Istoria Orasului Petrosani | Istoric Petrosani | Geneza Petrosani | Date cronologice Petrosani

Istoria Orasului Petrosani | Istorie Istoric Petrosani | Petrosani Date cronologice




Cazare Romania > Retezat Parang > Judetul Hunedoara > Cazare Petrosani > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Petrosani 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Petrosani

Nota 5.5 din 10 pe baza a 2 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Petrosani

 
     
 
 
 
     
 
 

Valea Jiului pastreaza numeroase dovezi istorice ale vietii oamenilor in acest tinut. De la daci au ramas cetatea Banita, avanpost strategic al lui Decebal si alte vestigii istorice, precum tezaurele numismatice descoperite la Pestera Bolii, Jiet - Popi, etc. Taranii jieni au mostenit de la daci portul alb-negru, obiceiuri, cuvinte, dar si numele muntilor si raurilor dimprejur. Romanii au adus obiceiuri noi si au continuat exploatarea aurului din vai, contribuind la imbogatirea zonei.

Primii locuitori ai Petrosaniului de astazi pot fi considerati douazeci de iobagi din Petros colonizati in Petrosani si stabiliti aici in jurul anului 1640. Prima mentiune a Petrosaniului ca localitate dateaza din 1788 - 1792, cand locotenent-colonelul prusac Gotze face o calatorie in Orient si se intoarce din Turcia prin partile romane. In documente el aminteste si Petrosaniul, spunand urmatoarele este un sat foarte mare ca intindere, in care am vazut si o casa zidita deasupra pamantului

In anul 1700, odata cu harta Tarii Romanesti a stolnicului Constantin Cantacuzino, tiparita in greceste la Padova, se introduce in cartografia europeana numele raului Jiu, asa cum il stim si il pronuntam astazi. Jiul mai este mentionat sub numele de Rhabon in Geografia lui Ptolemeu Claudiu. Originea numelui Jiului, atat a celui presupus antic cat si a celui de astazi, constituie inca o enigma pentru toponimisti.

Documentele cartografice ale austriacului Fridrich Schwantz, intocmite in 1720, arata intreaga depresiune a Petrosanilor populata cu gospodarii risipite pretutindeni de-a lungul ulucului intracarpatic, parand a forma un singur sat mare de la un capat la altul. Depresiunea fiind o risipire generala de salase si grupuri de case. In acea perioada, in apropierea Vaii Jiului erau numai cateva aglomerari de gospodarii ce formau nucleele unor sate. Acestea au devenit ulterior localitatile de azi. Dupa 1733, Valea Jiului a intrat intr-o faza de populare mai activa aparand noi sate, iar numarul locuitorilor sporind ca urmare a imigrarii unui numar mare de familii din alte zone.

In urma recensamantului din anul 1818 au fost inregistrati in depresiunea Petrosani un numar de 2.550 locuitori. Principala ocupatie a oamenilor in aceasta perioada fiind pastoritul. Mai tarziu in anul 1840 incep primele exploatari la suprafata ale zacamintelor de carbune in Valea Jiului, la Vulcan, Petrosani si Petrila, de catre fratii Hoffman si Carol Maderspach din Brasov. Exploatarea pe scara larga a bazinului carbonifer Valea Jiului incepe in anul 1848, iar in anul 1857 se stabilesc formalitatile legale in vederea acordarii drepturilor de posesiune asupra stratelor de carbuni.