Harta Canada | Poze Canada | Informatii utile Canada

Harta Canada | Informatii utile Canada | Date generale Canada | Poze si imagini Canada
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Nord > Harta Canada

 
 

Harta Canada

Harta Canada | Poze Canada | Informatii utile Canada
 
     

 
 

Suprafata: 9.970.537 km2

Asezare geografica : 41?40"-83?10" latitudine nordica, 52? 40" - 141? longitudine vestica

Populatie: 28 753 100 locuitori

Densitatea populatiei: 3 locuitori/ km2

Capitala: Ottawa,994 300 locuitori

Cel mai mare oras: Toronto-3983046 locuitori

Limbi: engleza vorbita in proportie de 63% din populatie ca limba materna,iar franceza in proportie de 25%

Importuri majore: vehicole,textile,fier si otel,semipreparate,fructe si legume

Exporturi majore: cherestea, gaze naturale,matrriale feroase si neferoase,hartie si carton,substante chimice,lemn,grau,celuloza.

Moneda oficiala: dolarul canadian (1 dolar =100centi)

Produsul intern brut(PIB): 601329 milioane dolari SUA

Statutul: dominion si membra a comunitatii britanice de natiuni.Confederatie canadiana e conpusa din zece provinci si doua teritorii.Fiecare provincie are proprius sau guvern parlamentar ales.

Industria forestiera
Aproape 43% din pamant este acoperit de padure. Circa 80% din paduri sunt de conifere, in principal molid, brad,pin si cedru.Canada este cel mai mare producator de lemn din lume, al doilea in producerea celulozei si al treilea in producerea hartiei.

Caracteristici geografice
Canada este a doua tara ca marime din lume.Stancile vechi si dure,metamorfice a Scutului Canadian ocupa o mare parte din nord, intinzindu-se de la Muntii Stancosi pana la Coasta Atlanticului si de la sudul Bazinului Arctic pana la Marile Lacuri. La sud-est de Scutul Canadian, se afla campiile fertile si populate din Sf Lawrenci si Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Muntii Stancosi si alti cativa munti care se intind pana la Oceanul Pacific. Acestia au prevenit raspandirea climei oceanice spre interiorul tari. Multe piscuri depasesc 3000 m munti Logan atingand 6050 m. Sunt patru sisteme de rauri principale; Marile Lacuri/Sf Lawrance, sistemul golfului Hudson cu Albany, raurile Nelson si Chiurchil; In bazinul Machenzie se afla cel mai mare rau, Mackenzie (4242km), varsandu-se in Oceanul Arctic, si Fraser care curge spre Pacific.

Clima
Clima este continentala cu ierni reci dar vara calda si insorita.In ianuarie temperatura medie este de -15?C dar in nord la Cercul Polar ea ajunge la sub -30?C. Vara temperatura medie este de 19?C , iar in nordul indepartat in jur de 15?C, cu zile lungi si insorite. In interior media precipitatiilor este de 100cm/m2 sau chiar mai putin pr an. Cele mai umede locuri sunt in muntii vestici unde ploile depasesc 200cm/m2.

Industria
Industria detine mai mult de jumatate dintotalul exporturilor.Cei mai multi angajati sunt in industria alimentara si cea a fabricarii metalelor si inpreuna cu produsele petroliere chimicale,industria papetariei si forestiera,aduc cel mai mare venit de valuta straina.Industriile aunt inportante in regiunea Marilor Lacuri si pe tarmurile localitatilor Sf Lawrence, Toronto, Hamilton,Windsor si Montrealsunt cele mai mari orase industriale.

Pescuitul
Cu toate ca nu se afla printre tarile in domeniul pescuitului, Canada este un exportator cu peste 1,5 milioane tone de peste anual. Principala zona de pescuit este in apropiere de Newfoundland.

Energia
Canada detine resurse de enercie petrol si gaze naturale extrase din Preerie, din tinutul rece al Columbiei Britanice si o imensa putere hidroenergetica.

Mineritul
Vechile pietre cristaline sunt foarte bogate in minerale cum ar fi:cuprul, zincul, nichelul, plumbul si argintul. Minele de azbest sunt la sud de Sf Lawrence iar cele de fierlinga granita Quebec/Labrador. Petrolul si gazele naturale provin din Preerie de unde pleaca prin conducte catre toate partile tarii. Canada este cea mai mare producatoare de uraniu zinc si nichel.

Agricultura
Agricultura a fost inportanta in Canada cu toate ca angajatii sunt mai putin 4%din numarul total al fortei de munca. In jur de 7,3% din suprafata este arata sau folosita pentru pasune .Agricultura insumeaza 8% din totalul exporturilor facute de Canada. Cea mai mare intindere unde se cultiva pamantul este in preeria Alberta, Saskatchewan si Manitoba.

Transporturile
Sunt peste 390000km de autostrazi incluzind rutele transcontinentale si autostrada Alaska. Autostrada Transcanada (7766km) este cea mai lunga autostrada pavata din lume. Montreal, Toronto si Vancover au metrouri iar Calgari si Edmonton au sisteme speciale de transport urban. Caile ferate au o lungime de 885.563 km. Cinci linii aeriene intretin serviciile interne si internationale. Halifax, Montreal si Vancuver sunt cele mai inportante porturi.

Populatia
76% din populatia Canadei locuieste in orase,in special in sud. Ontario este provincia cea mai populata cu 10,746,000 de locuitori. Quebec are 7.208.800 locuitori iar Columbia Britanica 3.535.100


 
     
 
 
 
     
  
 

Canada link-uri utile | Informatii utile Canada