Istoria Orasului Ludus | Istoric Ludus | Geneza Ludus | Ludus Date cronologice

Istoria Orasului Ludus | Istorie Istoric Ludus | Ludus Date cronologice
Cazare Romania > Transilvania > Judetul Mures > Cazare Ludus > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Ludus 2021 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Ludusul, ca de altfel intreg spatiul romanesc, a facut parte dintotdeauna din Europa. Evenimentele care i-au marcat evolutia poarta amprenta istoriei europene. Marturiile arheologice pastrate in muzee din Bucuresti, Cluj Napoca, Alba Iulia, Targu Mures, Ludus, Budapesta, Viena, in colectii particulare, izvoare docunetere si cartografice, precum si tratatele de istorie atesta vechimea multimilenara a asezarii, continuitatea si vietuirea a comunitatii omenesti de aici din antichitate pana in zilele noastre.
Ludusul a facut parte, succesiv din Dacia, din Impriul roman, din formatiuni statale specifice inceputului de ev mediu din voievodatul Transilvaniei dominat de nobilimea maghiara din principatul Transilvaniei aflat sub zuzeranitate otomana, din Imperiul habsburgic, din Imperiul austro-ungar. Mii de ani a fost un simplu sat. Denumirea de Ludus ca asezare umana este mentionata pentru prima orara intr-un act de vanzare – cumparare a mosei Ludus intre doi nobili maghiari, in anul 1377. In anul 1800, Ludusul este ridicat la rangul de comuna, comitatul Turda Aries, plasa Bogata de Mures. In 1850 este creata Plasa Ludus , care va suprafvietui pana in anul 1949, comitatul Turda Aries. Dupa Marea Unire de la 1 Dec. 1918 , Ludusul, asemenea intregii transilvanii revine intre hotarele vechii Dacii in Romania reintregita, in Regatul Romaniei, judetul Turda. Din ziua de 30 decembrie 1947 a facut parte din Republica Populara Romania.

In anul 1950 statul comunist creeaza raionul Ludus. In anul 1960 Ludusul este declarat oras Apartinea Judetului Cluj.
Ulterior a for trecut la Judetul Mures. Din anul 1965, a facut parte din Republica Socialista Romania.
In urma reorganizarii administrativ teritoriale din anul 1967, raionul Ludus este defiintat. De atunci Ludusul a ramas un simplu oras agro-industrial In anul 1977, comunitatea noastra a sarbatorit 600 de ani de la prima atestare documentara. Dupa revolutia anticomunista din Decembrie 1989, urbea noastra trece prin perioada de tranzitie de la statutul de dictatura la statul de drept, de la economia supercentralizata, planificata, la economia de schimb, de tip capitalist. Restituirea pamanturilor fostilor proprietari, privatizarea intreprinderilor de stat, infiintarea a sute de intreprinderi mici si mijlocii, patrunderea investitorilor straini, libera initiativa, concurenta, accesul la credite bancare si la credite nerambursabile acordate de Comunitatea europeana, aparitia pietei fortei de munca, libertatea de circulatie fara vize in statele Europei occidentale, incheierea de parteneriate cu oameni a afaceri straini, dreptul de a munci in strainatate, persectivele integrarii in Uniunea Europeana si in NATO sunt numai cateva aspecte ale vietii care au condus la schimbarea mentatitatii ludusenilor. Aspiratia cea mai ardenta a lor este revigorarea economiei ludusene, asigurarea unui trai decent pentru toti membrii comunitatii.