Informatii utile Saliste | Obiceiuri si traditii Saliste | Sarbatorile de iarna la Saliste

Info util Saliste | Sarbatori Obiceiuri si Traditii Saliste




Cazare Romania > Marginimea Sibiului > Judetul Sibiu > Cazare Saliste > Informatii Utile


 
 

Informatii Utile

Oferte Saliste 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Obiceiuri si traditii
Nasterea, nunta si inmormantarea. Aceste obiceiuri au in zona anumite caracteristici speciale:
In privinta obiceiurilor de nunta, caracteristic pentru aceasta zona este obiceiul de a se inchida drumul nuntasilor, de a se impodobi portilor tinerilor casatoriti, care sunt condusi de la mire la nas si impreuna cu nasul la mireasa de un alai de feciori. Se merge apoi la biserica si de acolo in sala in care se desfasoara petrecerea.

In timpul petrecerii se fura pantoful miresei, se fura chiar si mireasa, de care trebuie sa aiba grija nasii pana la miezul noptii. Returnarea miresei se face dupa o targuiala prealabila in fata tuturor oaspetilor. Mancarurile servite au o ordine aparte, ordine ce se pastreaza prin traditie din generatie in generatie si este cunoscuta din vechime. Moartea are semne specifice, cum sunt visele, tipetele unor pasari. Specific este faptul ca, indiferent unde se afla mortul, clopotele bat pentru el in satul natal.

Sarbatorile de iarna
Sarbatorile de iarna dureaza 12 zile, incepand din ajunul Craciunului si terminand cu sarbatoarea de Sf. Ion pe 7 ianuarie. Colindul incepe cu copii, se continua cu flacaii organizati in cete de juni, care reprezinta craii in toate zilele de Craciun. In plus, mai exista un colind ce poarta denumirea de plugusorul nou si pe care il spun copii. Junii sunt cei care conduc toate sarbatorile, care organizeaza baluri si jocuri in aceste zile, mai putin in ziua de Boboteaza (6 ianuarie).

Acestia colinda in mod special pe primar si preot, pentru care rostesc urari si colinde dedicate acestora, dar au versuri speciale si pentru fete, feciori, si pentru restul gazdelor. A patra zi de Craciun se face intrunirea jocurilor, cand junii din toate satele Salistei, din comunele invecinate sau chiar din judete apropiate: Alba, Brasov, Gorj, Valcea, se intalnesc imbracati in port popular, in piata din Saliste. Aici judele din Saliste il intampina pe fiecare jude din celelalte sate si comune, inchina din plosca traditionala; fiecare jude tine un discurs si dupa ce copii interpreteaza plugusorul, junii si junele din toate satele joaca hora unirii.

Lasatul secului
Lasatul secului sau intrarea in postul pastelui este marcata prin asa zise Hodaite. Acestea sunt focuri aprinse pe dealurile din jurul satelor, in jurul carora se fac anumite anunturi si se satirizeaza anumite persoane.
Prinsul verilor si varutelor
Marcheaza trecerea de la o varsta la alta a copiilor intre 10-12 ani.
Sangeorzul
Sarbatoare in 23 aprilie marcheaza explozia vegetatiei in natura si la aceasta sarbatoare se tocmesc ciobanii pentru varat.
Ispas

La Ispas dupa 15 mai se formeaza cardurile de oi.
Sanzienele 24 iunie, primul control al laptelui la oi.
Sf. Ilie 20 iulie, de mituiesc mieii (tunsul mieilor)
Macovei 1 august sau ziua ursului, zi de post, pentru ca si ursul sa tina post.
Chilipii 15 noiembrie, sau ziua lupului, ca toate celelalte este o sarbatoare la care se leaga foarfecele de tuns oi, ca sa fie legata gura lupului.
Malaiurile se fac special primavara si vara, duminica si sunt de mai multe feluri: Malaiul Meseriasilor, Malaiul pompierilor, al studentilor. La toate acestea se joaca invartita, jiana, hategana si chiar hora.

Biserici -Manastiri:
- Manastirea Foltea
- Schitul Sibiel
-3 biserici Saliste
-8 biserici in satele apartinatoare

Muzee :
- Tabara nationala de sculptura in lemn
- Muzeul Culturii Salistene-Saliste
- Muzeul protopopiatului Saliste
- Muzeul Etnografic Saliste
- Muzeul de icoane pe sticla Sibiel

Cultura:
- Casa de Cultura ”Onisifor Ghibu”Saliste
- Biblioteca oraseneasca
-Club tineret
-Camine culturale-Sibiel,Sacel