Cultura Orasului Chisinau | Evenimente Culturale Chisinau

Municipiul Chisinau | Cultura Orasului Chisinau | Chisinau Obiectiv Cultural




Cazare Romania > Republica Moldova > Judetul Chisinau > Cazare Chisinau > Cultura


 
 

Cultura

Oferte Chisinau 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Chisinau

Nota 6.4 din 10 pe baza a 4 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Chisinau

 
     
 
 
 
     
 
 

Teatrul Satiricus
A fost fondat in 1990 de catre actorul si regizorul Sandu Grecu, discipol al cunoscutului conducator artistic al Teatrului Satiricon din Moscova, Consatantin Raikin, artist al poporului din Rusia. E un teatru de factura moderna: profeseaza un text incitant, in special de satira si umor, sintetizat organic cu dansul, cu cantecul, cu o aleasa expresie corporala.

Teatrul Alexei Mateevici
Infiintat in baza Teatrului Poetic, girat de Andrei Vartic pe langa Filarmonica din Chisinau si avand misiunea de a propaga literatura de calitate din spatiul nostru cultural. Spectacolele de referinta: Pasare in vint , Lupii, Vintuirile, valurile, au contribuit esential la cultivarea gustului public pentru arta si cuvantul scris. Repertoriu variat: Strindberg, Aristofan, Sorescu, Esinencu. Director artistic - Andrei Vartic. Actori: Vitalie Rusu, Margareta Nazarchevici, Boris Bechet s.a.

Teatrul de etimologie si folclor Ion Creanga
A fost fondat in decembrie 1987 in regim de autofinantare. Insceneaza spectacole etnofolclorice de promovare a traditiilor nationale originale: Bine e la sezatoare; Asa-i viata omului, Malancuta; Casa mare s.a. Turnee la Moscova, Alma-Ata, in Romania, Turcia s.a. Director-regizor — Silvian Fusu.

Teatrul Dramatic Rus A. Cehov
A fost infiintat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol. Primele spectacole erau in consonanta cu timpul: Liubov Iarovaia de K.Treniov, Platon Krecet de A.Korneiciuk, Asa s-a calit otelul dupa N.Ostrovski. Din 1940 se transfera la Chisinau. Dupa razboi monteaza spectacole dupa piese in voga in toata Uniunea Sovietica (Oceanul de A Stein, Melodia varsoviana de L.Zorin, Tihnite-s zorile pe aici..., Cinci seri de A.Volodin, Asta-vara la Ciulimsk si Bun ramas in iunie de A.Vampilov, Premiul de A.Ghelman), precum si creatii de referinta din dramaturgia clasica rusa, in special Cehov, Tolstoi, Gogol, Ostrovski, Puskin. Din dramaturgia autohtona Teatrul a montat piesele Anul mortii, anul nemuririi si Cervus divinus de Ion Druta, Badea Cosma de Gheorghe Malarciuc etc.. Pleiada de actori ai teatrului rus - N.Masalskaia, V.Burhart, L.Sutova, M.Babkina, V.Ismailov, N.Kameneva, S.Tiranin, A.Umrihin, L.Hromova s.a. — au demonstrat de-a lungul anilor multa maiestrie si devotament artei teatrale.

Teatrul Ginta Latina (str. Sfatul Tarii 18)
Fondat in 1990 de catre regizorul Veaceslav Madan in formula de teatru muzical adresat celor tineri. Spectacole de rezistenta: Miorita, Spada franta, Cenusereasa, Soacra cu trei nurori, Ciubar Voda, premiai la Festivalul national de teatru, ed.1996, s,a. Director si regizor -- Vitalie Rusu.

Teatrul municipal de stat pentru copii Guguta (str. Maria Dragan 1)
Bazele lui au fost puse in 1989, cand a fost creat un Teatru-studio pe langa Uniunea Oamenilor de Teatru (U.O.T). De jure, a fost fondat in decembrie 1992 de catre studentii din anul II - actori papusari - clasa lui V.Stefaniuc de la Facultatea Arta Teatrala a Institutului de Arte in iunie 1995, terminandu-si studiile, acestia au fost angajati in trupa. Acumuland experienta la Guguta si la Institutul de Arte, 4 papusari din Romania au fondat in 1995, la Bacau, un teatru de marionete. Guguta are in repertoriul sau spectacolele: La izvor, Moara cu placinte, Leopold (ultimul - traducere si adaptare), Harzobul, Caprita Strengarita, Cocoselul neascultator, Fata mosului si fata babei etc.

Teatrul National Mihai Eminescu
Teatrul a cunoscut o istorie agitata pana a se stabili in formula actuala. Este succesorul a 2 teatre: al Teatrului National din Basarabia, care a activat la Chisinau intre 1920 - 1935, si al Teatrului Moldovenesc Academic Muzical-Dramatic de Stat A.Puskin (1933 - 1990). Cronologic, este teatrul care a initiat miscarea teatrala profesionista in Moldova. Teatrul academic moldovenesc a luat fiinta in 1933 la Tiraspol (R.A.S.S. Moldoveneasca). Actorii erau absolventii din acesi an al Studioului Moldovenesc de la Institutul Muzical-Teatral din Odesa. Prima reprezentatie cu piesa Biruinta de S.Lehttir a avut loc la 6 noiembrie 1933 si a dat tonul activitatii ulterioare a trupei, ce promova un repertoriu cu tematica asa-zis revolutionara, ilustrare a celui mai sec realism-socialist, condimentat aleatoriu cu piese din dramaturgia clasica rusa si cea universala: Calatoria de Gogol, George Dandin de Moliere, Padurea de A.Ostrovski, Azilul de noapte de M.Gorki.

Teatrul pentru copii Licurici
Recent si-a serbat jubileul de jumatate de secol de la intemeiere. Cateva generatii au crescut cu spectacole de mare talent: Lampa lui Aladin (1958), Buzduganul fermecat (1970), Ivan Turbinca (1972), Cenusareasa (1975), Scufita Rosie (1979). Teatrul intreprinde numeroase turnee in tara si peste hotare, este prezent la cele mai prestigioase festivaluri internationale de profil.

Centru International de Expozitii
Se afla pe str.Valea Morilor. Istoria lui incepe cu 12 octombrie 1954, cand este deschisa Expozitia agricola republicana. In 1956 urmeaza Expozitia agricola republicana permanenta in unicul pavilion Agricultura si Stiinta. In 1959 este creata Expozitia Realizarilor Economiei Nationale a R.S.S.M. (E.R.E.N.). In 1970 este deschis pavilionul Industria, in 1974 - un nou pavilion Stiinta si Cultura, iar in 1975 in expozitia Industria apare sectia Constructiile, transportul si mijloacele de legatura. In 1978 suprafata expozitionala constituia 16 mii m.p., sunt prezentate 490 de intreprinderi. S-au desfasurat cu succes expozitiile internationale Ambulaj-78 si Agricultura S. U.A. Centrul este o oglinda a schimbarilor in societate. In perioada actuala, de trecere la economia de piata, cand finantarea de la buget a incetat, Centrul isi reorienteaza activitatea spre cea comerciala prin atractia firmelor din tara si straine pentru a se intretine singur. Principala functie a Centrului a ramas aceeasi - organizarea expozitiilor in tara si peste hotare. De exemplu, in 1995 expozitia cu genericul Moldova invita la colaborare a avut loc la Taskent, Tiumeni si Odesa, iar in 1996 in Turcia, Baskortostan, Austria. Predominand agricultura, ultimele doua expozitii principale s-au intitulat Produse alimentare si bauturi si Moldagroteh. La finele anului 1995 Parlamentul R.M. a adoptat legea despre zona Antreprenoriatului liber Expo-Business-Chisinau, care va ocupa teritoriul Centrului International de Expozitii Moldexpo.