Cazare Salciua de Jos Alba

Cazare Salciua de Jos Alba




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Alba > Cazare Salciua de Jos


 
 

Cazare Salciua de Jos

Oferte Salciua de Jos 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

  • Filtreaza:
  • Categorie
  • Clasificare

Unitate turistica clasificata la 3 stele Vezi pe Harta

Cazare Salciua de Jos, Sat Sub Piatra, nr. 563A

Amplasata in Muntii Apuseni in satul Sub Piatra , comuna Salciua de Jos , aproape de platoul Bedeleului se afla Pensiunea Totu Bun intr-un cadru natural unic, inconjurata de rezervatii naturale, cascade, paduri, pesteri, stânci, case si salase din lemn acoperite cu paie. Comuna Salciua este situata in partea de nord a judetului Alba, pe valea...

Informatii
 
     
 
 

Pestera Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor este o pestera fosila situata in nord-vestul Muntilor Trascau. In apropierea ei se gaseste un portal natural de piatra. Pestera se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, la circa 1.150 m altitudine, in partea vestica a Muntilor Trascau, compartimentul Bedeleu, in marginea de sud-vest a platoului calcaros. Numele pesterii vine de la portalul sau podul natural Poarta Zmeilor care se afla la 15 m de intrarea in pestera. Acesta a rezultat in urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar. Intrarea este scunda, sub 2 m diametrul si da acces intr-o succesiune de sali si coridoare cu o lungime totala de 125 m. in pestera se gasesc stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene acum inegrite de humusul ajuns in apele de infiltratie.

Pestera Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara este pestera din Muntii Trascaului, care cumuleaza toate superlativele pentru aceasta grupa montana si nu numai: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din Romania.

Pestera se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, in partea de nord-vest a Muntilor Trascaului, la obarsia paraului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Ariesului. Altitudine absoluta, 567 m. Este cea mai lunga pestera din Muntii Trascaului. Se poate ajunge la ea pe drumul national DN75 Turda-Campeni, pana in localitatea Salciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal estera a fost amenajata pentru vizitare in 1986 dar amenajarea a fost distrusa in intregime de viituri. Nu are ghid si vizitarea ei poate fi facuta numai de speologi foarte experimentati. Pestera este o capcana care poate surprinde orice echipa in caz de ploaie torentiala in poljia de la Vanatarile Ponorului sau topirea brusca a zapezii.

In anul 1980 o echipa de la Polaris Blaj condusa de Viorel Ludusan este surprinsa de o viitura cauzata de topirea zapezilor in Labiritul Ludusan pe care tocmai il descoperisera. Reactia rapida a speologilor, buna lor pregatire si faptul ca Viorel Ludusan cunostea foarte bine pestera, i-a salvat.

Situatia se repeta in 2010 cand 3 speologi de la Geoda Targu Mures sunt surprinsi de viitura aproape de intrarea pesterii in Sala Minunilor. Sunt scosi dupa 24 de ore de echipele salvamont alertate de colegii ramasi afara.

Echipament necesar: costum impermeabil, barca, coarda, surse de lumina.

Rezervatia Detunata

Rezervatie geologica aflata in Muntii Metaliferi, cuprinde varful Detunata Goala (1.048 m) si Detunata Flocoasa (1.265 m). Se prezinta sub forma unor coloane hexagonale de roci bazaltice de culoare cenusiu-negricioasa, asemanatoare unor orgi uriase. Detunata Goala este partial lipsita de padure pe cand Detunata Flocoasa isi ia numele de la padurea deasa de molid ce o acopera. De-a lungul timpului, se desprind fragmente de diferite dimensiuni care se rostogolesc cu un zgomot asurzitor, de tunet, care amplificat de ecou au dat denumirea lor.

Rezervatia Scarita Sesul Craiului

Rezervatia cuprinde „sesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, in continuare padurea de pe muntele Scarita, precum si spectaculoase abrupturi ce strajuiesc obarsiile Vaii Belioara (afluent al Vaii Posagii), cu pereti verticali, tancuri, valcele, brane si creste ascutite. Are o suprafata de 47,7 ha si adaposteste multe specii rare de plante si animale. Initiativa punerii sub protectie a zonei a avut-o Alexandru Borza, inca din anii ’20 ai secolului al XX-lea.

Pe drumul national Turda-Campeni DN 75 pana la Posaga de Jos, de unde se continua pe drumul comunal DC 42 pana la Posaga de Sus, iar de acolo, pe Valea Belioarei, pana la marginea nordica a satului si in continuare pe o poteca.