Cazare Strehaia | Pensiuni Vile Strehaia | Oferte orasul Strehaia | Accommodation Strehaia

Cazare Orasul Strehaia | Oferte Cazare Strehaia | Hoteluri Pensiuni Vile Strehaia | Accommodation




Cazare Romania > Oltenia > Cazare Strehaia


 
 

Cazare Strehaia

Oferte Strehaia 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Aceasta sectiune nu are unitati de cazare inscrise !

Daca sunteti proprietarul unui hotel, pensiuni sau vile din si doriti inscrierea in portalul de promovare turistica www.tourismguide.ro accesati pagina Inscrie-te acum !

Pentru a venii in sprijinul echipei TourismGuide de a dezvolta si promova impreuna cat mai eficient localitatea, puteti trimite informatii si poze pe adresa de email: admin@tourismguide.ro

Strehaia este un oras din judetul Mehedinti, care are o populatie de 11.741 locuitori. Orasul Strehaia este situata la 25 Km de Filiasi pe malul raului Motru in partea de nord-est a Piemontului Balacitei, la 140 -160 m altitudine, pe terasele inferioare de confluenta a raului Husnita cu Motru.

Strehaia este o asezare veche, amintita in documente inca din secolul al XV- lea. In epoca medievala a fost, pentru o perioada, resedinta banului, care fusese mutata de la Drobeta Turnu-Severin din cauza deselor atacuri turcesti. Bania a fost insa mutata, din nou, intr-un timp relativ scurt, la Craiova. De atunci, Strehaia a ramas o localitate preponderent agricola.

Fosta resedinta episcopala si chiar scaun banesc, orasul a fost in 1821 martorul luptelor pandurilor lui Tudor Vladimirescu cu Potera Domneasca.

Localitatea Strehaia este cunoscuta prin vechiul sau targ de vite, mentionat inca inainte de 1653. Este un important nod feroviar si rutier. Centru comercial si cultural, cu unele functii administrative, in Strehaia se gasesc unitati ale industriei materialelor de contructii -tigla, caramida, interprinderi de armaturi industriale si de prelucrare a tulpinilor de in.

Cel mai important obiectiv turistic este cetatea si Manastirea Strehaia (sec. XV), ctitorita de boierii Craiovesti. In padurile situate la nord de Strehaia se gasesc cele mai mari colonii de broaste testoase Testudo hermani din Oltenia. Specia este ocrotita prin lege.

Manastirea Strehaia
Purtand grija in intreaga sa domnie lacasurilor vechi pe care paragina isi pusese pecetea de-a lungul anilor, Matei Basarab, ajungand stapan al mosiei Strehaia, porunceste in 1645 rezidirea din temelie a vechii ctitorii a boierilor Craiovesti. Tot el hotaraste si imprejmuirea bisericii cu o fortificatie, avand cinci turnuri rotunde. Zidurile, desi macinate de vreme, inconjoara si azi Manastirea Strehaia. Dintre turnuri, a mai ramas doar cel de la intrare.

Construita din piatra, biserica acestei manastiri prezinta o ciudatenie. Spre deosebire de toate celelalte lacasuri care-si au altarul la rasarit, ea are altarul orientat la sud.Datorita acestei curiozitati biserica a intrat in patrimoniul legendei.

- Departe, hat, Motrul scapa-n luminis si, dupa ce soarbe undele Cosustei, se indoaie pe la capatul satului Colibasi si trece domolit si ganditor, pe sub zidurile manastirii Strehaia, unde a vazut intr-o noapte pe Mihai Viteazul viind ostenit din razboi si grabindu-se sa ridice pana in ziua, pe ruinele castelului parintesc, o biserica, pe care, de zor mare ce-a avut, a gresit si a zidit-o cu altarul spre miazazi (Al. Vlahuta).

Dar aceasta este numai o legenda. Adevarul se pare a fi insa altul: palatul domnesc (stapanire a Craiovestilor, azi ruinat), fiind legat cu biserica printr-un culoar, i-a determinat acesteia intreaga asezare. Aspectul de cetate intarita a manastirii Strehaia l-a facut pe Tudor Vladimirescu sa-i confere o importanta strategica deosebita in miscarea revolutionara din 1821.

Cei 200 de panduri lasati aici de Tudor sub conducerea fratelui sau, Papa Vladimirescu, trebuiau sa apere Craiova.