Harta Vietnam | Poze Vietnam | Informatii utile Vietnam

Harta Vietnam | Informatii utile Vietnam | Date generale Vietnam | Poze si imagini Vietnam




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Vietnam

 
 

Harta Vietnam

Harta Vietnam | Poze Vietnam | Informatii utile Vietnam
 
     

 
 

Suprafata: 329.556 km2

Asezare geografica: 8°40" - 23°15" N, 102°20" - 109°30" E

Populatia: 71.267.000 locuitori

Densitatea populatiei: 188 locuitori/km2

Capitala: Hanoi, 2.150.000 locuitori

Cel mai mare oras: Ho Chi Minh, 3.169.000 locuitori

Produsul intern brut: 12.600 milioane dilari SUA

Produse importate: piese de masini, medicamente, titei, produse de otel, echipament aferent caii ferate, produse chimice, grau, porumb, produse lactate.

Produse exportate: carbune, produse alimentare, peste , articole de artinazat.

Moneda oficiala: dong (1 dong = 10 hao sau 100xu)

Forma de stat: republica democrata

Vietnamul a fost o veche colonie franceza. El a fost invadat de japonezii in 1940. Dupa ce ocupatia japoneza a luat sfarsit, vietnamezii au luptat cu francezii pentru independenta, iar nordul comunist a inceput o lupta de 20 de ani impotriva sudului. SUA a luptat pentru sud intre 1965-1973 si, dupa ce trupele au plecat, sudul a continuat sa lupte pana in 1976, cand tara s-a unit, sub control comunist. De atunci, fortele vietnameze lupta cu tara vecina - Cambogia.

Caracteristici geografice
Doua treimi din suprafata Vietnamului este dominata de Muntii Anam care se intind intre Raul Rosu din nord si Raul Mekong din sud. Multe dintre varfuri depasesc 2.000 m, dar partea cea mai inalta se afla in extrema nordica, unde varful Fan Si Pan atinge 3.142 m . O campie de coasta ingusta se intinde de-a lungul tarii intre cele doua delte imense. Delta Raului Rosu din nord are o suprafata de circa 14.000 km2. Delta Mekongului din sud acopera 37.800 km2, din care o mare parte este sol aluvionar bogat. Deltele contin 75% din populatia totala.

Clima
Vietnamul are o clima tropicala musonica, cu vanturi dinspre sud-est intre mai si septembrie si vanturi din nord sau nord-est intre octombrie si aprilie. Sezonul umed este intre mai si septembrie. Ocazional, regiunile de coasta sunt lovite de taifunuri intre septembrie si ianuarie. In sud temperaturile raman ridicate tot timpul anului, dar in nord exista un anotimp racoros. Hanoi are temperaturile medii de 17°C si 29°C in ianuarie si respectiv iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 165 cm. In Ho Chi aceleasi date Minh sunt 25°C, 28°C si 200 cm.

Agricultura
21% din suprafata tarii este cultivata, iar 1% este folosit pentru pasunat. 605 din forta de munca este inca angajata in agricultura, controlata de stat doar in proportie de 2%, acum in principal condusa de ferme familiale. Aceasta a aimbunatatit semnificativ productia si Vietnamul devine un important exportator de orez. Orezul acopera peste 90% din peisaj in regiunile bogate de delta si ocupa un total de peste 80% din pamantul cultivat. In fiecare an pot fi crescute doua sau trei culturi. Alte culturi sunt cele de manioc, soia, cartofi, zahar, porumb si cateva plantatii de cauciuc, cafea si ceai. Pestele este o alta sursa vitala de hrana. 405 din tara este inca impadurita, dar defrisarea reduce aceasta cifra si provoaca pobleme grave de eroziune a solului.

Orase
Cand Vietnamul de Nord si de Sud au fost unite, in 1976 Hanoi a ramas capitala, desi Ho Chi Minh 9 fostul Saigon0 era mai mare. Doar 19% din populatie traieste in zone urbane, in special la Hanoi si Ho Chi Minh. Ho Chi Minh, asezat pe Raul Saigon, este principalul oras industrial si port din sud. Hanoi se afla intr-o regiune de inaltime mica. Acest oras stravechi este principalul centru industrial din nord. Haiphong (456.000 locuitori) este principalul port din nord, iar Da Nang (492.194 locuitori) este principalul port din centrul Vietnamului.

Mineritul
Carbunele se obtine din Quang Yen, la nord de Raul Rosu, si in multe alte locuri. Este un important bun exportat precum si principala sursa de energie. Productia de petrol a crescut la 110.000 barili pe zi si s-au gasit mari zacaminte de gaze naturale i larg. Se extrag si fosfati, mangan, minereuri de fier si bauxita. De-a lungul coastei se gasesc straturi solifere. 75% din productia de electricitate provine de la termocentrale, 25% din hidrocentrale, inclusiv de la centrala Tri An, finantata de Rusia.

Industria
In nord a avut loc o dezvoltare industriala mai mare decat in sud, datorita investitiilor de interes rusesc si chinez. Si alte investitii straine au fost incurajate de la introducerea reformelor economice. Interesul tarii pentru industrie a scazut la 60%, concentrandu-se in principal asupra prelucarii alimentelor, produselor textile, constructiilor si produselor chimice.

Transportul
Exista doar 2600 km de cale ferata, inclusiv linia principala dintre Hanoi si Ho Chi Minh. Reteaua de drumuri totalizeaza 374.243 km, din care 60000 km sunt drumuri principale. Navigatia pe rauri este importanta, existand 5000 km de cai navigabile. Principalele porturi sunt Da Nang, Haiphong si Ho Chi Minh.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Vietnam link-uri utile | Informatii utile Vietnam