Vremea in Romania - Starea vremii si prognoza meteo Romania 2022

Vremea in Romania | Vremea 2022 si Timpul probabil | Prognoza Meteo si vremea pentru toata orasele din Romania | vremea ro
 

Cazare Romania > Vremea in Romania

 
 
 
     

 
  Recomandari
 
     

 
 

Vremea in Romania

Vremea in Romania - Starea vremii si prognoza meteo Romania 2022
 
     

 
 

Vremea | Informatii utile despre Vreme Vremea - Informatii Generale despre vreme
Vremea in Romania este determinata in primul rand de pozitia ei pe glob, la jumatatea distantei dintre pol si ecuator, fiind strabatuta de paralela de 45, precum si de pozitia sa geografica pe continent, la aproximativ 2000 km de Oceanul Atlantic, 1000 km de Marea Baltica, 400 km de Marea Adriatica si riverana cu Marea Neagra.

Romania are o clima temperat continentala de tranzitie, specifica pentru Europa centrala, cu patru anotimpuri distincte. Diferentele locale sunt cauzate de altitudine si nesemnificativ de influentele oceanice in vest, cele mediteraneene in sud-vest si continentale in est.

In timpul iernii temperatura medie scade sub - 3dz? C si pe timp de vara se situeaza intre 22dz? C si 24dz? C. Temperaturile medii anuale sunt de 11dz? C in sudul tarii si 8dz? C in nord. Temperatura minima inregistrata a fost de - 38.5dz? C la Bod, in Depresiunea Brasov, iar cea maxima de + 44.5dz? C la Ion Sion in Baragan.

Media anuala a precipitatiilor scade usor de la vest catre estul tarii. Media anuala a precipitatiilor cazute este pe total de 637 mm, cu valori mai mari in zona de munte (1.400 - 1.000 mm/an) si mai scazute in Baragan (500 mm/an), Dobrogea si Delta Dunarii (400 mm/an).Vremea si starea vremii in Romania Pentru cat timp se poate prezice exact starea vremii?

Pe baza modelelor numerice de prognoza a vremii, evolutia fenomenelor meteorologice la nivelul vremea pe teritoriului Romaniei poate fi anticipata rezonabil intre 5-7 zile. Aceste modele, pentru a fi capabile sa furnizeze prognoze ale vremii, sunt initializate cu date atmosferice reale masurate in diverse locuri si dau o imagine globala sau regionala a starii atmosferei la anumite momente de timp.
Un grad ridicat de exactitate a prognozei meteo se poate da doar pe o scurta perioada de timp. Cele mai greu de prognozat fiind anotimpurile primavara si toamna, in aceaste perioade diferentele de 2-3 grade fiind foate importante, mai ales pentru culturile agricole.
In ultima vreme rateurile privind prognoza meteo sunt tot mai rare. Pana intr-o saptamana oameni se pot baza pe prognoza vremi in proportie de 90%, dar daca pleci in concediu la mare sau la munte este important sa te informezi din timp de evolutia indicatorilor care anunta schimbari ale starii vremii.

Vremea | Starea Vremii | Timp
Durata de stralucire a Soarelui si repartitia sa teritoraiala se afla in stransa corelatie cu regimul si distributia nebulozitatii, in special a celei inferioare (norii superiori si cei mijlocii, mai putin dezvoltati pe verticala si transparenti datorita alcatuirii lor din particule de gheata, lasa sa treaca vremea o parte din razele solare luminosa).

Pe teritoriul Romaniei cele mai mari valori anuale, peste 2300 ore insorire, se inregistreaza in zona litoralului Marii Negre (partea sud-estica a vremea din Deltei Dunarii, in regiunea Sf. Gheorghe sumele medii anuale ajung pana la aproape 2400 ore), ca urmare a predominarii in aceasta parte a tarii a timpului senin, mai ales in semestrul cald al anului (vremea aprilie-septembrie) Regiunile de campie se deosebesc intre ele printr-o durata caracteristica a stralucirii Soarelui determinata de conditiile specifice de circulatie a maselor de aer: 2000-2150 ore in Campia de Vest si 2100-2200 ore in Campia Romana.
In regiunile mai inalte - zona deluroasa si cea de munte, unde ceata si zilele cu cerul noros sau cu cerul acoperit prezinta o frecventa mai mare - numarul mediu al orelor de stralucire a Soarelui se reduce treptat de la peste 2000-2100 ore in Podisul Getic pana la mai putin de 1600 ore la altitudini mai mari de 2200 m.

Informatiile prezentate pe site-ul nostru in aceasta cateorie, Vremea, au un caracter orientativ. Nu ne asumam raspunderea pentru pagubele produse prin utilizarea acestor informatii, fie ele directe sau indirecte. Consultati serviciile specializate in domeniu, pentru confirmarea sau validitarea informatiilor privitoare la vreme sau starea vremii in Romania.

 
     
 
 
 
     
  
 

Vremea link-uri utile | Informatii utile Vremea