Judetul Balti Republica Moldova | Harta Judetul Balti | Informatii Judetul Balti

Judetul Balti | Turism judetului Balti | Obiective turistice Balti | Cazare Republica Moldova




 

Cazare Romania > Judetul Balti

 
 

Judetul Balti

Judetul Balti Republica Moldova | Harta Judetul Balti | Informatii Judetul Balti
 
     

 
 

Judetul  Balti Prezentare judetul Balti

Judetul Balti se invecineaza cu Romania si cu judetele Edinet, Soroca, Orhei si Ungheni. Capitala sa este orasul Balti. Are o suprafata de 4.152 km? si 506.300 locuitori (densitate: 122 loc./km?). Acesta se intindedin partea estica a Romaniei Mari, in Basarabia.

Teritoriul lui apartine actualmente Republicii Moldova. Impartind nationalitate locuitorilor din judet obtinem urmatoarea statistica: 70,1% romani, 12,0% rusi, 8,2% evrei, 7,6% ucrainieni s.a. Majoritate localnicilor sunt ortodoxi 89.3% ,iar 8,3% mozaici, 0,8% romano-catolici s.a.

Relieful este un podis deluros (parte integranta din intinsul podis moldovenesc). Prin mijlocul judetului trece piezis de la NE catre SE, o culme inalta (200-300 m) si stramta (4-8 km) care desparte bazinul Prutului de al Nistrului. Inauntrul acestor doua bazine, numeroase culmi prelungi si mai rotunjite se ramifica, lasandu-se in trepte, printre afluentii celor doua ape. De aici, aspectul valurat al reliefului acestui judet a carui unitate teritoriala, imperfecta, consta in faptul ca inchide intre granitele sale obarsiile celei mai intinse parti din vaile Basarabiei de Nord.

Judetul Balti | Judete Republica Moldova Harta judetul Balti

Judetul Balti | Judete Republica Moldova Orase si zone importante
Judetul Balti | Orase Judetul  Balti Alte localitati

Cazare Falesti

 Cazare Balti

Istoric Judetul Balti Istoric

Judetul si-a luat numele de la orasul capitala - Balti.
El a fost creat de Rusi, dupa anexarea Moldovei dintre Prut si Nistru, din partile judetului Iasi, trecute sub dominatia lor. I s-a dat drept capitala orasul Balti, proprietate particulara a unui oarecare Panaiot. Dupa Unire, in loc sa fie trecut din nou judetului din care s-a desprins, judetul Balti si-a vazut consacrata fiinta administrativa.

In judetul Balti exista 159 biserici ortodoxe, 1 biserica romano- catolica, 2 biserici protestante, 1 biserica armeneasca, 4 biserici lipovenesti, 9 case de rugaciune baptiste si 46 sinagogi. Schitul de calugari Bocancea.

Institutii bisericesti: In Balti se afla resedinta episcopiei Hotinului. Judetul este impartit in 5 protopopiate ortodoxe.

Cultura Judetul Balti Cultura

- Teatrul National "Vasile Alecsandri";
- Biserica Sfantul Nicolae (1795);
- Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva (1933);
- Catedrala Sfintii Imparati Constantin si Elena (1933).


Institutii Culturale Judetul Balti Institutii culturale

Fundatia Culturala Regala T Principele Carol t are camine culturale in 94 de localitati. Liga Culturala activeaza in localitatile: Cobolta, Draganesti, Marandeni, Ochiul- Alb, Terebna, si Zabrigeni. Casa Scoalelor si a Culturii Poporului intretine in judetul Balti 133 camine culturale si 2 societati muzicale, adica in total 135 organizatii culturale, dintre care 111 au personalitate juridica. In municipiul Balti se afla Biblioteca T Gheorghe Enescu t, biblioteca evreiasca, Asociatia culturala a invatatorilor, Societatea Culturala T Cartea noastra t, 4 sali de teatru, 2 cinematografe, 4 societati corale, 2 societati sportive si 1 societate de vanatoare.

Institutii Judetul Balti Institutii

- Scoli secundare: In judet se afla 2 licee de baieti, 2 licee de fete, 1 liceu comercial de baieti, 1 liceu industrial de baieti, 1 liceu industrial de fete, 1 scoala normala de baieti;
- Scoli primare: 303, din care 284 rurale si 19 urbane (298 scoli de Stat si 5 confesionale), cu un numar total de 42.857 elevi (3.416 mediu urban si 39.441 mediu rural) si cu 889 invatatori si alt personal didactic (situatia din 1934).
- Gradinite de copii: 41, din care 37 rurale si 7 urbane, cu un numar total de 2.089 copii (357 mediu urban si 1732 mediu rural) si cu 44 conducatoare (situatia din 1934).


Drumuri Judetul Balti Drumuri

Judetul Balti este strabatut de o retea de drumuri in lungime totala de 1.976 km 534 m, repartizata astfel :
- Drumuri nationale: 282 km 087 m, din care Directiunea Generala a Drumurilor intretine 70.525 m (pietruiti si pavati), iar municipiul 11 km 280m (pavati).1 km 630 m;
- Drumuri judetene: 512 km 498 m. Administratia judeteana intretine 25 km 446m, din care 3 km 706 m pavati;
- Drumuri comunale: 1.191 km 949 m.

Lungimea podurilor este de 4.933,20 m repartizata astfel : podur i nationale 842,85 m, judetene 1.510,25 m si comunale 2.580,10 m. Prin judet trec 6 drumuri nationale, legand urmatoarele localitati :
- Iasi - Balti - Soroca (Balti - limita judetului Iasi = 51 km ; Balti - limita judetului Soroca = 29 km).
- Edineti - Balti - Orhei .
- Stefanesti - Rascani - Soroca.
- Iasi - Ungeni - Chisinau.
- Cornesti - Orhei.
- Saveni - Edinenti - Otaci

Cale Ferata Judetul Balti Cale ferata

Judetul Balti este strabatut de o retea totala de cale ferata de 171 km din care linii principale simple 48 km si linii secundare simple 123 km. Itinerarii importante : Accelerate : Bucuresti - Iasi - Chisinau (Kiev, Moscova ). Statii importante : Balti, Vasile Lupu.
Posta, telegraf, telefon . 6 oficii P.T.T. de stat la: Balti - Central, Balti - Gara, Falesti, Glodeni, Parliti - Targ, si Rascani - Targ, 8 agentii speciale.
Oficii telefonice la : Balti, Alexandreni, Chitcareni, Ciuciulea, Glodeni, Parliti - Tg, Pepeni, Rascani, Sculeni, Sofrancari - Iambo, Ungheni si Zabriceni.

Vegetatie Judetul Balti Vegetatia

Aproape tot judetul e o stepa (cunoscuta stepa a Baltilor), care a produs si aici solul atat de fertil, cunoscut in stiinta sub numele de cernoziom T chocolat t. Stepa Baltilor difera totusi de stepa Pontica fiind mai bogata in plante cu flori (de origine sarmatica) si foarte saraca in ierburi de origine meridionala. Padurea de stejar s-a pastrat numai pe cateva din dealurile inalte, situate in N judetului.
Bogatii minerale: Pe valea Rautului, in Estul orasului Balti si la marginea de SE a judetului, s-au gasit structuri de lignit exploatabil.

Cresterea animalelor Judetul Balti Cresterea animalelor

In judetul Balti se gasesc: cai, oi, capre, porci, stupi sistematici, stupi primitivi. Se remarca prin marea dezvoltare a cresterii animalelor si a apiculturii (albinaritului).
Industrie: 9 mori sistematice (6 la Balti si cate una la Parlita, Bratuseni si Ciuciulea), 10 fabrici de ulei (9 la Balti si 1 la Chiscareni), 1 de zahar (Balti) , 2 de macaroane (Balti), 6 de mezeluri (Balti), 2 de spirt (Balti si Gheorgheni), 2 de bere (Balti), 3 turnatorii (Balti), 1 fabrica de mobile (Balti), 1 de parchete, doage, etc. (Balti), 1 de sticlarie (Alexandreni) 1 de produse de hartie (Balti), 5 de sapun (Balti).

Comert Judetul Balti Comert

Comert intens cu uleiuri vegetale, faina, zahar, animale si produse animale. Prin Balti se transporta saptamanal , 5-6 vagoane de vite cornute, 2-3 vagoane de pasari, 3-4 vagoane de oua. Export de fructe, nuci, struguri.

Poze Judetul Balti Galerie foto judetul balti

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Balti link-uri utile | Informatii utile Judetul Balti