Australia | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Australia

Australia | Cele mai exotice destinatii turistice Australia | Harti interactive si informatii utile | Harta Australia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Australia

 
 

Australia

Australia | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Australia
 
     

 
 

Date generale Australia

Australia, continentul insula este situat in sud-estul Asiei si formeaza cu insula Tazmania Grupul de insule ale Australiei. Continentul este invecinat la nord cu Marea Timor, Marea Arafura si Stramtoarea Torres. La est de Marea Corali si Marea Tasman; la sud stramtoarea Bass si Oceanul Indian; la vest Oceanul Indian. Comunitatea de insule se extinde 4000 de km de la est la vest si 3700 km de la sud la nord. Suprafata totala a Australiei este de 7,686,850 km?, fiind unul din cela mai mici continente, dar fiind a sasea tara din luma ca si teritoriu. Capitala Australiei este Canberra, iar cel mai mare oras este Sydney, amandoua fiind situate in sud.

Primii locuitori ai Australiei au aborigenii are au migrat catre continent acum 50.000-60.000 de ani. Continentul a ramas relativ necunoscut pana in secolul 17. In anul 1770, pe tramul rasaritean al Australiei ancora navigatorul englez Jamse Cook. Dupa ce Statele Unite ala Americii si-au declarat independenta, Anglia nu mai avea nicio colonie unde sa-si izoleze raufcatorii si astfel, a decis sa-si trimita condamnatii departe, in Pacific. Primul transport cu 1.500 de condamnati au ajuns in Australia in anul 1778. De atunci, localnicii au inceput sa fie impinsi din teritoriile fertile spre cele neprielnice din centrul tarii.

Descoperirea aurului in anul 1851 a provocat un exod spre continentul australian. Astfel a inceput contructia rapida de orase ca Sydney, Melbourne, Hobart. In timpul celui de al doilea razboi mondial, australia a incetat sa mai fie izolata si a intrat in razboi importiva Japoniei, fiind de partea aliatilor occidentali.

Clima
Clima in Australia variaza de la zona la zona, cu un climat tropical in nord , arid sau semiarid in centru si temperat in partea de sud. In ciuda acestei varietati, influenta moderata a oceanului, precum si absenta muntilor inalti, previn situatiile extreme ale climei. Uneori unele zone au parte ocazional de astfel de situatii extreme din partea clemei: cicloane tropicale, tornade si seceta.

Ianuarie si februarie sunt cele mai calde luni cu temperaturi medii de 18g si 21g C. Lunile iunie si iulie sunt cele mai friguroase cu o medie de 10g C, exceptie facand Alpii Australieni unde media este de 2g C

Vegetatie
Vegetatia este dominata de plante perene cu frunze tari, cu frunze bine adaptate pentru supravietuirea in regiuni aride. Exista 600 de specii de eucalipt si 800 de specii de salcam. Zonele de vegetatie ale Australiei corespund in mare parte cu zonele de clima. Padurile tropicale de pe coasta nordica si nord-vestica contin palmieri, pini, ferigi de copac si mangrove in mlastinile de coasta. Aproximativ 9% din suprafata Australiei este acoperita cu paduri subtropicale si temperate, mai dese pe coasta de est, constand din palmieri, ferigi de copac si eucalipt.

Versantii vestici ai Muntilor Marii Cumpene de Ape contin paduri subtropicale sau temperate de eucalipt si arbusti, acoperind 9% din uscat. Campia, spre sud de Tropicul Capricornului si padurea de savana, spre nord, constituie 26% din continent. In regiunile cele mai aride sunt raspandite plante mici precum sfecla si arbustii cu fructe. Regiunile cele mai secetoase ale Australiei contin planta mulga, un salcam cu o mare importanta furajera.

In sud-vest cresc arbori valorosi cu lemn de esenta tare, precum jarra si kauri.
Depresiunea Australiana de Vest consta din roci dure, foarte vechi, si ocupa aproape intregul stat al Australiei de Vest si partile invecinate ale Teritoriului de Nord si Australiei de Sud. Inaltate deasupra nivelului acstei depresiuni, exista mai multe lanturi muntoase, cum sunt Kimberley si Hamersley, precum si aflorimente izolate de roci, cum este Muntele Ayers.

Resurse
Bauxita, aur, cupru, argint, uraniu, nichel, nisipuri minerale, zinc, diamante, gaze naturale si petrol.
Transport
Fiecare colonie australiana si-a realizat propria retea de cale ferata inainte de a deveni stat in cadrul federatiei astfel ca ecartamentul difera de la un stat la altul. O sponsorizare a guvernului a demarat numeroase programe de standardizare a cailor ferate si privatizarea serviciilor acestora.

A fost demarat un proiect de extindere a liniei transcontinentale, care porneste din Alice Spring catre Darwin. Lungimea totala a cailor ferate se intinde pana la 9.528 de km. De asemenea lungimea totala a drumurilor este de 811.601 km. Peste 40% din lungimea drumurilor sunt pavate, incluzand peste 16.000 de km de sosele. Orasele sunt conectate printr-o retea ieftina de autobuze.Reteaua de servicii aeriene deserveste chiar si orasele cele mai indepartate.

Transportul aerian intern, transporta anual peste 25 de milioane de pasageri anual. Datorita distantelor lungi dintre orase si conditiilor ideale de zbor, australienii sunt obisnuiti mai mult cu transportul aerian. Aeroporturile sunt asezate in apropierea capitalelor continetului si in apropierea oraselor Cairns si Townsville.

Transportul pe apa este foarte important pentru economia Australiei. Cele mai importante porturi sunt: Melbourne, Sydney, si Fremantle (in vest)

Puncte turistice
Sydney: Opera, Podul Porto, the Rocks; Melbourne- Marea Bariera de Corali: corali, Insula Bedarra; Atherton - Tablelands (jungla) - Minele de fier din Charters Towers; Orasul mort din Coolgardie; Parcul National Kakadu; Ayers Rock - nu departe de Alice Springs; Tasmania: Hobart (Battery Point - cartierul din perioada coloniala, precum si vechea temnita din port Arthur)

Repere
Din 1992 obtinerea cetateniei australiene nu mai este conditionata de juramantul de credinta fata de Coroana Britanica. Statul ueensland este cunoscut ca Tara Oilor. Aici se gasesc cele mai numeroase turme de oi din lume. In 2000, a avut loc Olimpiada de la Sydney

In 1996, Curtea Suprema a acordat dreptul propriettate aborigenilor pentru pamanturile pe care le arendau de la stat. Astfel, aborigeniiau primit 8% din teritoriul tarii, 12% din teritoriu fiind proprietate privata, iar restul apartinand Coroanei Marii Britanii

Populatia: 20.180.878 loc.
Capitala: Canberra
Suprafata: 7,686,850 km?
Limba: Engleza
Religia: catolica 29%, anglicana 24A%, alte religii crestine 36%
Media de viata: 78,5 ani la barbati; 83,5 ani la femei
Moneda: Dolarul australian
Principalele exporturi: Carbunele si petrolul reprezinta 20% din castigurile prin exporturi, minereurile si mineralele circa 25%, iar aurul 8%.
Internet: .au
Cod telefon: +61

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Australia link-uri utile | Informatii utile Australia