cele mai renumite fiind: St.Anton, Kitzbuhel si Innsbruck. Foarte multi viziteaza Salzburgul, in parte pentru atractiile locale - cetatea, casa natala a lui Mozart - in parte pentru frumusetea tinutului. Pe langa zonele muntoase o atractie mare constituie si Viena , un centru cultural important - un centru cultural muzical. Austria este vizitata de 19 milioane de turisti anual.

Transportul
Cu toate ca este o tara muntoasa, Austria este totusi o rascruce de drumuri importante, o veriga importanta intre tarile europene vecine. Unele din principalele drumuri se afla pe malul Dunarii iar peste Alpi se circula pe trecatori importante. Lungimea cailor ferate este de 5800 km, liniile principale sunt electrificate. Lungimea totala a drumurilor rutiere este de 107503 km. Sunt importante si caile navigabile ale Dunarii si ale afluentiilor.

Orase
Aproape 20% din populatie traieste in Viena, capitala tarii si in principalele centre industriale. Viena este un centru al industriei constructoare de masini, al industriei tipografice, al industriei textile si al industriei alimentare, totodata este si un centru turistic, cu atractii culturale si distractive. Graz, al doilea oras ca numar de locuitori (237.810) este un centru universitar si industrial. Al treilea oras ca marime este Linz-ul (203.044 locuitori) fiind renumit pentru industria lui diversificata, aici functioneaza intreprinderi textile, uzine chimice si fabrici constructoare de masini. Urmeaza ca marime Salzburgul (143.978 locuitori) si Innsbrukul (118.112 locuitori), amandoua centre turistice importante.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Austria link-uri utile | Informatii utile Austria