Monumente istorice Agnita | Monumente Agnita | Monumentul Eroilor Neamului

Agnita Monumente istorice | Monumente | Obiective istorice Agnita




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Sibiu > Cazare Agnita > Monumente Istorice


 
 

Monumente Istorice

Oferte Agnita 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Orasul Agnita intretine, prin demnitatea cu care a rezistat distrugerilor, un aer de specificitate, respirat in context transilvan. Specific pentru orasul Agnita sunt stilurile arhitectonice: Gotic-specific Renasterii si cel Bizantin.

Fantana romana
In curtea edificiului din strada Piata nr.3, pot fi admirate urme ale civilizatiei romane pe aceste meleaguri. Una dintre aceste urme - fantana romana - este zidita din piatra si are diametrul de aproximativ 1,20 m. Romanii au stiut unde sa sape fantana, astfel incat panza de apa freatica sa asigure apa potabila necesara locuitorilor si anume la baza glacisurilor .
La circa 6 - 7 m. adancime oglinda apei ii arata functionalitatea, chiar in vreme foarte secetoasa, cum a fost vara anului 1987.

Biserica ortodoxa Sfantul Nicolae
A fost construita in anul 1795 -1797. Ctitorii bisericii au fost Dumitru Orghidan si Radu Bogdan, doi negustori brasoveni, care au ctitorit si alte biserici in Ardeal.
In peretele din dreapta bisericii, in Sfantul Altar, se gaseste gravata in piatra inscriptia cu numele ctitorilor bisericii si data zidirii acesteia.
Biserica in exterior are forma de corabie, iar in interior respecta stilul bizantin cu cupola si bolti in altar, naos si pronaos.
Biserica este construita din piatra, caramida, tigla si lemn. De multe ori locasul de cult a fost reparat. Intra anii 1980 - 1983 biserica a fost imbracata intr-o frumoasa haina picturala de catre pictorul Vasile Blend.
Intregul mobilier este sculptat din lemn de stejar, executat la atelierele Patriarhiei din Bucuresti.
Intre anii 1994 - 1995 cladirii bisericii i s-a mai adaugat un nou edificiu, clopotnita, in care s-au ridicat cele doua clopote vechi cu care a fost inzestrata biserica, la care s-a mai adaugat inca unul mai mare.
Alaturi de biserica se afla casa parohiala cu aceeasi vechime ca si biserica. Aceasta cladire a fost prima scoala romaneasca din Agnita. In prezent in aceasta cladire se afla Muzeul Protopopiatului Agnita, care contine: icoane pe sticla, icoane pe lemn, carte veche romaneasca, etc.
In aceasta biserica se oficiaza slujbele cultului ortodox pentru toate trebuintele credinciosilor.
Biserica Sfantul Nicolae, alaturi de prima scoala romaneasca si de colectia muzeistica sunt obiective ale Patrimoniului Cultural din Agnita si din punct de vedere spiritual, de vizitare pentru totii calatorii si vizitatorii straini si localnici.

Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata
Privilegiile regale confirma existenta cetatii din Agnita in 1466, ea fiind construita probabil odata cu biserica - hala gotica, inaltata pe fundamentul unei bazilici romane, fara turn, din secolul al XIII-lea, fortificata in primul sfert al secolului al XVI-lea. Intr-un document pastrat pana in 1948 in biserica, era indicat anul 1409 ca fiind acela al constructiei actuale.
Cetatea, alcatuita dintr-o tripla incinta, a fost ridicata in mai multe etape, asa cum mai tarziu a fost modificata la diferite intervale. Cele patru turnuri de aparare construite din piatra de rau si de cariere apartineau curtinei interioare. In centrul laturii nordice, turnul dulgherilor, cu o intrare boltita prevazuta cu hersa, veghea deasupra portii. In est se inalta turnul faurarilorn sud-est turnul croitorilor, iar in sud-vest turnul cizmarilor. Intre acestea din urma mai exista sopronul vechi din lemn.
Turnurile isi datoreaza denumirile faptului ca ingrijirea si apararea lor era datoria diferitelor bresle, care isi pastrau in turnul lor si slanina agatata de barnele platformelor de lemn. Turnurile cu cate cinci caturi sunt toate prevazute cu metereze mici, practicabile exclusiv pentru arme de foc, nisele fiind boltite prin arcade de piatra asezate vertical sau acoperite de lespezi suprapuse marginal.
La devastarea comunei, in 1600, de catre trupe de mercenari, a fost arsa si biserica, renovata apoi in 1614. In 1890 s-au reinnoit parti ale boltilor catedralei sudice.
In 1892 bastionul de deasupra corului devenit subred, a fost demolat, iar in 1908 acoperisul bisericii a fost facut din nou.

Monumentul Eroilor Neamului cazuti la datorie in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, amplasat in parcul orasului.

Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana din localitatea Ruja
Biserica poarta hramul Sfintei Magdalena si este construita la inceputul secolului al XV-lea, ca biserica sala, cu un corp dreptunghiular si o absida pentagonala.
La inceputul secolului al XVI-lea biserica a fost fortificata: peretii de sus au fost prevazuti cu metereze, corul a fost reamenajat, s-a adaugat si turnul clopotnita din vest, iar in jurul bisericii a fost ridicat un zid de fortificatie cu turnuri. In secolul al XIX-lea zidul de fortificatie s-a daramat.
In prezent in clopotnita, pe langa celelalte clopote, mai exista unul, care dateaza din anul 1500.