Cazare Balti Republica Moldova | Cazare Hoteluri Balti | Accommodation Balti

Cazare Balti | Republica Moldova Hoteluri Balti | Informatii utile orasul Balti




Cazare Romania > Republica Moldova > Cazare Balti


 
 

Cazare Balti

Oferte Balti 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

  • Filtreaza:
  • Categorie
  • Clasificare

Unitate turistica clasificata la 3 stele Vezi pe Harta

Cazare Balti, Oras Riscani, Str. Independentei, nr. 155

Hotel Adina este amplasat in orasul  Riscani la 30 km de Padurea Domneasca din Glodeni si la 40 de km de orasul  Balti . Se afla in apropierea raul Prut si  langa vama Costesti Stinca 40 km. Hotel Adina ofera 20 camere duble cu paturi matrimoniale si separate, cu bai proprii. //

Informatii
 
     
 
 

Prezentare generala Orasul Balti

Orasul Balti este al treilea oras ca marime din tara si un important centru industrial. Sunt active industria usoara, alimentara, a constructiei de masini, a materialelor de constructii s.a. Este un important nod feroviar.

Face parte dintre judetele Moldovei de Sus (Basarabia de Nord). El este asezat la rascrucea a doua drumuri vechi, urmate azi de cai ferate: drumul Hotinului care strabate Basarabia prin mijloc si drumul Sorocii care, prin orasul Balti, ajunge la Iasi. Orasul Balti este situat la 135 km nord de Chisinau, pe malul raului Raut (un afluient al Nistrului).

Este un important centru industrial, sunt active industria usoara, alimentara, a constructiei de masini, a materialelor de constructii s.a.

Orasul Balti are 126.728 locuitori si este al treilea oras ca marime din tara. Dintre locuitori, 54% sant Moldoveni/Romani , 19% Rusi , 24% Ucraineni (in majoritate, vorbitori de limba rusa). Majoritatea populatiei e bilingva, ambele grupuri vorbind, deseori, limba celuilalt fara tragere de inima.

Clima este de stepa continentala, insa mai aspra decat in Sud. Precipitatiile sunt deasemenea reduse (sub 500 mm anual, mai ridicate totussi decat in Sud). Aproape toata suprafata e o stepa (cunoscuta stepa a Baltilor), care a produs si aici solul atat de fertil, cunoscut in stiinta sub numele de cernoziom "chocolat". Stepa Baltilor difera totusi de stepa Pontica fiind mai bogata in plante cu flori (de origine sarmatica) si foarte saraca in ierburi de origine meridionala.

Relieful din zona orasului Balti, este sub forma unui podis deluros (parte integranta din intinsul podis moldovenesc). Prin mijlocul judetului trece piezis de la NE catre SE, o culme inalta (200-300 m) si stramta (4-8 km) care desparte bazinul Prutului de al Nistrului. Inauntrul acestor doua bazine, numeroase culmi prelungi si mai rotunjite se ramifica, lasandu-se in trepte, printre afluentii celor doua ape. De aici, aspectul valurat al reliefului acestui judet a carui unitate teritoriala, imperfecta, consta in faptul ca inchide intre granitele sale obarsiile celei mai intinse parti din vaile Basarabiei de Nord.

Universitatea de Stat Alecu Russo - fondata in 1940. Este formata dintr-un complex de cladiri, prima fiind construita in anul 1934. Autorul proiectului arhitect E. Spirer. Se simte influenta stilului constructivist.
In orasul Balti, functioneaza case scoli cu predare in limba romana si noua in limba rusa.

Scurt istoric orasul Balti

Capitala de nord a Moldovei, orasul Balti, a fost fondat, initial ca un targ, in 1421, de catre Ringalia de Mazovia, sora regelui Polonez Wladyslaw II Jagiellon (de dinastie Lituaniana), care era sotia domnitorului Moldovei Alexandru cel Bun.

Localitatea a fost numita Balti de la locurile imlastinite, iar apoi si imprejurimile au preluat acest nume pe o suprafata intinsa, cunoscuta azi ca Stepa Baltului. Teritoriul facea parte din tinutul Dorohoi, iar mai tirziu din Judetul Iasi, al Principatului Moldovei (Iasi era capitala Principatului din 1574 pina in 1859).

Localitatea a fost arsa in intregime in urma invaziei Tatarilor din Crimea, condusi de hanul Menli I Giray, invins mai tirziu la renumita batalie de la 100 km mai la nord (linga satul Lipnic). Baltul s-a reconstruit foarte incet si a devenit un oras adevarat numai in a doua jumatate sec. XVIII, dupa expulzarea Tatarilor. Atunci acest loc s-a transformat intr-un centru mare de comert cu vite, cumparatorii principali fiind negustorii din Austria.

Secolul XVIII, XIX si inceputul secolului XX: In 1711 domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir (printr-e altele, cunoscut istoric si savant al perioadei), impresionat de victoria stralucitoare a tinarului tar rus Petrul cel Mare asupra regelui Poloniei si a Suediei Charles XII, de la Batalia de la Poltava (la 600km la est, in Ucraina) l-a invitat pe acesta in Moldova, cu scopul de a scapa de sub dominatia Otomana si de a recapata independenta Moldovei. In timpul acestei campanii militare ce s-a dovedit a fi un esec, comandamentul armatei Ruse si o parte a armatei Moldovenesti isi avea sediul la Balti, din motivul amplasarii orasului la rascruce.

Mai tarziu, odata cu dezvoltarea nodului feroviar, importanta Baltului sporeste, devenind un mare centru industrial. Acest specific a fost aprofundat si in perioada sovietica: orasul se extinde, iar populatia devine mai numeroasa, fiind in special antrenata la marile intreprinderi industriale.