Judetul Harghita | Harta Judetul Harghita | Oferte Cazare in Judetul Harghita

Judetul Harghita | Harta judetului Harghita | Obiective turistice Harghita | Orase importante judetul Harghita




 

Cazare Romania > Judetul Harghita

 
 

Judetul Harghita

Judetul Harghita | Harta Judetul Harghita | Oferte Cazare in Judetul Harghita
 
     

 
 

Judetul Harghita Prezentare judetul Harghita

Judetul Harghita se situeaza pe platforma Ardealului in zona centrala a Carpatilor Orientali. Judetul, fiind una dintre cele mai mici judete din tara, se intinde pe o suprafata de 6639 kmĀ? reprezentand 2,8% din teritoriul tarii. Principala caracteristica a reliefului consta in predominarea tinuturilor muntoase, acestea ocupand peste 60% din teritoriul judetului.

Se disting 3 unitati principale de relief: munti cu altitudine pana la 2000 m, dealuri si altitudini medii de circa 800 m si depresiuni intramontane si intercolinare cu altitudini intre 400 si 800 m. Relieful muntos se grupeaza in doua lanturi paralele pe directia NV - SE. In partea centrala sunt situate lanturile vulcanice ale muntilor Gurghiului (cu varful Prisca, 1777 m), muntii Harghita Centrala (cu varful Harghita Madaras 1801 m) si muntii Harghita de Sud (cu varful Cucu 1558 m).

Reteaua hidrografica se compune din trei bazine principale: Muresul spre Vest, Oltul spre sud , Bistrita si Trotusul spre est.
In judet se afla unicul lac de origine vulcanica din tara, lacul Sfanta Ana situat intr-un cadru pitoresc al craterului vulcanic Ciomatu la altitudinea de 950 m.

In muntii Giurgeului, de-a lungul drumului national DN.12.C, se gaseste cel mai mare lac de baraj natural din tara Lacul Rosu cu o suprafata de 12,6 ha si adancime de pana la 10,5 m. La poalele varfului Rachitis din muntii Calimani se afla lacul Iezeru de origine glaciala cu o suprafata de 1300 mĀ? si o adancime de 3-5 m.

Judetul Harghita | Judete Romania Harta judetul Harghita

Judetul Harghita | Judete Romania Orase importante in judetul Harghita
Judetul Harghita | Judete Romania Alte localitati
Cazare Miercurea Ciuc
Cazare Odorheiu Secuiesc
Cazare Baile Tusnad
Cazare Praid
Cazare Subcetate
Cazare Izvorul Muresului
Cazare Santimbru-Bai
Cazare Lacu Rosu
Cazare Gheorgheni
Cazare Borsec
Cazare Toplita

Cazare Balan
Cazare Vlahita
Cazare Cristuru Secuiesc
Cazare Baile Homorod
Cazare Harghita-Bai

Judetul Harghita| Judete Romania Judetul Harghita - Istoric


Istoria judetului Harghita, atat in vremea in care existau unitatile teritoriale de auto-administrare traditionale, cat si in vremurile in care aceste teritorii au apartinut altor regiuni, a fost definita de secuime, pana in ultima perioada a erei moderne. Scaunele Secuiesti, cand impreuna, cand dezbinati au participat activ la formarea si evolutia evenimentelor, dintre care prezentam numai cele mai importante.

Istoria Ciucului si Odorheiului este inseparabila de istoria generala a Secuimii, deoarece amandoua la inceputuri erau formate dintr-o suita de mici asezari cu un numar relativ mic de locuitori, fara forta necesara pentru influentarea mersului istoriei. Secuimea - deci si locuitorii acestei zone - a participat la toate razboaiele si bataliile importante ale regilor Ungariei.

Functiile in secuime au fost mostenibile in randul paturii superioare - primorii. Dupa ele a urmat patura familiilor cu proprietati mai mici, care erau totusi capabile sa trimita calareti in razboi - primimpilii. Ultima patura este reprezentata de cei mai putin instariti, capabili sa echipeze numai razboinici pedestriani - pixidarii.

Prima batalie importanta, cu efect asupra istoriei locale a fost batalia impotriva cumanilor, a ostilor condusi de Regele Sfantul Ladislau. Marturie acestui fapt stau numeroasele reprezentari pe picturi murale, picturi sau alte decoratii bisericesti a regelui sfant si a legendei acestuia. Cea mai frumoasa si bine conservata dintre acestea este pictura murala din peretele nordic si vestic al bisericii din Mugeni.

In secolul al XV-lea incepe perioada de transformari si reconstructii masive ale bisericilor in stil gotic, avand ca prim obiectiv fortificarea acestora, ca reactie la desele incursiuni tataresti. Apar turnurile inalte, puternice care ofereau vizibilitate marita, echipate cu elemente de constructii defensive, specifice cetatilor medievale si ingradirile fortificate ale bisericilor. Biserica din Darjiu de exemplu nu numai ca a fost ingradita si turnul fortificat, dar intreaga biserica a fost suprainaltata si completata cu elemente defensive.

Judetul Harghita | Judete Romania Judetul Harghita - Obiective turistice in Harghita

Judetul Harghita detine numerose monumente istorice de interes turistic cum sunt:

Manastirea franciscana si biserica romano-catolica din Sumuleu reconstruit in anul 1804 in stil baroc, care detine una din cele mai mari instalatii de orga din Ardeal.
Cetatea MikAl din Miercurea Ciuc care dateaza din 1611 si care gazduieste Muzeul Etnografic al judetului.
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita construita in 1910.
Castelul si complexul muzeistic din Lazarea construit pe la mijlocul secolului al XVI-lea.
Biserica din Lemn din Tulghes construita in anul 1813, Forja din Vlahita (1860).
Biserica din Sacel pe a carei clopotnita se afla inscriptia -pe aici a trecut luminatul dascal Gheorghe Lazar in 1806.
Muzeele din Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc si Gheorgheni in care mai pot fi vazute insemnele existentei umane pe aceste meleaguri inca din cele mai vechi timpuri.

Potentialul turistic natural, deosebit de valoros, dar insuficient valorificat in prezent include cca. 2000 de izvoare de ape minerale, mofete, namoluri si turba, saline, aer puternic ozonat, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi, cadru natural deosebit de pitoresc, rezervatii naturale, etc.

Judetul Harghita | Judete Romania Judetul Harghita - Oferte turism

Judetul Harghita dispune de un potential turistic deosebit, de localitati turistice si zone de agrement, renumite in tara si peste hotare, printre care amintim statiunile balneoclimaterice Baile Tusnad, Borsec, Lacu Rosu, Izvorul Muresului sau monumente ale naturii cum sunt Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor si altele.

Pe langa cele trei statiuni balneo-climaterice de interes national mai exista inca 20 de statiuni de interes local. Judetul Harghita se evidentiaza prin mofete renumite, la Harghita Bai si Santimbru Ciuc. De asemenea namolurile si turba terapeutica constituie o bogatie insemnata a judetului cu posibilitati de valorificare in viitor.

Potentialul turistic amenajat cuprinde 194 unitati de cazare, din care 17 hoteluri, 3 hanuri, 149 vile, 14 cabane, 8 campinguri, 3 tabere de copii, in total cu 9.745 locuri de cazare, din acest punct de vedere judetul Harghita ocupand locul al saselea din tara.
Gradul de confort al acestor unitati este insa foarte redus (majoritatea fiind de o stea), iar gradul de utilizare a acestora este scazut, indicele de utilizare fiind de 25,2%, fata de 43,1% indicele mediu pe tara.

Judetul Harghita | Judete Romania Galerie foto judetul Harghita

Poze Miercurea Ciuc

Poze Odorheiu Secuiesc

Poze Baile Tusnad
Manastire Baile Tusnad

Poze Praid

Poze Gheorgheni

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Harghita link-uri utile | Informatii utile Judetul Harghita