Istoric Botosani | Date Istorice Botosani | Date Cronologice Botosani

Istoric Botosani | Cazare in Botosani | Date istorice despre Botosani | Date cronologice Botosani




Cazare Romania > Moldova > Judetul Botosani > Cazare Botosani > Istoric Botosani


 
 

Istoric Botosani

Oferte Botosani 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Botosani

Nota 9.7 din 10 pe baza a 2 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Botosani

 
     
 
 
 
     
 
 

Istoricul orasului Botosani incepe din vremuri indepartate, fiind mentionat pentru prima data in documente in anul 1439. Totusi, inceputul Botosaniului dateaza cu mult inaintea atestarii documentare.

Situat la confluenta drumurilor care uneau principalele resedinte domnesti ale Moldovei: Siret, Suceava, Harlau si Iasi, intr-un punct de legatura favorabila cu marile drumuri comerciale medievale europene, Botosaniul a fost un targ cu rolul de principal centru de schimb si, concomitent, centru de mestesugari.

Marii voievozi ai Tarii Moldovei, Stefan cel Mare si Petru Rares, inscriu numeroase prezente la Botosani, in judet pastrandu-se si azi ctitoriile domnesti cum ar fi: Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi (1495) si Sf. Nicolae Popauti (1496) ale lui Stefan cel Mare, azi monumente istorice forate importante. Tot monumente istorice sunt ctitoriile Doamnei Elena, sotia voievodului Petru Rares: Bisericile Sf. Gheorghe (1551) si Uspenia (1552).

Botosaniul isi trage numele, potrivit unor cercetari, de la un boier pe nume Botas, care a trait pe aceste meleaguri la inceputul mileniului II. Numele familiei Botas sau Botasani este pomenit in documente foarte vechi inca de pe timpul lui Stefan cel Mare, ca una din familiile alese ale Moldovei.

In ciuda succesiunii invaziilor, luptelor devastatorilor si ocupatiilor straine, orasul Botosani asezat pe drumuri comerciale insemnate si in conditii naturale prielnice a avut o dezvoltare economica si sociala infloritoare secole de-a randul.

Botosaniul e unul din orasele care pastreaza o structura subterana de targ, cu pivnite boltite suprapuse. Ele au adapostit timp de sute de ani marfurile targului, constituind si locul de refugiu al populatiei in timpul repetatelor invazii. O valoare arhitecturala de necontestat o constituie lacasuri de cult vechi de jumatate de mileniu, precum si zona de targ a orasului.