Harta Nigeria | Poze Nigeria | Informatii utile Nigeria

Harta Nigeria | Informatii utile Nigeria | Date generale Nigeria | Poze si imagini Nigeria




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Nigeria

 
 

Harta Nigeria

Harta Nigeria | Poze Nigeria | Informatii utile Nigeria
 
     

 
 

Suprafata: 923.773 km2

Asezarea geografica: 4?20"-13?15" N, 3?-14?40" E

Populatia: 93.300.000 locuitori

Densitatea populatiei: 95,8 locuitori/km2

Capitala: Abuja 378.671 locuitori

Cel mai mare oras: Lagos 1.347.671 locuitori

Limba oficiala: engleza

Produse importate: piese de masini, autovehicule, produse chimice, produse textile, fier si otel

Produse exportate: petrol, cacao, produse din palmier, cauciuc, arahide, staniu, cherestea

Moneda oficiala: naira (1 naira=100 kobos)

Produsul intern brut: 31.344 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica federala

Caracteristicii geografice
Depresiunile de coasta sunt impodobite cu mangrove in multe locuri, indeosebi in Delta Nigerului. Depresiunile se intind spre nord, inaltandu-se in Podisul Jos, care atinge 1.780 m in Muntele Share. Cel mai inalt varf este Mount Vogel (2.024 m) din Muntii Gotel. Raul Niger si principalul sau afluent, Benue, se unesc la Lokoja si curg spre sud in Golful Guineea.

Clima
Clima este puternic influentata de miscarile anuale ale fasiei intertropicale de nori si ploaie, care afecteaza toate tarile de-a lungul Golfului Guineea. Sudul are doua anotimpuri ploioase, intre aprilie si iunie respectiv septembrie si octombrie, dar in nord ploile cad mai ales intre iulie si septembrie. In vreme mai secetoasa vanturile harmattan bat dinspre Desertul Sahara si adesea aduc nori de praf si aer foarte uscat. La Lagos temperaturiile medii sunt de 29?C in februarie si martie si 25?C in anotimpul ploios, precipitatiile depasesc 180 cm. La Kano temperaturile sunt de 21?C in ianuarie, 31?C in mai, cu precipitatii de 85 cm.

Populatia
Nigeria este cel mai populat stat al Africii, 16% din populatie locuind in regiuni urbane. Exista peste 250 de grupari etnice, dar popoarele hausa si fulani din nord, ibo din sud-est si yoruba din sud-vest reprezinta doua treimi din populatia totala. 50% din locuitori sunt musulmani, in principal in nord si vest, iar 40% sunt crestini. Limba oficiala este engleza, dar cea mai vorbita este hausa, urmata de yoruba si ibo. Partea de sud-vest este cea mai dens populata si contine majoritatea oraselor mai mari.

Agricultura
66% din forta de munca figureaza in agricultura si 36% din suprafata tarii se utilizeaza pentru agricultura, alte 23% fiind pasuni. Principalele culturi sunt cele de igname, orez, manioc, bananieri, palmieri de ulei si cauciuc in regiunile sudice mai umede, spre nord cultivandu-se mai, sorg si arahide. Se cresc vite, oi si capre, in principal in partea nordica. O mare parte a regiunii nordice de savana sufera din cauza pasunatului in exces, iar desertificarea a devenit o problema grava. S-au finalizat deja mai multe scheme de irigatie si altele se afla in stadiul de planificare.

Silvicultura si pescuitul
Padurile cuprind 16% din suprafata tarii, in principal in depresiunile Benin. Principalele produse sunt abanosul, mahonul, obeche si iroko, care sunt utilizate pentru mobila si furniruri. Cheresteaua din lemn tare este un valoros produs exportat. Pescuitul asigura hrana, de-a lungul coastei si in apropierea raurilor, dar mai ales in nord-est langa Lacul Ciad.

Mineritul
Petrolul reprezinta peste 90% din exporturile Nigeriei, productia fiind de aproximativ 90 de milioane de tone pe an. Rafinariile de petrol sunt situate la Port Harcourt, Warri si Kaduna. Exista si zacaminte imense de gaze naturale, dar productia este totusi mica. Mai ezista carbuni in Enugu, staniu si columbit in Podisul Jos, minereuri de fier, plumb si zinc. Nigeria este principalul producator de columbit din lume.

Energia
Nigeria este bogata in energie, obtinuta din petrol, gaze naturale, carbune si putin lignit. Termocentralele au fost dintotdeauna importante, dar la Kainji se dezvolta o retea hidroelectrica. 40% din energia electrica este acum obtinuta din hidrocentrale.

Industria
Mineritul creaza industrii de rafinarie a petrolului si de lichefiere a gazelor la Port Harcourt. Rafinarii de petrol. Rafinarii de petrol si uzine petrochimice ezista si la Warri si Kaduna. Alte industrii sunt prelucrarea uleiului de palmier, a arahidelor, bumbacului, cauciucului, lemnului si pieilor. Industria manufacturiera s-a dezvoltat rapid in ultimii ani. Materialele de constructii, produsele chimice, autovehiculele, fierul si otelul si constructiile au devenit importante. Principalele orase industriale sunt Lagos, Ibadan, Enugu, Kano, si Port Harcourt.

Transportul
Nigeria are 3.505 km de cale ferata si 142.837 km de drumuri, din care 30.212 km sunt betonati sau asfaltati. Caile navigabile sunt importante de-a lungul raurilor Niger si Benue si in delta Nigerului. Principalul port este Lagos.

Orasele
Lagos s-a extins pe o serie de insule in lagunele campiei de coasta. Este principalul oras, dar nu mai este capitala. S-a construit o noua capitala la Abuja, la 500 km de Lagos. Ibadan (1.295.000 locuitori) este al doilea oras ca marime, asezat in inima unei regiuni agricole productive.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Nigeria link-uri utile | Informatii utile Nigeria