Harta Sudan | Poze Sudan | Informatii utile Sudan

Harta Sudan | Informatii utile Sudan | Date generale Sudan | Poze si imagini Sudan




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Africa > Harta Sudan

 
 

Harta Sudan

Harta Sudan | Poze Sudan | Informatii utile Sudan
 
     

 
 

Suparafata: 2.505.813 km2

Asezarea geografica: 33?6"-22? N , 21?49"-38?35" E

Populatia: 25.941.000 locuitori

Densitatea populatiei: 10 locuitori/km2

Capitala: Khartoum 476.218 locuitori

Cel mai mare oras: Omdurman 526.287 locuitori

Limba oficiala: araba

Produse importate: piese de masini, utilaje de transport, medicamente, produse chimice, produse petroliere

Produse exportate: bubac, guma arabica, animale de casa

Moneda oficiala: lira sudaneza (1 lira = 100 piastres)

Produsul intern brut: 10.000.000.000 dolar SUA

Forma de stat: republica

Populatia si orasele
Popoarele arabe si nubiene predomina in nord, iar popoare nilotice si sudaneze, in sud. In Sudan sunt peste un milion de refugiati. 70% din polpulatie sunt musulmani suniti. Regiuni mari ale tarii sunt putin populate, majoritatea oamenilor traind in valea Nilului si in capitalele regionale. Marele Khartoum (1.343.651 locuitori) inglobeaza in totalitate trei orase Khartoum, Omdurman si Khartoum Nord. Khartoum inseamna trompa de elefant , datorita formei ciudate a vechiului oras.Omdurman este centru comercial. Peste rau spre nord este orasul industrial Khartoum Nord.

Caracteristici geografice
Sudan este cel mai mare stat din Africa. Are doar 640 km de litoral, spre Marea Rosie. Nordul este un platou desertic, stancos cu dune de nisip in vest.La sud de dune, terenul se ridica la o inaltime de 3.071 m in Varful Jebel Gimbala din Masivul Darfur. Alte zone muntoase sunt Muntii Marea Rosie si Muntii Imatong din extrema sudica. Cel mai inalt punct din regiunea sudica este Mount Kinyeti, la 3.187 m. Nilul Alb strabate Sudanul de la granita sudica cu Uganda pana la granita cu Egiptul din nord. La Khartoum, i se alatura Nilul Albastru din Lacul Tana, Etiopia. Sudd este una dintre cele mai mari mlastini din lume si este creata de inundatia sezoniera a Nilului Alb

Clima
Sudanul de Nord este parte din Desertul Sahara, dar de la Khartoum spre sud exista o crestere constanta a cantitatii de precipitatii de la 15-100 cm pe an. In nord ploile sunt rare si neregulate. Anotimpul ploios in mijlocul tarii dureaza 2-3 luni, dar aceasta se prelungeste la 6-8 luni in sud. Vanturile nord-estice bat tot timpul anului in regiunile nordice, dar acestea sunt inlocuite de venturi sud-vestice in sud si in timpul anotimpului ploios. Temperaturiile sunt mai mici in sezonul ploios. Juba, in sud, are temperatura medie de 28?C in ianuarie si 25?C in iulie, cand cerul este inorat. Cantitatea totala de precipitatii este de 95 cm, in cea mai mare parte intre martie-octombrie. Cifrele pentru Khartoum sunt 23?C, 34?C si 15 cm.

Silvicultura
20% din suprafata este impadurita, dar guma arabica este singurul produs important in silvicultura. Se obtine din arbori de acacia, care se dezvolta bine in regiunea de savana din mijlocul tarii. Sudan este cel mai mare furnizor de guma arabica din lume utilizat pentru parfumuri, dulciuri si adezivi

Agricultura
Peste 50% din forta de munca lucreaza in agricultura desi se cultiva doar 5% din suprafata tarii si alte 24% sunt pasuni. Terenul arabil irigat este 15%, cel mai mare proiect fiind la El Gezira. Un mare proiect a fost dezvoltat pe Raul Atbara la Khashm el Girba. Bumbacul este cea mai importanta planta de comert. A doua cultura importanta este cea de trestie de zahar, iar alte plante cultivate sunt sorgul, graul, susanul, arahidele, fasolea si orzul. Se cultiva si curmale, citrice, mango, ceai, cafea si orez. Animalele de casa sunt importnte: exista peste 20 milioane vite, 19 milioane oi, 14 milioane capre si 32 milioane pasari de casa. Pescuitul de-a lungul coastei Marii Rosi este o alta sursa de hrana.

Industria
Sudan este o tara in principal agricola si industria de fabricare se ocupa in principal de prelucrarea produselor locale. Cele mai importante industrii sunt cea de prelucrare a bumbacului, de uleiuri comestibile, de zahar, a sapunului, incaltamintei, textila si de morarit al fainii. Exista productie de ciment si de rafinare a petrolului. Lipsa de putere si capital pentru investitii au impiedicat dezvoltarea industriilor.

Mineritul
S-au localizat mai multe zacaminte de minereuri, dar s-a exploatat putin. Se exploateaza fier in Muntii Marea Rosie si exista zacaminte de magnezit si cromit in Muntii Ingessana, Depresiunile sarate de-a lungul costei Mrii Rosii satisfac necesitatile interne si ofera comert de export. Aproximativ 150.000 de tone de petrol se produc anual din doua puturi din sud-vest. 51% din productia de energie electrica provin de la termocentrale, 49% din hidrocentrale.

Transportul
Sistemul de transport este slab dezvoltat. Exista 4.874 km de cale ferata ce leaga Khartoum de El Obeid, Wadi Halfa, Port Sudan si sud-vestul tarii. Drumurile insumeaza 53.190 km din care 45.000 devin noroioase si dificile dupa ploaie. Caile navigabile interne sunt importante, Nilul fiind traficabil tot anul. Principalele porturi sunt Port Sudan si Suakin. O conducta de legatura se intinde spre Khartoum din Port Sudan.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Sudan link-uri utile | Informatii utile Sudan