Obiective turistice Tulcea | Piata Civica Tulcea | Muzeul de Istorie si Arta Tulcea

Obiective turistice Tulcea | Puncte de interes turistic | Muzeul de Etnografie si Arta Populara
Cazare Romania > Delta Dunarii > Judetul Tulcea > Cazare Tulcea > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Tulcea 2023 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Tulcea

Nota 9.3 din 10 pe baza a 6 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Tulcea

 
     
 
 
 
     
 
 

Tulcea prezinta turistilor cateva puncte ce merita a fi vizitate, specifice intr-un fel acestui oras.

Piata Civica -construita intre anii 1970-1972 , e o piata larga, frumoasa, pardosita cu placi de marmura, cu fantani arteziene, fiind un loc de recreere pentru localnici si oaspeti. In centrul ei se afla statuia lui Mircea cel Batran, opera a sculptorului tulcean Ion Jalea. Prezentarea lui in forma statica exprima ideea venirii domnului in armura de cavaler-ostean pentru a se opri aici, pe pamant dobrogean. Monumentul realizat in bronz a fost inaugurat in 1973.

In Tulcea exista un Institut de Cercetari Eco-Muzeale, caruia i se subordoneaza 4 muzee: Muzeul Deltei Dunarii, Muzeul de Arta, Muzeul de Arheologie si Muzeul de Etnografie.

Muzeul de Istorie si Arheologie -Parcul Monumentul Independentei, Str. Gloriei - aflat pe una din colinele orasului Tulcea. Denumirea parcului este data de Monumentul Independentei ridicat in cinstea eroilor cazuti in Razboiul de Independenta. Prin materialele expuse, muzeul face o incursiune din antichitate si pana in epoca medievala a istoriei Dobrogei de Nord expunand un bogat patrimoniu arheologic - aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice si epigrafice, fiind organizat pe colectii: ceramica, bronzuri, piese sculpturale si epigrafice, podoabe, obiecte paleocrestine si crestine, numismatica. Monumentul mai sus mentionat a fost fondat in 1899, iar obeliscul a fost realizat din granit de Bavenno, 22 m inaltime, intr-un atelier de pietrarie din Milano si statuile din bronz ,Dorobantul si Vulturul - 5 m inaltime, au fost turnate intr-un atelier din Venetia.

Muzeul de Arta Tulcea -Str. Grigore Antipa nr. 2 - situat in apropierea falezei Dunarii, muzeul adaposteste colectii de arta, gravura si sculptura contemporana si se mandreste cu o exceptionala colectie de avangarda interbelica semnate de catre artisti romani ca: Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Frederic Storck, Ion Jalea, Oscar Han, Victor Brauner - cea mai importanta colectie de pictura din tara.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara -Str. 9 Mai nr. 4 - pe parcursul anului, muzeul adaposteste numeroase expozitii temporare de creatie si obiceiuri populare traditionale specifice Dobrogei si intregii tari detinand un numar de aproximativ 6.400 de piese impartite in colectia de etnografie, unelte agricole si pentru cresterea animalelor, de pescuit, colectie de piese de arama, etc. si colectia de arta populara, tesaturi de uz casnic si decorativ, piese de port si podoabe, etc. Muzeul gestioneaza si Casa Memoriala a scriitorului dobrogean Panait Cerna, Casa Panaghia din Babadag - o frumoasa expozitie de arta orientala si Muzeul Satului Dobrogean de la Enisala - o gospodarie taraneasca conservata in situl. Acest ansamblu cuprinde casa si cateva din anexele tipice pentru o gospodarie din aceasta zona: grajdul pentru animale, sopronul, bucataria si cuptorul de vara, porumbarul, fantana.

Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunarii -Str. Progresului nr. 14 - cunoscut si ca muzeu al Deltei Dunarii, prezinta cele mai importante specii de flora si fauna caracteristice principalului ecosistem din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. De aceea se recomanda turistilor ca inainte de a calatori in Delta sa faca mai intai o vizita la acest muzeu. La subsol se afla principala atractie a muzeului - acvariu, care pe langa speciile de pesti, reptile si nevertebrate acvatice specifice acestei zone, adaposteste si cateva curiozitati marine din Oceanul Atlantic si Indian.

Fata in fata cu Muzeul Deltei Dunarii se afla Catedrala Sf. Nicolae, monument de arhitectura romaneasca, ridicat pe timpul stapanirii otomane. Un amanunt interesant, este singura biserica ortodoxa din intreg cuprinsul Imperiului Otoman careia i s-a permis sa-si inalte turnurile mai sus decat ale geamiilor. Tot in perioada ocupatiei turcesti a fost construita si biserica Sf. Gheorghe, ce se remarca prin frumusetea stilului imbogatit prin elemente arhitecturale orientale.

Pe artera principala a orasului Tulcea se mai afla Casa de Cultura, Biblioteca Judeteana, Galeriile de Arta ale Fondului Plastic.

Pe colnicul Hora, cunoscut si sub denumirea de Dealul Monumentului, se poate admira Monumentul Independentei, ridicat in cinstea luptatorilor din Razboiul de Independenta in urma caruia Dobrogea a fost anexata Romaniei.