Harta Pakistan | Poze Pakistan | Informatii utile Pakistan

Harta Pakistan | Informatii utile Pakistan | Date generale Pakistan | Poze si imagini Pakistan




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Pakistan

 
 

Harta Pakistan

Harta Pakistan | Poze Pakistan | Informatii utile Pakistan
 
     

 
 

Suprafata: 803.950 km2

Asezarea geografica: 23°41"-36°C50" N, 60°55"-75°30" E

Populatia: 131.500.000 locuitori

Densitatea populatiei: 149,6 locuitori/km2

Capitala: Islamabad 350.000 locuitori

Cel mai mare oras: Karachi 7.183.000 locuitori

Limbi vorbite: urdu si engleza sunt limbile oficiale, dr 64% din populatie vorbesc punjabi

Produse importate: piese de masini, utilaje de transport, titei, produse chimice, fier si otel uleiuri vegetale, ingrasaminte

Produse exportate: bumbac, covoare, orez, imbracaminte

Moneda oficiala: rupia (1 rupie=100 paisa)

Produsul intern brut: 56.000.000.000 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Muntii ocupa partile vestice si nordice ale tarii. Lanturile muntoase cele mai inalte se gasesc in nord, atingand 7.694 m in Trichmir, cel mai inalt varf din tara. Acesti munti nordici sunt intrerupti de vaile raurilor Yarkhan, Swat, Chitral si Panjkora, care curg prin defilee adanci. De-a lungul granitei cu Afganistan, muntii includ lanturile muntoase Safed Kof si Sulaiman. Trecatoarea Khyber asigura o ruta prin munti, legand Pakistanul cu Afganistanul. Sud-vestul Pakistanului consta din Podisul Baluchistan, care are o margine estica inalta in Muntii Kirthar. Podisul ( cu o inaltime medie de de 300 m), descreste spre granita cu Iran. O mare parte din estul Pakistanului este o campie aluvionara joasa, formata de raul Indus si de afluentii sai, raurile Jhelum, Chenab, Ravi si Sutlej.

Clima
Conditiile musonice domina Pakistanul, care are trei anotimpuri principale. Anotimpul racoros, dintre octombrie si februarie, este insorit, cu zile calde si nopti reci. Anotimpul calduros, dintre martie si iunie, are ocazional ploi cu tunete. Anotimpul ploios este intre iunie si mijlocul lui octombrie. Deoarece este o tara mare, exista variatii regionale considerabile. Temperatura medie la Karachi este de 19°C in ianuarie si 31°C in iulie, cu doar 20 cm de precipitatii pe an, in principal in iulie si august. Pentru Islamabad, in interior, cifrele sunt de 9°C si 33°C, respectiv peste 90 cm. Vara Jacobabad este unul dintre cele mai racoroase locuri din lume, cu temperaturi de 36°C in iunie-iulie s-au inregistrat si 53°C.

Comunicatiile
Exista 8.163 km de cale ferata care leaga principalele orase din Campia Indus, si o retea de 179.752 km de drumuri, din care 91.985 km sunt principale. Principalul port este Karachi, care are un port natural frumos. Cel mai important port vestic este Gwadar.

Orase
Peste 30% din populatie este urbana. Karachi, fosta capitala, este cel mai mare oras, principalul port si centru industrial. Aici se concentreaza peste trei sferturi din comertul exterior. Lahore (2.952.689) se afla pe raul Ravi si este un centru regional cu multe industrii. Faisalabad, fostul Lyallpur (1.104.209), este un centru comercial regional si industrial. Islamabad, capitala incepand din 1965, a fost creat pentru a incuraja dezvoltarea spre interior. Se afla la 14 km la nord-est de Rawalpindi (794.843), la o altitudine de 600 m. Un amestec de vechi si nou, el are cladiri islamice traditionale si stiluri mai moderne de arhitectura.

Mineritul
Pakistanul nu este bogat in minereuri, dar s-au gasit zacaminte de petrol in Campia Potawar. Zacamintele de gaze naturale sunt destul de mari, iar conductele leaga principala zona de minerit Sui cu Karachi si Multan. Carbunii sunt extrasi aproape de Trecatoarea Bolan si in Punjab. In Baluchistan se extrage cupru si mici zacaminte de aur si argint. Minereuri inferioare de fier se extrag in Kalabagh si s-au descoperit minereuri de calitate superioara in regiunea Chitral, langa Muntii Himalaya.

Energia
Termocentralele produc 50% din energia electrica iar hidrocentralele 47%. S-au construit hidrocentrale mari pe raurile Indus, Jhelum si Kabul. Acestea au fost singurele furnizoare importante de energie inainte ca marile zacaminte de gaze sa fie descoperite. O centrala electrica nucleara de langa Karachi utilizeaza acum uraniu produs autohton.

Industria
Principalele industrii sunt industriile textila, a imbracamintei, de prelucrare a alimentelor, a produselor petroliere si chimice, a hartiei si a materialelor de constructii. Industriile mai vechi sunt legate de produsele agricole locale, indeosebi de bumbac, zahar, orez, plante oleaginoase si tutun. Industria de prelucrare a pielii este raspandita si exista mai multe fabrici mari de pantofi. Productia de ciment si uzinele de constructii exista in multe orase mari si numarul uzinelor chimice, a producatorilor de ingrasaminte este in crestere. Industria angajeaza 13% din totalul fortei de munca. Numeroase industrii artizanale mici produc tesaturi, produse de olarie, articole de metal si bunuri din piele.

Irigatiile
In mare parte din Pakistan precipitatiile sunt reduse, si chiar si in regiunele mai umede peste sase luni sunt secetoase. Aproape trei sferturi din terenul agricol se bazeaza partial pe apa de irigatie. S-au construit scheme de scara larga pe raul Indus si afluentii sai, si exista o retea imensa de canale. Peste 13 miioane de hectare sunt irigate. S-au construit baraje mari, care asigura alimentatia cu apa. In campia Indus sunt puturi si rezerve de apa.

Agricultura
Agricultura angajeaza 51% din forta de munca. 27% din suprafata tarii revine culturilor si 6% pasunatului. Valea raului Indus este principalul teren arabil, unde vara se cultiva orez si porumb, iar iarna grau. Bumbacul, principala planta de comert, se cultiva pentru fibra si seminte. Alte plante pentru comert sunt trestia de zahar, tutunul si fructele.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Pakistan link-uri utile | Informatii utile Pakistan