Judetul Lapusna Republica Moldova | Harta Judetul Lapusna | Informatii Judetul Lapusna

Judetul Lapusna | Turism judetului Lapusna | Obiective turistice Lapusna | Cazare Republica Moldova




 

Cazare Romania > Judetul Lapusna

 
 

Judetul Lapusna

Judetul Lapusna Republica Moldova | Harta Judetul Lapusna | Informatii Judetul Lapusna
 
     

 
 

Judetul  Lapusna Prezentare judetul Lapusna

Se stie ca, exceptand Dobrogea, singura si adevarata patrie a morilor de vant a fost Basarabia. In aceasta privinta Lapusna exceleaza. Nu ve-ti putea uita niciodata ce ve-ti vedea de exemplu in satul Panasesti sau pe dealul Nord-Vestic al Lozovei pe care stau insirate cateva zeci de mori de vant sau, in fine, ceea ce cu uimire vei admira, pe dealul dintre Nisporeni si Varzaresti: pe cer se profileaza niste uriase mori cu cate sase coluri.

Populatia judetului Lapusna este de 419.621 locuitori, dintre care 77,8% romani, 11,9% evrei, 7,1% rusi s.a. , capitala fiind la Hancesti. Judetul Lapusna are o suprafata de 4181 km ? si se invecineaza cu Romania, cu fostele judete Cahul, Ungheni, cu orasul Chisinau si cu Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia.

Judetul Lapusna se afla situat in centrul Basarabiei, acesta are in compozitie 149 de localitati din care 5 sunt orase. Judetul este impartit in cinci plasi: 1. Plasa Calarasi, 2. Plasa Chisinau, 3. Plasa Hancesti, 4. Plasa Nisporeni si 5. Plasa Vorniceni.

Judetul Lapusna | Judete Republica Moldova Harta judetul Lapusna



Judetul Lapusna | Judete Republica Moldova Orase si zone importante
Judetul Lapusna | Orase Judetul  Lapusna Alte localitati

Cazare Hancesti

 



Obiective Turistice Judetul Edinet Istoric

Judetul Lapusna si-a luat numele de la targul Lapusna constatat documentar la 1470. El cuprindea vestitii codri de stejar ai Lapusnei. Prin acest tinut trecea drumul de comert spre Tighina si in targu Lapusna se dadea vama. In cursul istoriei sale moldovenesti, tinutul a format o autonomie locala, cu organizatie militara si cu indatorirea de a pazi vadul Nistrului impotriva navalitorilor. Din acest tinut a pornit Petre Stolnicul, acela care si-a luat ca domn al Moldovei numele de Alexandru Lapusna.

Cultura  JudetulLapusna Cultura

- Manastirea Hancu din comuna Bursuc, ctitorie din 1678 a stolnicului Mihail Hancu.
- Manastirea Capriana inaltata, dupa traditie, de Stefan cel Mare. Biserica ei, restauata la 1820 de Mitropolitul Gavril Banulescu, este o ctitorie a lui Petru Rares din 1545.
- Manastirea Varzaresti, cea mai veche manastire din Basarabia, pomenita in hrisovul lui Alexandru cel Bun din 1430.
- Biserica Rascanu din Chisinau, constructie din secolul al XVIII-lea.
- Biserica Mazarachi din Chisinau, constructie din aceaalsi secol.
- Manastirea Suruceni, fondata in 1785 de pitarul Casian Suruceanul.
- Manastirea Condrita din Scoreni, inaltata in 1783.

Economie  Judetul Lapusna Economie

Activitatea economica a judetului Lapusna este dominata de municipiul Chisinau - cea mai mare aglomerare umana a tarii dupa Bucuresti - care concentreaza o buna parte a provinciei de peste Prut. In restul judetului, principala ocupatie a locuitorilor este agricultura si ramurile ei viticultura si pomicultura.

Drumuri Judetul Lapusna Drumuri

Judetul Lapusna este strabatut de o retea totala de drumuri de 751,85 km, repartizate astfel:

Drumuri nationale: 251,705 km din care Directia Generala a Drumurilor intretine o retea pietruita si pavata de 155,629 km, iar municipiul Chisinau 16, 456 km pavati.
Drumuri judetene: 490,450 km din care Administratia judetului intretine o retea pietruita si pavata de 58,742 km.
Drumuri comunale: 9,691 km.

Cale ferata: Judetul Lapusna, este strabatut de o retea totala de cale ferata de 119 km din care 61 km linii principale simple si 58 km linii secundare simple. Itinerarii principale: accelerate: Bucuresti- Iasi - Chisinau (Kiev, Moscova).
Navigatia aeriana: Prin judetul Lapusna trece linia de navigatie aeriana L.A.R.E.S. cu plecare si sosire pe aerodromul municipiului Chisinau. Itinerarii: Bucuresti- Galati- Chisinau si Cernauti - Iasi - Chisinau - Cetatea-Alba.

Institutii Judetul Lapusna Institutii

Scoli superioare: Facultatea de Agronomie si Facultatea de Teologie (de pe langa Universitatea din Iasi), Conservatorul National de Muzica si Arta Dramatica, 2 conservatorii particulare.
Scoli secundare: 2 scoli de meserii, 4 gimnazii, 1 scoala de agricultura si 1 de meserii intretinuta de judet.
Scoli primare: 263 din care 261 rurale si 2 urbane (toate scoli de stat) cu un numar total de 36.368 elevi (441 in mediu urban si 35.927 in mediu rural) si cu 782 de invatatori si alt personal didactic.

Gradinite de copii: 24, din care 23 rurale si 1 urbana, (toate de stat) cu un numar total de 1.182 copii ( 63 mediu urban si 1.119 mediu rural) si cu 28 conducatoare.

Institutii culturale: Casa Scoalelor si a Culturii Poporului, intretine in judet 179 de camine culturale, 5 societati muzicale si 15 biblioteci, adica in total 199 de organizatii culturale dintre care 130 au personalitate juridica.


Biserici si lacasuri de inchinaciune: 108 biserici ortodoxe, 1 biserica romano-catolica, 2 biserici si 3 case de rugaciune luterane, 1 biserica armeneasca, 1 biserica lipoveneasca, 1 casa de rugaciune morocana, 1 casa de rugaciune a sectei fara popa, 7 case de rugaciune baptiste si 65 sinagogi si case de rugaciune evreiesti. 7 manastiri ortodoxe: Hancu, Capriana, Varzaresti, Condrita, Harjauca, Suruceni si Raciula.

Obiective Turistice Judetul Lapusna Obiective turistice

In raza a numai 60 km spre sud-est de Chisinau se gasesc doua rezervatii mari din Moldova: Padurea din Hancesti si Codrii, precum si doua locuri istorice importante: ruinele orasului medieval Lapusna si mosia lui Manuk Bei.

Pe una din colinele inalte din Hancesti se gaseste mosia lui Manuc Bei, supranumit printul armenilor, cu un frumos Castel de vanatoare si Palat. Ambele au fost proiectate de celebrul arhitect A.Bernardazzi. Azi aici functioneaza un muzeu

Padurea din Hancesti - aici s-au pastrat din sec.XV-XVII ruinele Curtii Domnesti si beciurile de la vama de pe Drumul Mare Tataresc. Drumul facea legatura intre peninsula Crimeea si tarile Europei Centrale.

In satul Loganesti se gaseste cea mai mare rezervatie naturala de plante medicinale din Moldova. Ea poate fi vizitata in special primavara si vara.

Poze Judetul Lapusna Galerie foto judetul Lapusna

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Lapusna link-uri utile | Informatii utile Judetul Lapusna