Judetul Gorj | Harta Judetul Gorj | Oferte Cazare in Judetul Gorj

Judetul Gorj | Harta judetului Gorj | Obiective turistice Gorj | Orase importante in judetul Gorj




 

Cazare Romania > Judetul Gorj

 
 

Judetul Gorj

Judetul Gorj | Harta Judetul Gorj | Oferte Cazare in Judetul Gorj
 
     

 
 

Informatii Judetul  Gorj Prezentare judetul Gorj

Judetul Gorj se gaseste in sud-vestul tarii, in nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu. Paralela 45 traverseaza judetul prin mijloc si la sudul municipiului Targu-Jiu, vecinii sai sunt la nord judetul Hunedoara, la nord-vest judetul Caras-Severin, la est sud-est si sud vest judetele Valcea , Dolj si Mehedinti.

Judetul Gorj are o suprafata de 5602 kmp, reprezentand 2,3% din teritoriul Romaniei, situandu-se pe locul al 21-lea din punct de vedere al suprafetei. Refieful judetului Gorj este diversificat, continand trei trepte importante: munti, dealurile sub-carpatice si extremitatea nordica a Podisului Getic.

Clima in judetul Gorj este temperat-continentala cu usoare influente mediteraneene, cu temperatura anuala medie de 10,3 C. Judetul este sub influenta maselor de aer din vest si sud-vest care aduc aer cald si uscat.

Bazinul hidrografic al judetului Gorj cuprinde raul Jiu care curge prin Pasul Lainici, pana la conflunta cu raul Gilort, adunand apele pe o suprafata de 10469 kmp, Jiul isi mareste debitul primind apele raurilor Tismana, Orlea, Bistrita, Jales, Susita, Sadu, Amaradia, Cioiana.

Harta Judetul Gorj | Harta  Romania Harta judetul Gorj




Orase Judetul  Gorj | Orase Romania Orase si zone importante
Judetul Gorj | Orase Judetul  Gorj Alte localitati

Cazare Targu Jiu
Cazare Arcani
Cazare Bumbesti Jiu
Cazare Baia de Fier
Cazare Targu Carbunesti

Cazare Motru
Cazare Rovinari
Cazare Ticleni
Cazare Novaci



Judetul Gorj | Istoric Gorj Judetul Gorj - Istoric


Prima entitate administrativa pe teritoriul actual al judetului Gorj mentionata documentar in 1385, a fost Tara Jelii, urmata de Tara Motrului in 1415 care continea o parte din satele Gorjului, Jiu in 1428 si Gilort in 1502. Numele de Gorjiu este folosit pentru teritoriul care se intinde pe dealurile si muntii Jiului Superior, denumire folosita in secolul al XV-lea (1497).

Judetul Gorj a fost entitate adminsitrativa, cand judetele au fost inlocuite de districte si regiuni. Prin urmare pentru o scurta perioada de timp, satele si comunele din Gorj au fost incorporate in districtele Baia de Arama si Filiasi care apartinea regiunii Gorj.

Dupa dezmembrarea regiunii Gorj, in 1952, au fost incluse in Regiunea Craiova, numita apoi Oltenia dupa 1965. Dupa intrarea in vigoare a legii nr. 2 din 17 februarie 1968, organizarea teritoriala a judetului Gorj a fost restabilita.

Judetul  Gorj | Obiective turistice Gorj Judetul Gorj - Obiective turistice in Gorj


Judetul Gorj este unul dintre cele mai atrctive zone turistice din Romania. Oras al monumentelor lui Brancusi, Municipuil Targu-Jiu este resedinta admisnitrativa a judetului. Principala atractie a orasului , este fara indoiala complexul sculptural realizat de marele Brancusi intre 1937-1938: Masa Tacerii, poarta Sarutului si Coloana Infinutului. Cele trei capodopere situate in aer liber sunt dedicate eroilor primului Razboi Mondial.

La Curtisoara intr-un loc pitoresc se gaseste casa fortificata Cula Cornoius, construita in secolul al XVIII-lea si tot acolo se gaseste si un interesant muzeul al satului.

Langa Pasul Jiului se gasesc ruinele unei tabere romane datand din vremea Imparatilor Septimius si Caracalla.

Pe Valea Jiului, turistii se pot opri la Lainic si pot vizita manastirea de acolo. In orice loc din judet Gorj , turistii se pot opri sa admire cate ceva. De la Novaci, oras montan datand din secolul al XVI-lea, se poate ajunge la Baile Ranca (1600 m altitudine); Baia de Fier este cunoscuta datorita Pesterii Muierii, pestera siuata in Cheile Raului Galbenu.

Judetul Gorj | Judete Romania Judetul Gorj - Turism


In judetul Gorj se afla peste 25 de trasee turistice montane pedestre, intre care si doua trasee turistice europene de lung parcurs, trei zone de alpinism, Cheile Sohodolului - Runcu, Cheile Galbenului - Baia de Fier, Cheile Oltetului - Polovragi, cinci zone speologice ce alcatuiesc cel mai mare potential speologic din Romania, o statiune de schi, precum si perimetre de vanatoare si pescuit ce atrag anual un mare numar de uristi.

Un punct de maxima atractie, in judetul Gorj, pentru turistii din lumea intreaga este Complexul Sculptural al marelui artist de renume mondial Constantin Brancusi din municipiul Targu-Jiu.

De asemenea, nu putem sa nu amintim monumentele istorice si de arhitectura, presarate in intreaga regiune, motiv pentru care zona judetului Gorj s-a transformat intr-un veritabil muzeu.

Poze Judetul Gorj Galerie foto judetul Gorj

Poze Targu Jiu

Poze Baia de Fier

Poze Arcani

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Gorj link-uri utile | Informatii utile Judetul Gorj