Judetul Soroca Republica Moldova | Harta Judetul Soroca | Informatii Judetul Soroca

Judetul Soroca | Turism judetului Soroca | Obiective turistice Soroca | Cazare Republica Moldova




 

Cazare Romania > Judetul Soroca

 
 

Judetul Soroca

Judetul Soroca Republica Moldova | Harta Judetul Soroca | Informatii Judetul Soroca
 
     

 
 

Judetul  Soroca Prezentare judetul Soroca

Judetul Soroca este un judet moldovenesc, in care constiinta nationala s-a pastrat treaza. Datinile au ramas neatinse, numai portul s-a pierdut, in contact cu neamurile streine. O regiune frumoasa, plina de pitoresc, de bogatie agricola, de cariere de piatra, marginita de Nistru pe care, pe vremuri, il strajuia istorica cetate, ramasa si astazi ca un bastion de paza la marginile estice ale tarii.

Ocupatia de seama, ca pretutindeni in Basarabia, ramane agricultura, apoi viticultura. Sectele religioase sunt putin raspandite, mai mult adventismul si baptismul. Aproape tot judetul e locuit doar de romani, cu exceptia catorva sate din partea de Nord, in care s-au stabilit ucrainieni, sau cum li se zic haholii. Aproape toti acesti ruteni stiu bine romaneste.

Targurile in schimb au un aspect evreiesc, incepand cu capitala judetului, unde elementul evreesc predomina. Multi evrei se ocupa si cu agricultura, alaturi de moldoveni. Se invecineza cu Ucraina, cu judetele Edinet, Balti si Orhei si cu Unitatea Teritoriala din Stanga Nistrului. Capitala sa este orasul Soroca.

Judetul Soroca | Judete Republica Moldova Harta judetul Soroca




Judetul Soroca | Judete Republica Moldova Orase si zone importante
Judetul Soroca | Orase Judetul  Soroca Alte localitati

Cazare Soroca

 



Istoric Judetul Soroca Istoric

Judetul Soroca si-a luat numele de la orasul de resedinta, crescut la adapostul stravechii cetati a lui Stefan cel Mare. Construita solid din mari blocuri de piatra, cetatea a avut de la inceput rolul de straja la vadul Nistrului din calea Tatarilor. Din crestetul ei puteau fi supravegheate intinsele vai ale Podoliei.

Dupa 1.500 cetatea a fost administrata de parcalabi. In tinutul Sorocei, la Lipnic, Stefan cel Mare a repurtat asupra Tatarilor una din marile lui victorii. Se pare ca la acest vad al Nistrului se afla, in evul mediu, o asezare genoveza sau bizantina : Olchionia.

Relief Judetul Soroca Relief

Relieful e un podis (parte din podisul Moldovei). Apele, toate afluente Rautului si toate de directia N.V.-S.E., deci aproape paralele au despartit aceasta regiune a podisului moldovenesc in trei sau patru culmi principale, cu atat mai inalte cu cat ne apropiem de Nistru. Din aceste culmi principale cu spinare neteda de podis, vaile secundare separa picioare de deal care cad in trepte mai netezi catre Nistru, mai domoale putin catre afluentii Rautului. De aici rezulta aspectul oarecum haotic al acestui judet.

Cultura Judetul Soroca Cultura

- Ruinele cetatii Soroca: constructie a lui Stefan cel Mare, pe malul Nistrului, la un vad al acestuia.
- Fantana Manastirii: pe dealul Soroca, in locul fostei manastiri Sf. Nicolae, naruita la inceputul sec al XIX-lea.
- Manastirea Japca: inaltata in sec al XVII-lea ca schit.
- Capela de lemn de la Zastanca: ctitorie din 1715.
- Manastirea Dobrusa: fundata in 1772.
- Manastirea de maici de la Calarasauca: ctitorie de la 1747 a Mariei Cantacuzino.
- Manastirea de maici de la Coselauca: ctitorie din 1790.
Sunt demne de relevat bisericile din O colina (1745), Atachi , ctitorie a Cantacuzinilor, Garbova -Om Mort 1775 , Tataranca Noua (1793), Valea Rascovului (1787).

Industrie Judetul Soroca Industrie

Principala industrie a judetului este cea alimentara, care a fost reprezentata in anul 1936 prin 171 mori, 119 fabrici si prese de ulei, 2 fabrici de bomboane, 2 de spirt, 1 fabrica de bere. Cea mai importanta dintre intreprinderi este Fabrica de Spirt ?Mandac? din comuna Mandac, cu un capital investit de 5 milioane lei. In anul 1935 industria alimentara numara un total de 28 intreprinderi, de la 5 H.P. , sau la 20 lucratori in sus, dintre care 8 au fost inchise. In judet se mai afla 8 fabrici de sapun si 6 fabrici de caramida.

Drumuri Judetul Soroca Drumuri

Judetul Soroca este strabatut de o retea de drumuri in lungime totala de 2.041 km 914 m, repartizata astfel :

Drumuri nationale: 186 km 635 m, din care Directiunea Generala a Drumurilor intretine 46 km 330 m (pietruiti) si 3 km 175 m de orasul Soroca.
Drumuri judetene: 262 km 826 m care sunt in intregime in administratia judetului si din care 14 km 040 m nu sunt pavati si pietruiti.
Drumuri comunale: 1.592 km 453 m.

Prin judet trec 4 drumuri nationale, legand urmatoarele localitati :
1. Balti - Floresti - Soroca.
2. Otaci -Tg - Briceni - Lipcani.
3. Soroca - Zaicani - Botosani
4. Saveni - Edineti - Tg - Otaci - Targ.
Cale ferata. Judetul Soroca este strabatut de o retea de drumuri de cale ferata de 178 km de linii secundare simple. Statii importante: Lipnic, Atachi, Volcinet, Rogojeni. Posta, telegraf, telefon. 12 oficii P.T.T. de stat si 1 gara cu serviciu postal (Rogojeni).

Invatamant Judetul Soroca Invatamant

Scoli secundare: 1 liceu de baieti, 1 liceu de fete, 1 liceu tehnic agricol, 1 liceu evreesc, 9 gimnazii , 4 gimnazii industriale, 1 scoala profesionala de cantareti si 1 scoala profesionala de agricultura.
Scoli primare: 250, din care 241 rurale si 9 urbane (245 scoli de stat si 5 confesionale), cu un numar total de 41.037 elevi (1.454 mediu urban si 39.583 mediu rural) si cu 915 invatatori si alt personal didactic (situatia din 1934).
Gradini de copii: 37, din care 34 rurale si 3 urbane (36 de stat si una confesionala), cu un numar total de 1.806 copii si cu 38 conducatoare (situatia din 1934).

Institutii Culturale Judetul Soroca Institutii culturale

- Fundatia Culturala Regala Principele Carol are camine culturale in 73 de localitati.
- Casa Scoalelor si a Culturii Poporului intretine in judet 111 camine culturale si 9 biblioteci, adica in total 125 organizatii culturale, dintre care 95 au personalitate juridica.

In judet se mai afla 1 ateneu popular, 1 casa de educatie nationala, 2 cinematografe, 1 societate sportiva si 4 societati de vanatoare.
Organizare judecatoreasca. Un tribunal la Soroca cu o sectiune, 8 magistrati si 1 procuror in circumscriptia Curtii de Apel din Cernauti. 6 judecatorii in Soroca, Cotiugenii Mari, Florestii- Noi, Otaci -Tg, Tarnova si Zgurita cu un total de 12 magistrati.

Turism Judetul Soroca Turism

Venind aici ramai mult impresionat de pitorescul naturii. Regiunea peisagistica "Climauti", situata in cursul inferior al raului Cusmirca, e formata de un canion adinc de 150 - 200 m cu doua ramuri scurte. Padurea ocupa peste 300 ha. Paraiasul ocoleste stancile de piatra ale Marii Sarmatice, numite Tiglau si Holmul. Stancile au forme ciudate, si uneori se apleaca mult de-asupra capetelor oamenilor, iar alteori tainuind deschizatori de grote si pesteri aproape inaccesibile.

Izvoarele bogate racoresc oboseala trecatorilor, mai cu seama e solicitat cel mai mare - Izvorul Petroasei, dar si cel al Carausilor. Fundul canionului se largeste linga Tiglau, piriiasul formand mici cascade si gropi de fundatie. Cea mai mare fiind Groapa Lidiei cu o adancime de peste 4 m. Padurea e alcatuita din stejari, platani, frasini, tei, corni, visini si peri salbatici. Este foarte variata si vegetatia ierboasa.

Locuri de vizitat: Unul din tinuturile Moldovei in care traditia veche moldoveneasca a ramas vie ca pe vremea lui Stefan cel Mare, este tinutul arcasilor soroceni.
Pentru asezarea lor frumoasa si pentru importanta istorica sunt demne de vizitat manastirile Rughi, Japca, Dobrusa, Calaraseuca, Coselauca.

Poze Judetul Soroca Galerie foto judetul Soroca

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Soroca link-uri utile | Informatii utile Judetul Soroca