Istoria Orasului Satu Mare | Istoric Satu Mare | Geneza Satu Mare | Satu Mare Date cronologice

Istoria Orasului Satu Mare | Istorie Satu Mare | Date cronologice Satu Mare




Cazare Romania > Maramures > Judetul Satu Mare > Cazare Satu Mare > Istoric Satu Mare


 
 

Istoric Satu Mare

Oferte Satu Mare 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Satu Mare

Nota 5.8 din 10 pe baza a 3 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Satu Mare

 
     
 
 
 
     
 
 

Descoperirile arheologice din Tara Oasului, Ardud, Medies, Homorod etc. au scos la lumina o multime de dovezi privind asezarile din epoca pietrei si a bronzului; exista, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor tinuturi de catre comunitatile geto-dacice dupa cucerirea romana. Mai tarziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetatile de aparare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), dupa cum mentioneaza cronica lui Anonimus. In jurul vetrei orasului - Villa Zotmar - locuita de bastinasi, s-au asezat colonisti teutoni adusi la 1006 de regina Ghizela, iar mai apoi, colonisti germani stabiliti dincolo de Somes, in orasul Mintiu.

Dupa 1543, cand cetatea intra in posesia familiei Bathory,se fac schimbari ale albiei Somesului, pentru a apara cetatea in partea sa sudica, astfel incat fortificatia ramane asezata intr-o insula legata de principalele drumuri prin trei poduri peste Somes. La 1562 cetatea este asediata de armatele otomane conduse de pasa Ibrahim din Buda si de pasa Maleoci din Timisoara. Apoi cetatea este asediata de habsburgi, iar armatele transilvanene, parasind-o, o incendiaza. Din insarcinarea generalului austriac Lazar Schwendi incepe reconstruirea cetatii conform planurilor arhitectului italian Ottavio Baldigara dupa sistemul fortificatiilor italiene in forma de pentagon cu cinci bastioane. Desi in evul mediu Mintiu si Satu Mare erau doua orase distincte, despartite de Somes, intre 1712 - 1715 cele doua orase se unesc treptat din punct de vedere administrativ. Actul ce consfintea unirea a fost diploma emisa de Carol al VI-lea la 2 ianuarie 1721, orasului Satu Mare conferindu-i-se totodata si statutul de oras liber regal.

Datorita privilegiilor economice si comerciale primite incepand cu secolul al XIII-lea, Satu Mare devine un insemnat centru al breslelor mestesugaresti. Secolul al XVIII-lea marcheaza debutul unui intens proces de urbanizare a orasului, din aceasta perioada datand cateva edificii reprezentative: primaria veche, hanul, o cazarma, biserica greco-catolica, biserica reformata etc. In anul 1823 se infiinteaza Comisia de sistematizare a orasului, care controleaza si dirijeaza intreaga activitate edilitara. In 1844 se intensifica lucrarile de pavare a orasului incepute in 1805. Apar si primele intreprinderi industriale: Moara cu aburi, Fabrica de caramida, Fabrica Neuschloss de prelucrare a lemnului, Fabrica de cherestea, Fabrica Princz, Fabrica Unio. Fiind la intersectia drumurilor comerciale, Satu Mare devine un important nod feroviar. In 1871 se construieste linia ferata Satu Mare - Carei, in 1872 linia Satu Mare - Sighetu Marmatiei, in 1894 linia Satu Mare - Baia Mare, iar dupa 1900 liniile ferate care legau orasul Satu Mare de diverse localitati ale judetului: Ardud , Bixad.

La finele primului razboi mondial, ca urmare a conditiilor create de infaptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, orasul Satu Mare, ca de altfel toate orasele transilvanene, cunoaste o dezvoltare evidenta in toate domeniile vietii economice si social - culturale. Marile intreprinderi din oras, Fabrica de vagoane Unio, Fabrica Princz, Intreprinderea textila Ardeleana, Rafinaria de petrol Freund, Fabrica de caramizi, Fabrica de mobila prospera in aceasta perioada, iar municipalitatea realizeaza importante investitii in cai de comunicatie, scoli, spitale, constructii publice, uzine comunale. Sistemul bancar si comertul se dezvolta in paralel, astfel ca in 1929 se infiinteaza Camera de Comert si Industrie si Bursa de marfuri, care au ca membri 25 de societati comerciale anonime si 75 de firme industriale si de productie, iar in 1930 existau deja 33 de banci.

Ascensiunea fascismului in Europa si izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial au produs dramatice modificari ale climatului social - politic si economic al orasului. Vara anului 1940 avea sa devina una din cele mai tragice pagini din istoria poporului roman: nord - vestul Transilvaniei este rapit prin odiosul Diktat de la Viena, Stalin anexeaza in urma Pactului Ribbentrop-Molotov nordul Bucovinei, Basarabia si tinutul Herta, iar Bulgaria obtine Cadrilaterul. Din toate aceste teritorii, in urma razboiului a fost recuperata doar Transilvania, eliberata de Armata Romana in toamna anului 1944. Dupa Conferinta de la Yalta din 1945, in Romania - ca si in alte tari ale Europei Centrale abandonate sferei de influenta sovietice de catre Puterile Aliate - a fost instaurat comunismul. Dictatura a durat aproape o jumatate de secol, lasand urme adanci in constiinta si destinele oamenilor, iar tara a cunoscut o dezvoltare autarhica, cu rezultate ce nu justifica nici pe departe costurile.

Prabusirea dictaturii a survenit de-abia in decembrie 1989, in urma unei revolutii anticomuniste care a adus in strada o mare parte a populatiei marilor orase si care a facut peste 1200 de victime. Victoria greu obtinuta insa a permis reinstaurarea sistemului politic pluralist consacrat prin Constitutia din 1991, reconstructia institutiilor democratice si implementarea principiilor economiei de piata.