Harta Mongolia | Poze Mongolia | Informatii utile Mongolia

Harta Mongolia | Informatii utile Mongolia | Date generale Mongolia | Poze si imagini Mongolia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Mongolia

 
 

Harta Mongolia

Harta Mongolia | Poze Mongolia | Informatii utile Mongolia
 
     

 
 

Suprafata: 1.565.000 km2

Asezare geografica: 41°30" - 52°10" N, 88°10" - 119°40" E

Populatia: 2.156.000 locuitori

Densitatea populatiei: 1,3 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Ulan Bator, 600.500 locuitori

Limbi: peste 905 din populatie vorbeste mongola Klalka, una dintre limbile mongole.

Produse importate: bunuri de consum, piese de masini, combustibili, produse chimice, produse alimentare, materii prime

Produse exportate: vite, cai , lana, carne, fluorina, metale neferoase.

Moneda oficiala: tugrik (1 tugrik = 100 mongos)

Produsul intern brut: 1.860.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica populara

Caracteristici geografice
Republica Mongolia ( cunoscuta mai demult ca Mongolia Externa si Republica Populara Mongolia) din estul Asiei Centrale este una dintre cele mai putin populate tari ale lumi. Ea are o granita de 3000 km cu Rusia in nord si o granita foarte scurta 150 km cu Kazahstan in vest. Are o suprafata totala de uscat de 1.565.000 km2, aproximativ egala cu cea a statului Alaska din SUA si o populatie de 2.156.000 locuitori. Aproape integul teritoriu al Mongoliei este situat la o inaltime de peste 1000 m peste nivelul marii. Ea este asezata pe platoul Asiei Centrale si se inalta in vestul Muntiilor Altai, ale caror varfuri permanent inzapezite ating peste 4300 m . Acestia includ Muntele Monch Chajrchan (4362 m ), cel mai inalt varf din tara. La est de Muntii Altai este o depresiune cu peste 300 lacuri care inconjoara un bazin fertil drenat de raurile Selenge si Tuul. In coltul sud-estic al acestui bazin se gaseste Ulan Bator (Ullanbaatar), capitala si centrul comercial al Mongoliei (lantul muntos Khentai, la nord est de capitala este mai putin inalt). Partea nordica a Desertului Gobi acopera Mongolia de sud si de sud-est. Cea mai mare parte a Mongoliei se afla intr-o zona seismica activa iar cutremurile sunt un lucru obisnuit in toata tara.

Clima
Mongolia are o clima continentala aspra, cu veri scurte si blande, din mai pana in septembrie, si ierni lungi, cand temperaturile pot sa scada sub -50°C. Temperaturile medii variaza mult, de la -25°C in ianuarie la 16°C in iulie la Ulan Bator. Ploile sunt foarte variabile si ploile torentiale bruste provoaca adesea inundatii.Cantitatea anuala de precipitatii varizaza de la circa 460 mm in munti la circa 100 mm in Desertul Gobi. Mongolia este cunoscuta pentru zilele sale senine, insorite, in medie circa 240 pe an.

Resursele
Desi o mare parte a regiuni Gobi este desert nisipos, exista si regiuni ospitaliere de semidesert care asigura loc de pasunat pentru un numar mare de oi, capre, camile, cai si cateva vite. Vegetatia de stepa a tarii sustine un septel total de circa 25 milioane de animale. Cupru si molibdenul sunt exploatate la Erdenet si se exploateaza si putin carbune. Exista rezerve de petrol, desi in prezent nici una nu este exploatata. Exista zacaminte mari de fosfat langa Lacul Khubsugul, dar acestea sunt in cea mai mare parte neexploatate, datorita preocuparilor recente pentru daunele aduse mediului.

Populatia
Aproximativ 90% din populatie sunt mongoli, din care principalele grupe sunt Khalka ( 75%) si Oirats ( mongol de vest 15%). Exista si o minoritate mongola Buryhat, dar cazaci sunt cei mai importanti dintre gruparile etnice mai mici ale natiuni. Cazacii sunt un popor turcic care traieste in principal in vest si alcatuieste circa 5% din populatie. Multi cazaci au emigrat in Kazahstan, dupa ce acestia si-au obtinut independenta in 1991. Limba mongola se scrie cu alfabetul chirilic din 1940. Reintroducerea scrierii traditionale, care seamana cu arabica dar e scrisa pe verticala, este printre primele schimbari dorite de nationalisti contemporani.

Religia
Majoritatea mongolilor au practicat budismul tibetan pana cand guvernul comunist a pornit o vigoroasa campanie antireligioasa in ani 1937-1939, care l-a eradicat. Religia budista nominala si in mare parte superficiala permisa in anii de dupa al doilea razboi mondial s-a bucurat de o revenire semnificativa incepand cu 1990 si este un punct focal al nationalismului mongol reinviat. Desi o prevedere constitutionala ce proclama budismul drept religia de stat a Mongoliei nu s-a adoptat in 1991, au aparut semne de revigorare religioasa. Aproape jumatate din populatia urbana este concentrata in Ulan Bator. Cresterea populatiei a fost rapida in ultimile decenii si peste jumatate din toti mongoli au sub 15 ani.De la caderea comunismului sistemul educational si programele de bunastare medicala si sociala ale Mongoliei au inceput sa treaca prin schimbari revolutionare.

Economia
In mod traditional, mongolii erau nomanzi care traiau in principal in corturi circulare si isi pasteau turmele de capre, oi, cai, vaci si camile. Dupa 1952, comunistii au infiintat colective de crestere a animalelor si ferme mari conduse de stat pentru cultivarea cerealelor. Acesta a grabit procesul colonizarii dar el nu s-a inradacinat complect in psihicu natiunii: multi pastori si familile lor isi pastreaza corturile si continua sa se mute de la o pasune la alta in functie de schimbarea anotimpurilor. Statutul de membru al blocului comunist a oferit Mongoliei ajutor din parte tariilor socialiste , dar acesta a fost intrerupt in 1991, odata cu prabusirea Uniunii Sovietice. De atunci Mongolia a revenit la privatizare si economie de piata. In prezent , desi economia ramane predominat bazata pe turmele de animale ( principalele exporturi ale tarii sunt cele de lana, piei si blanuri de animale, si produsele secundare ale altor animale) exista acum o infrastuctura industriala care e ste permanent intarita de dezvoltarea industriei carbunelui si electricitatii. Dezvoltarea transportului pe drumuri si pe calea ferata in Mongolia reflecta orientarea tarii catre URSS si in timp de multi ani exporturile si importurile ei mergeau spre si veneau dinspre Uniunea Sovietica si Europa de Est. Aceasta caracteristica veche nu mai predomina dar nici o tara noua nu a inlocuit fosta Uniune Sovietica drept principal partener de comert al Mongoliei. Sfarsitul transporturilor rusesti. eliminarea suventiilor sovietice si insistenta Rusiei ca Mongolia ar avea catre ea o imensa datorie acumulata, au fost factori care combinati cu termeni limita de plata impusi Fondul Monetar International, au facut tranzactia Mongoliei la o economie de piata libera foarte dificila. se dezvolta comertul cu China, Japonia si Coreea de Sud si se spera ca tara ar putea avea zacaminte de petrol mari. Mongolia primeste si ajutoare in hrana si medicamente si putine investitii din partea SUA si a Europei de Vest.

Guvernul
Mongolia este o republica , cu inceputurile unui sistem multipartid. Partidul Popular Revolutionar Mongol (PPRM),dominant, mai demult un partid comunist tipic de monopol, continua se existe, dar a abandonat comunismul, nu mai joaca un rol in conducere si nu detine monopolul puterii politice. Sub o noua constitutie intrata in vigoare in anul 1992 numele tarii a fost schimbat din Republica Populara Mongolia in Republica Mongolia, dupa care socialismul a fost oficial abandonat. Un presedinte si membrii unei legislaturi unicamerale, Marele Hural al Poporului, sunt alesi direct pe 5 ani. primul ministru are rolul de conducator al guvernului

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Mongolia link-uri utile | Informatii utile Mongolia