Cazare Chisineu-Cris | Oferte turism Chisineu-Cris | Cazare Hoteluri Pensiuni Vile Chisineu-Cris | Accommodation

Oferte Cazare Chisineu Cris | Accommodation Chisineu-Cris | Orasul Chisineu-Cris obiectiv turistic




Cazare Romania > Crisana > Cazare Chisineu-Cris


 
 

Cazare Chisineu-Cris

Oferte Chisineu-Cris 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Aceasta sectiune nu are unitati de cazare inscrise !

Daca sunteti proprietarul unui hotel, pensiuni sau vile din si doriti inscrierea in portalul de promovare turistica www.tourismguide.ro accesati pagina Inscrie-te acum !

Pentru a venii in sprijinul echipei TourismGuide de a dezvolta si promova impreuna cat mai eficient localitatea, puteti trimite informatii si poze pe adresa de email: admin@tourismguide.ro

Orasul Chisineu Cris este amplasat in partea de nord-vest a judetului Arad. Orasul Chisineu Cris are un teritoriul administrativ cu o suprafata de 119 kmp si se desfasoara in Campia Crisului Alb de-o parte si de alta a raului cu acelasi nume. Orasul a luat fiinta prin unirea localitatilor Padureni si Chisineu Mic. Din punct de vedere administrativ, localitatea Nadab este sat apartinator orasului Chisineu Cris.

Populatia orasului Chisineu Cris numara in anul 2002, 8343 locuitori, cu 678 locuitori mai putin fata de anul 1992. Din punct de vedere etnic, populatia avea urmatoarea structura: 72,0% romani, 24,0% maghiari, 3,1% rromi, 0,4% germani, 0,3% slovaci si 0,2% alte nationalitati si populatie nedeclarata.

Pentru cei mai multi turisti, Chisineu Cris este un oras de tranzit spre centrul si vestul Europei. Cel mai atractiv element turistic al orasului este raul Crisul Alb cu malurile sale cuprinse de o explozie a vegetatiei, paradis al pasarilor si cu o fauna acvatica de exceptie.

Scurt istoric al orasului Chisineu Cris
Descoperirile arheologice au scos la lumina urme de locuire apartinatoare unor perioade istorice datate cu mult inaintea atestarii documentare a orasului care apartine anilor 1202-1203 cand asezarea a fost mentionata sub denumirea de villa Jeneusol. Sub denumirea de Nodob, satul Nadab este atestat documentar din anul 1334.

Cele mai importante descoperiri arheologice care sustin continuitatea locuirii in acest areal au scos la iveala obiecte cu o vechime mai mare de 2500 de ani, in mai multe locuri din vatra actuala a orasului. De importanta majora sunt considerate siturile arheologice in care s-au pus in evidenta doua asezari datate ca fiind apartinatoare perioadelor cuprinse intre secolele III-V. si X-XI.

Prin mijlocul localitatii trece Crisul Alb, care uneste cele doua parti ale orasului: Padureni (partea de sud) si Chisineu Cris (partea de nord). La sud-vest de cartierul Padureni, poate fi vazut fostul camp de lupta, unde 1500 de rasculati romani, maghiari si sarbi au rezistat vitejeste, la 9 mai 1735, impotriva trupelor trimise de la Arad pentru inabusirea rascoalei organizate de Pero Seghedinat din Pecica. Rascoala a avut un caracter antihabsburgic si antifeudal. In randul rasculatilor au fost numerosi locuitori din: Socodor, Simand, Chisineu Cris, Padureni si Zerind.

In anul 1739 este construita o biserica de lemn cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel care in mijlocul veacului al XVIII-lea avea exteriorul lipit si varuit . Fiind deteriorata destul de repede, din motive necunoscute, in anul 1774, credinciosii inainteaza o cerere pentru a primi aprobare sa-si construiasca o noua biserica. La 6 octombrie 1775 este inregistrata aprobarea din partea autoritatilor pentru construirea bisericii. In toamna aceluiasi an se incepe constructia la actuala biserica de zid cu hramul Inaltarea Domnului. In secolele trecute, jurul bisericii a avut o pregnanta functie funerara.

Monumentul eroilor graniceri ridicat in fata cladirii cu nr. 69, evoca faptele de arme ale celor care au aparat cu eroism in prima jumatate a lunii septembrie 1944 pichetele din zona Zerind, Varsand, Graniceri etc.

La intersectia drumurilor care duc spre Zerind si Sepreus ne oprim in fata placii comemorative dedicate Adunarii din timpul revolutiei din 1848 - 1849. In martie 1849, conducatorii romanilor din partile Aradului si Bihorului, sub conducerea deputatului Ioan Dragos, au formulat aici un vast program de revendicari nationale.

La nr. 91 se gaseste casa memorandistului Mihai Velici, condamnat in procesul de la Cluj din 1894 la o lunga detentie. El a facut parte din grupul celor care au elaborat Memorandumul.