Harta Oman | Poze Oman | Informatii utile Oman

Harta Oman | Informatii utile Oman | Date generale Oman | Poze si imagini Oman




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Oman

 
 

Harta Oman

Harta Oman | Poze Oman | Informatii utile Oman
 
     

 
 

Suprafata: 300.000 km2

Populatia: 1.559.000 locuitori

Densitatea populatiei: 4 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Mascat 400.000 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: piese de masini, utilaje de transport, bunuri fabricate, alimente

Produse exportate: titei, cupru, curmale, nuci, pesti

Moneda oficiala: rial (1 rial=100 baiza)

Forma de stat: sultanat

Caracteristici geografice
Muntii Jabal Qara din sudul Omanului lasa loc spre nord marelui podis desertic care ocupa 75% din suprafata tarii. Nordul Omanului contine Muntii Hajar, care ating 3.107m in Muntii Jabal Akhdar. Muntii Hajar se intind pana in EAU, unde ating o inaltime maxima de 1.128m in est. Restul EAU este campie desertica joasa, cu mlastini sarate de-a lungul coastei. Peninsula Qatar este joasa, cu o inaltime maxima de 98m. Cea mai mare parte a tarii este de desert nisipos, desert sarat sau campii pustii. Bahrain consta din 35 de insule de inaltimi mici, iar inaltimea maxima este de 135m.

Clima
Conditiile calde si secetoase de desert afecteaza cea mai mare parte a terenului in aceste tari. Temperatura medie vara este de 30°C si iarna aproximativ 20°C. Intre noiembrie-martie ploua putin si cantitatea totala de precipitatii este de 10 cm, sau chiar mai putin in depresiuni. Muntii Hajar sunt mai umezi, cu pana la 45 cm pe an. Bahrain este modificat de asezarea sa insulara si poate sa fie foarte umed, lunile de vara fiind destul de neplacute. Temperatura medie in ianuarie este de 17°C, in iunie 35°C, iar cantitatea totala de precipitatii este de 8cm.

Transportul
Veniturile din petrol au finantat drumuri, un aeroport la Sib si un port la Matrah in Oman. Alte porturi importante sunt la Doha, Umm Said, Mina Sulman, Abu Dhabi si Khor Fakkan. Capitalele au aeroporturi internationale si legaturi rutiere cu orasele vecine. Partile locuite din Bahrain sunt legate prin drumuri pavate si un drum pietruit asigura o legatura cu Arabia Saudita. 4.000 km din cei 18.790 km de drumuri din Oman sunt asfaltati, si jumatate din cei 100 km de drumuri din Qatar sunt pavati. Nu exista cai ferate.

Agricultura
60% din forta de munca din Oman lucreaza in agricultura, bazata pe agricultura de subzistenta cu plante cultivate, vite si camile. Curmalele ocupa jumatate din terenul arabil,majoritatea recoltei fiind exportata in India. Pe langa cereale, alfalfa si nuci de cocos se cultiva citrice, banane si mango. Doar 5% din forta de munca figureaza in agricultura in EAU si hrana trebuie importata.. Recent au avut loc investitii pentru imbunatatirea si se cultiva mai multe cereale. Principalele culturi sunt cele de curmale alfalfa, fructe, legume si tutun. Se cresc capre, camile, oi si vite. In Qatar, 10% din populatie se ocupa cu agricultura, dar plantele cultivate sunt putine si doar 5% din teren este potrivit pentru pasuni. Se cultiva cateva fructe si legume, dar cerealele si furajele sunt tot mai multe. Animalele sunt numaeroase, cu oi, capre, camile si peste un milion de cai. Produse comerciale sunt ouale, carnea si laptele. Doar 2% din terenul din Bahrain este utilizat pentru culturi agricole, in principal alfalfa, fructe si legume. Fantanile si izvoarele din nord fac posibila agricultura, dar in alte parti nu este apa. Cele patru tari au industrii mici de pescuit.

Mineritul
Petrolul domina economiile celor patru tari si s-au construit multe conducte lungi pentru a transporta petrolul de la terenurile petrolifere la porturi. Oman produce 30 de milioane detone pe an, dar are si zacaminte de gaze naturale, cupru, azbest si crom. EAU produce 70 de milioane de tone de petrol pe an si are zacaminte de gaze naturale. Qatar produce 15 milioane de tone de petrol si are zacaminte mari de gaze naturale. Bahrain produce 2 milioane de tone de petrol, dar rafinarea petrolului este foarte importanta. Petrolul este trecut prin conducte din Arabia Saudita si exista si un port terminal pentru tancuri petroliere.

Industria
Oman are o fabrica de ciment langa Mascat, iar cuprul se rafineaza la Sohar. Uzinele de desalinizare sunt alimentate cu petrol si produc apa pentru uz industrial si menajer. Qatar are fabrici de ingrasaminte, faina, otel si ciment, iar EAU fabrica produse petro-chimice, aluminiu, ciment, otel, mase plastice, imbracaminte si ingrasaminte. In Bahrain, Mina Sulman este centru comercial cu industrii de reparatii navale. Alte industrii ale Bahrainului sunt cele de aluminiu, asamblarea bunurilor electronice, mase plastice, produse alimentare si textile.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Oman link-uri utile | Informatii utile Oman