Harta Irlanda | Poze Irlanda | Informatii utile Irlanda

Harta Irlanda | Informatii utile Irlanda | Date generale Irlanda | Poze si imagini Irlanda




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Irlanda

 
 

Harta Irlanda

Harta Irlanda | Poze Irlanda | Informatii utile Irlanda
 
     

 
 

Date generale Irlanda

Suprafata: 70282 km2

Asezare geografica: latitudine nordica 51°27" - 55°25" , longitudine vestica 6° - 10°27"

Populatia: 3.548.000 locuitori

Densitatea populatiei: 50 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Dublin 1.024.000 locuitori

Limba oficiala: irlandeza si franceza

Principalele produse de import: masini, textile, autovehicule, fier si otel, produse chimice, alimente, animale vii, furaje.

Principalele produse de export: bovine, lactate, metale pretioase, sisteme de prelucrare a datelor.

Moneda oficiala: lira irlandeza (1 punt/pound = 100 penny)

Produsul national brut (PIB): 52.995 milioane dolari USD

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Campia centrala a Irlandei este marginita de munti. Cea mai mare parte a ei este folosita pentru agricultura. Muntii sunt foarte abrupti in multe locuri, cu vai adanci. Varful cel mai inalt al insulei este varful Carranutohill 1040 m din muntii Macgilicuddys Reeks din sud-vest. Varful cel mai inalt din muntii de granit Wicklow din sud-est este varful Lugnaquilla 926 m. Muntii Mourne sunt constituiti tot din granit, aici se afla cel mai inalt varf al Irlandei de Nord, Slieve Donard 852 m. Muntii Antrim, aflati si mai la nord sunt munti bazaltici. De-a lungul coastei se insiruie cu miile stalpii de bazalt care formeaza renumitul Giant"s Causeway ("umplutura uriasului") . Lacul cel mai mare este Lough Neagh 396 km2 din Irlanda de Nord.

Clima
Este dominata de vanturile domoale si umede din sud- vest si de curentii calzi dinspre Atlanticul de Nord. Calea maselor de aer nu este taiata de munti foarte inalti de aceea in afara teritoriilor din est unde clima este mai secetoasa, peste tot se intalneste clima umeda. Iarna temperatura medie este 4°C la est si 7°C la vest. Temperatura medie a verii este de 14-16°C . Precipitatiile anuale in vest sunt de 1000 mm, iar in este de 750 mm.

Turismul
Constituie principala sursa de venit a tarii, este foarte activ mai ales in Dublin si de-a lungul coastei vestice in apropierea oraselor Killarney si Galway. Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti

Traficul
Dublinul este legat prin cale ferata principala cu urmatoarele orase: Sligo, Galway, Tralee si Killarney (la vest), Cork, Waterford, Wexford (la sud). Belfastul din Irlanda de Nord are legatura prin cale ferata cu Larne, Londonderry si Dublin. Mai important este traficul rutier de persoane si de marfa, lungimea retelei de drumuri a Irlandei de Nord este de 23670 km, iar a Republicii Irlanda de 92300 km. Navigatia de-a lungul coastei prezinta importanta majora in comertul oraselor Dublin, Dun Laoghaire si Belfast. Exista patru aeroporturi internationale ( Belfast, Dublin, Shannon, Cork).

Agricultura
In Irlanda de Nord exista multe fanete si sunt cultivate si alte plante furajere pentru a satisface cerintele ramurii principale a agriculturii, cresterea animalelor. In apropierea Belfastului cultivarea zarzavaturilor reprezinta preocuparea principala. Se cultiva mai ales: cartofi, sfecla de zahar, grau, orz in regiunile mai secetoase din est.

Cresterea Animalelor
Cresterea animalelor pasunatoare este de o importanta deosebita. Cresterea animalelor pentru carne se face mai ales in partea de est a tarii pe campia din apropierea Dublinului. Golden Vale ("valea de aur") din Limerick este una dintre cele mai importante centre de gospodarire a laptelui. Ovine se cresc in zonele de munte si in Donegal.

Orase
Dublinul asezat la estuarul raului Liffey este de secole un port important: alaturi de Dun Laoghaire sunt de importanta nationala in comertul tarii. Este insemnat si in industria textila, de alimente, industria berii si a constructiilor de masini. Orasul Cork, azezat langa malul raului Lee, este cel de-al diolea oras ca marime, avand 174.000 locuitori. Este portul cel mai mare al coastei de sud si are si aeroport ( Ballygravan). Aici este bine dezvoltata industria chimica, de alimente si cea a constructiilor de masini. Al treilea oras ca marime este Limerick, este o piata de desfacere importanta a agriculturii locale. Cea mai mare localitate a Irlandei de Nord este Belfastul, aici traiesc 279.000 locuitori din totalul de 1.578.000. Al doilea oras al Irlandei de Nord este Londonderry asezat pe malul raului Boyle.

Mineritul si Energia
Chiar daca din mnele de carbuni este extrasa huila, necesarul de carbune si titei al industriei energetice trebuie importat. 87% din energia electrica este produsa de termocentrale. In partea centrala a Irlandei se extrage turba pentru micile termocentrale locale. Extragerea rocilor din cariere este o industrie esentiala atat in Republica Irlanda de Nord (calcar, bazalt, pietris, piatra de granit, marmura). Exista cateva mine de minereuri si explorari recente au aratat existenta resurselor importante de plumb si zinc in adancurile pamantului.

Industria
Este foarte importanta industria alimentara, in multe localitati existand fabrici de prelucrare a carnii si a laptelui, si fabrici de bere. Este dezvoltata industria textila si a constructiilor de masini mici, industria chimica (in cadrul acesteia producerea firelor sintetice), industria masinilor de birotica si a calculatoarelor. Guvernul irlandez cu ajutorul unor stimulente financiare impulsioneaza investitiile strainilor, de exemplu in industria filmului. Industria Irlandei de Nord se concentreaza in jurul Belfastului.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Irlanda link-uri utile | Informatii utile Irlanda