Harta Israel | Poze Israel | Informatii utile Israel

Harta Israel | Informatii utile Israel | Date generale Israel | Poze si imagini Israel




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Israel

 
 

Harta Israel

Harta Israel | Poze Israel | Informatii utile Israel
 
     

 
 

Suprafata: 20.770 km2 cu granitele din 1949. Suprafata totala a Regiunii Autonome Palestiniene este 6.231 km2, din care Regiunea Gaza 352 km2 si enclava Jericho 60 km2. Restul Malului de Vest acopera 5.819 km2

Asezarea geografica: 27°45"-33°20" N, 32°06"-35°50" E

Populatia: 5.470.000 locuitori. Malul de Vest are o populatie de 935.000 locuitori (inclusiv Jericho) si Regiunea Gaza 660.000 locuitori. In plus, exista aproximativ 120.000 de colonisti evrei pe Malul de Vest si 4000 in Regiunea Gaza

Densitatea populatiei: 232 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Ierusalim 578.000 locuitori

Limba oficiala: ebraica este vorbita de 66% din populatie. Araba este de asemenea limba oficiala si este vorbita de 15% din populatie

Produse importate: piese de masini si autovehicule, diamante neslefuite, petrol, produse chimice, fier si otel, produse alimentare

Produse exportate: diamante, citrice, produse textile, alimente, bauturi, bunuri electronice

Moneda oficiala: shekel (1 shekel=100 agora)

Produsul intern brut: 90.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Dupa raboiul de sase zile din 1967, urmatoarele regiuni au ajuns sub administratia israelita: Regiunea Gaza, Peninsula Sinai, Malul de Vest din Iordania si Podisul Golan, Israelul s-a retras de pe Peninsula Sinai in 1982.

Caracteristici geografice
Campia coastei Marii Mediterane, presarata cu dune de nisip, este impartita in doua de Muntele Carmel. Raurile strabat campia din munti spre est. Lanturile muntoase orientate nord-sud se intind prin Galileea, Samaria si Iudeea. Intre Galileea si Samaria este fertila Vale Emeq Yizre"el. Inaltimea medie a muntilor este de 850 m, atingand 1.208 m in Vf. Meron langa Marea Galileii. Dincolo este Valea Great Rift. Marea Moarta are 1.018 km2 si o adancime maxima de 399 m. Nu are iesire, dar evaporarea echilibreaza intrarile.

Clima
Nordul Israelului are ierni blande, umede si veri lungi si calde. In sud este desertul Negev, care ocupa 60% din suprafata. Deoarece Israelul este foarte insorit, apa menajera este incalzita cu energie solara. Temperatura medie la Eilat este de 16°C in ianuarie si 32°C in iulie si o cantitate totala de precipitatii de 3 cm. Cifrele pentru Haifa sunt 14°C, 28°C si 65 cm. Pentru Ierusalim, aflat la o inaltime de 557 m , cifrele sunt 9°C, 24°C si 52 cm.

Agricultura
Agricultura angajeaza doar 5% din populatie dar este foarte productiva. Se cultiva 20% din suprafata si alte 40% sunt pasuni. 5% este acoperita cu paduri. Israelul este independent in fructe, legume, bumbac, oua si produse lactate. Citicile sunt principalele produse exportate, dar se cultiva si banane, avocado, masline, rodii, pepeni si alte fructe. Se utilizeaza sere pentru exporturile cu profit mare, precum cele de flori, rosii si capsune. Pestii de la pescarii se ridica la 12.500 tone pe an.

Irigatiile
Israelul se bazeaza pe irigatie. Marea Galileii si raul Iordan sunt principalele surse de apa. Conducta de la Marea Galileii in Desertul Negev este o parte importante a sistemului de irigatie al Israelului, vitala pentru sud. Eliat si Ashdod au uzine de desalinizare care furnizeaza apa in plus. 11% din suprafata totala este irigata.

Industria
Israelul are putine materii prime, dar ezvoltarea rapida a creat o natiune industriala moderna. Principalele industrii sunt cea alimentara, a diamantelor (exporturile de diamante slefuite reprezinta 23% din total), textila, chimica, a bunurilor electrice si electronice si a echipamentelor militare. Israelul si-a lansat primul sateit de comunicatii in 1988 si este una dintre putinele natiuni "spatiale" ale lumii. Industriile grele sunt concentrate la Haifa si Tel Aviv. Turismul este de asemenea o industrie importanta.

Transportul
Reteaua de drumuri are 12.823 km lungime, autobuzele fiind principalul mijloc de transport. Exista 865 km de cale ferata. Zborurile aeriene interne leaga principalele orase, iar aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv este international. Principalele porturi sunt Ashdod si Haifa la Marea Mediterana si Eliat in Golful Aqaba.

Populatia si orasele
82% din populatie are religie iudaica. Multe comunitati evreiesti au venit din nordul, centrul si estul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, si mai recent , din fosta URSS. Exista peste 600.000 musulmani si 100.000 crestini. Ierusalimul este un loc de pelerinaj pentru evrei, musulmani si crestini. Intre 1949 si 1967 el a fost divizat intre Iordania si Israel pana cand a fost anexat de Israel.


 
     
 
 
 
     
 



 
 

Israel link-uri utile | Informatii utile Israel