Istoria Orasului Tulcea | Istoric Tulcea | Geneza Tulcea | Tulcea Date cronologice

Istoria Orasului Tulcea | Istorie Tulcea | Date cronologice Tulcea
Cazare Romania > Delta Dunarii > Judetul Tulcea > Cazare Tulcea > Istoric Tulcea


 
 

Istoric Tulcea

Oferte Tulcea 2023 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Tulcea

Nota 9.3 din 10 pe baza a 6 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Tulcea

 
     
 
 
 
     
 
 

Cea mai veche metiune o datoram consulului Andrei Taranowski, care, in jurnalul sau de calatorie catre Constantinopol din 1570, scria ca : De la Chilia am navigat in sus pe Dunare ... si am ajuns la un oresel cu numele de Tulcea. In 1582, negustorul englez John Newberie ne lasa si el informatia ca a ajuns la un targ ... caruia i se spune Tulcea.

La 1595 Tulcea este consemnata si in harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar si calator turc Evlia Celebi ( sec. XVII) e cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oras cu 600 de case locuite de valahi. Incepand cu sec. XVIII Tulcea este tot mai des mentionata in documentele si planurile cartografice.

Pe vremea lui Mircea cel Batran, Tulcea, impreuna cu toata Dobrogea, facea parte din Tara Romaneasca. Dupa moartea domnitorului si alti voievozi romani se vor interesa de aceasta zona pentru rolul sau strategic. Apoi, vreme de aproape 5 secole orasul s-a aflat sub ocupatia imperiului turc. Din aceasta perioada va fi cunoscut sub numele de Tulcea, denumire intalnita prima data in anul 1595 pe o harta intocmita de genovezul Paolo Giorgici. Asupra semnificatiei numelui sau se mai poarta si azi discutii.

Cuvantul Tulcea ar proveni dupa unele ipoteze de la tul -olana, caramida si cea -pamant, adica denumirea data in acele timpuri dupa indeletnicirile locuitorilor care impanzisera dealurile cu caramidarii necesare oraselor mereu distruse.

Nicolae Iorga crede insa ca tul ar fi de fapt numele unui bey local la care s-a adaugat terminatia cea precum si in alte cazuri: Casimcea, Hazamcea, etc..

Razboiul de Independenta ruso-romano-turc va aduce eliberarea orasului Tulcea de sub ocupatie turceasca. La data de 14 noiembrie 1878, Tulcea devine capitala judetului cu acelasi nume, fiind cel mai important oras al Dobrogei.

In decursul timpului, in special in perioada dintre cele doua razboaie mondiale si in prezent din 1970 pana in anul 2007, municipiul Tulcea a cunoscut o dezvoltare economico-sociala continua, fiind al doilea oras ca importanta din Dobrogea.