Istoria Orasului Tarnaveni | Istoric Tarnaveni | Geneza Tarnaveni | Tarnaveni Date cronologice

Istoria Orasului Tarnaveni | Istorie Istoric Tarnaveni | Date cronologice Tarnaveni
Cazare Romania > Transilvania > Judetul Mures > Cazare Tarnaveni > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Tarnaveni 2022 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

De la inceputul existentei sale,datata scriptic in a doua jumatatatea sec. al XIII-lea, localitatea a purtat numele de Sent Marton, sau, in limbajul latinizat al cancelariilor vremii, terra Tycheum Sent Marton. Mai apoi, in anul 1278 si mai tarziu,la 1438, denumirea a fost schimbata in Dycheu Zenthmarton.In epoca moderna apare in grafia maghiara cu numele de Dycso-Sent-Marton, in 1854.Pentru limbajul poporului era cunoscut sub numele de Sanmartin, CoroiSanmartin, Diciosanmartin, s.a. dupa cum era consemnat in toate documentele vremii pana in anul 1940.
Prima erata, publicata in Monitorul oficial nr.23/28-I-1926, pg.1034 rectifica numele orasului Tarnava-Sanmartin in Diciosanmartin,sub aceasta denumire continuand pana la 3 mai 1941,cand Monitorul oficial comunica noua schimbare a numelui localitatii in Tarnaveni.
Existenta comitelui Martin,ai carui fii: Martin, Balod si Toma vandusera domeniul pe malul Tarnaveni Mici, numit Tyceum Sent Marton din care trei case apartineau parohiei Sf.Martin,comitelui Herbort si fratelui sau, Laurentiu la 1225 duce la concluzia ca aici a existat o localitate veche, mult inainte ca proprietarul mentionat,comitele Martin, sa devina stapanul acestui domeniu.
Din anul 1950 pana in anul 1968 la Tarnaveni au functionat Tribunalul Raional si Judecatoria, Notariatul de Stat, un Barou al avocatilor si Cartea funciara, ulterior transferate la Tg.Mures.
Dupa revolutia din 1989, desfasurata in mod pasnic la Tarnaveni, la nivelul unor demonstratii, are loc o schimbare a primarilor in intervale de cateva luni.Primaria orasului a fost condusa, pentru prima data dupa un interval de 50 de ani de catre un consiliu, alcatuit din 21 de consilieri si un primar ales in mod democratic.
La data de 16 decembrie este inaugurat noul sediu al Judecatoriei si Parchetului,urmand a se stabili in anul urmator Cartea funciara si Notariatul de la Tarnaveni,dupa 27 de ani de intrerupere.
In primele luni ale anului 1996, orasul Tarnaveni a fost declarat Municipiu.