Harta Kenya | Poze Kenya | Informatii utile Kenya

Harta Kenya | Informatii utile Kenya | Date generale Kenya | Poze si imagini Kenya




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Kenya

 
 

Harta Kenya

Harta Kenya | Poze Kenya | Informatii utile Kenya
 
     

 
 

Suprafata: 582.640 km2

Asezarea geografica: 4?35" N - 4?40" S, 33?58" V - 41?45" E

Populatia: 26.440.000 locitori

Densitatea populatiei: 50,3 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Nairobi, 1.346.000 locuitori

Limbi vorbite: swahili in centrele comerciale, precum si alte limbi si engleza

Produse importate: cafea, ceai, fructe, legume, produse petroliere

Moneda oficiala: shilling de Kenya (1 shilling=100 centi)

Produsul intern brut: 85.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Clima
Desi este aproape de ecuator, cea mai mare parte a Kenyei este racoroasa din cauza altitudinii. Temperaturiile medii sunt de 20?C, cu exceptia depresiunilor de-a lungul coastei unde media este de 26?C. Exista doua anotimpuri ploioase intre martie si mai, respectiv noiembrie si decembrie. Precipitatiile de-a lungul coastei sunt de aproximativ 100 cm, in principal intre aprilie si mai. Jumatatea nordica a podisului primeste doar 50 cm pe an - si chiar mai putin in apropierea deserturilor din Somalia si Etiopia. Regiunile muntoase din sud-vest primesc 70-100 cm (130 cm in partile mai inalte). Nairobi are temperaturi de 19?C in ianuarie si 16?C in iulie, precipitatiile sunt de aproape 100 cm. In orasul de coasta Mombasa cifrele sunt 27?C, 23?C si 120 cm.

Caracteristici geografice
Exista recife coraliere si mlastini de mangrove pe coasta, iar in interior se gaseste Campia Nyika, semiarida. Restul tarii este podis, variind intre inaltimile de 1.500-2.500 m si strabatut de Valea Marelui Rift cu o adancime de 600-900 m. La vest de Valea Marelui Rift este povarnisul Mau si bazinul Lacului Victoria, iar spre est Muntii Aberdare. Varful Kenya 5.200 m este cel mai inalt munte din Kenya si al doilea ca inaltime din Africa. Campia Nyika ocupa jumatate din suprafata tarii si este in principal teren cu arbusti. Pe podis se gasesc pajisti si petice de teren impadurit. Multe dintre regiunile muntoase sunt impadurite.

Agricultura
75% din populatie lucreaza in agricultura, in principal pentru subzistenta. Doar 4% din suprafata tarii se cultiva, in principal in Valea Tana, unele prti ale muntilor si regiuni mici de-a lungul coastei. Alte 4% sunt pasuni, in principal in podis. Se pot cultiva atat plante tropicale cat si temperate. La altitudini mai mari, pana la 3000 m, se cultiva cafea, ceai, sisal, porumb, crizanteme, cartofi si grau. La altitudini mai joase se gaseste tutun, anacard, nuci de cocos, bumbac, igname, manioc si trestie de zahar. Cafeaua, primul intre produsele exportate, este cultivata spre sud de Varful Kenya si se cultiva si ceai. Cafeaua si ceaiul aduc 33% din veniturile de export. Kenya este cel mai mare furnizor de ceai al Africii, si al patrulea cel mai mare din lume. Sunt raspandite pasarile de casa, dar exista si vite, capre si oi.

Pescuitul si silvicultura
Padurile acopera 6% din suprafata tarii, in special in regiunile de peste 1.800 m. Bambusul, folosit in industria hartiei, creste in regiunile cele mai inalte, intre 2.500-3.00 m, coniferele si arborii cu frunze late crescand mai jos. Cidrul este important in constructii. Padurile de mangrove de pe coasta furnizeaza scoarta pentru tanin si stalpi folositi in constructii. Pescuitul este o importanta sursa de hrana in apropierea lacului si a coastei. Captura anuala este de aproape 200.000 de tone.

Mineritul si energia
In Lacul Magadi din Valea Marelui Rift se obtine soda calcinata. Alte minerale importante sunt fluorina, sarea, calcarul si aurul. 63% din energia electrica provine de la hidrocentrale din munti, indeosebi de-a lungul Raului Tana. 6% din energia electrica provin de la centrale electrice geotermale, iar restul de la termocentrale.

Industria
Majoritatea industriilor sunt legate de produsele agricole sau prelucrarea bunurilor mici de consum, precum masele plastice si mobilierul. Prelucrarile agricole includ sapunul, tigaretele,macinarea cafelei, ambalarea carnii, rafinarea zaharului, macinarea fainii, tanarea, funiile si panza de sac, matisarea fibrelor din nuca de cocos, insecticide din crizanteme si fabricarea bunurilor din bumbac. Exista cateva industrii grele mai noi si o industrie a turismului in crestere. Nairobi si Mombasa sunt principalele centre industriale.

Transportul
Exista 2.650 km de cai ferate si 63.700 km de drumuri. Principala cale ferata leaga Mombasa de Nairobi, si mai departe de Uganda. Mombasa este principalul port; acest oras serveste si ca port pentru Uganda, nordul Tanzaniei si Zair. Lamu este al doilea port.

Orasele si populatia
99% din locuitori sunt africani. Cele mai numeroase popoare sunt kikuyu (21%), in regiunile muntoase la sud de Varful Kenya, luhya (14%), luo (13%), kalenjin (11%) si kamba (11%). Grupuri bantu precum kikuyu, luhya si kamba traiesc in regiuni centrale si vestice, iar popoare nilotice precum luo si kalenjin in nord-vest. 1% din populatie sunt asiatici, europeni si arabi. 20% din populatie traiesc in orase. Nairobi, centrul industrial si comercial al Africii de Est, se gaseste intre coasta si Lacul Victoria.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Kenya link-uri utile | Informatii utile Kenya