Judetul Alba | Harta Judetul Alba | Oferte Cazare in Judetul Alba

Judetul Alba | Harta judetului Alba | Obiective turistice Alba | Orase importante judetul Alba




 

Cazare Romania > Judetul Alba

 
 

Judetul Alba

Judetul Alba | Harta Judetul Alba | Oferte Cazare in Judetul Alba
 
     

 
 

Informatii Judetul Alba Prezentare judetul Alba

Judetul Alba, situat in partea centrala a Romaniei, este un judet de marime medie ca suprafata (624,167 ha, 2,6 procente din suprafata totale a Romaniei) si populatie (locul 26 in ierarhia judetelor). Municipiul Alba Iulia este capitala judetului, oras situat pe malul stang al raului Mures, la confluenta dintre raurile Ampoi si Sebes, si are populatia de 100.000 de locuitori.

Asezarile umane din judetul Alba au o structura uniforma, rata urban/rural a populatiei este peste nivelul mediu al tarii. Localitatile urbane - trei municipii - Alba-Iulia, Aiud si Blaj si opt orase - Abrud, Baia-de-Aries, Campeni, Cugir, Ocna-Mures, Sebes, Teius and Zlatna - acopera 20,2% din toata suprafata judetului, plasand Alba printre primele cinci din tara la acest capitol.

Romanii reprezinta 90.1 % din totalul populatiei judetului Alba urmati e maghiari (6%), (2.9%) si germani (0.8%). Sablonul religios situaza ortodocsii pe primul loc cu 85,6%, apoi reformatii cu 4,2%, greco-catolicii (1,4%) si penticostalii (1,4%).

Harta Judetul Alba | Harta Judete Romania Harta judetul Alba




Orase Judetul Alba | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Alba | Orase Judetul Alba Alte localitati
Cazare Alba Iulia
Cazare Sebes
Cazare Garbova
Cazare Campeni
Cazare Abrud
Cazare Zlatna
Cazare Aiud

Cazare Baia de Aries
Cazare Ocna Mures
Cazare Blaj
Cazare Cugir
Cazare Teius
Cazare Arieseni



Judetul Alba | Istoric Alba Judetul Alba - Istoric

Binecuvantat cu pamant fertil, traversat de o multime de ape, relief variat si paduri intinse, teritoriul actualuilui judet Alba este, inca din vremurile de demult, un pamant favorabil asezarii si dezvoltarii comunitatilor umane. Cele mai vechi vestigii arheologice din acest teritoriu dateaza din Paloelitic. Spre deosebire de Paleolitic, Neoloticul este mult mai bogat in vestigii arheologice.

Descoperirile facute in judetul Alba sunt dovada existentei uneia dintre cele mai importante culturi neolitice din Transilvania, cunoscuta in literatura de specialitate sub numele de Cultura Petresti.

Orasul Apulum, astazi Alba-Iulia, era unul dintre cele mai importante asezari din judetul Alba. Ampelum, astazi Zlatna, era urmatorul oras roman ca importanta in acest teritoriu. Ridicarea si dezvoltarea orasului Ampelum este strans legata de minele de aur deschise in Muntii Apuseni (Carpatii Orintali). Dupa retragerea armatei si administratiei romane la sud de Dunare, la inceputul decadei a opta din secolul trei dupa Hristos, fosta provincie romana este locuita de o puternica populatie autohtona atestata prin descoperii arheologice.

Actualul teritoriu al judetului Alba era locuit la acea perioada de o poputatie numeroasa care a dus mai departe continuitatea poporului roman in secolele viitoare. Cronicile scrise si descoperirile arheologice vorbesc despre aparitia si dezvoltarea, in secolul IX, a unei asezari autohtone centru economic si politic in Transilvania. Alba-Iulia este, fara nici o indoiala, una dintre asezarile bine conturate, puternic centru economic, politic si religios al incipientului stat Roman, principat cunoscut sub numele de Voievodatul de la Balgrad.

La 1 decembrie 1918, Alba Iulia a fost locul unde Unirea Transilvaniei cu Romania a fost decisa solemn si irevocabil de catre Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia alcatuita din delegati alesi de romanii din Transilvania, Unirea Statului National Modern Roman fiind atunci desavarsita.

Judetul Alba | Obiective turistice Alba Judetul Alba - Obiective turistice in Alba

Catedrala ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918.
Arhitectura sa, inspirata din biserica domneasca din Tirgoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati.
Constructie impunatoare, ridicata intre 1921-1923, dupa planurile arhitectului D.Ghe. Stefanescu, sub conducerea inginerului T. Eremia, aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari la data de 15 octombrie 1922, catedrala purtand si numele de Catedrala Incoronarii.

Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost ??ntocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este adapostit in Cladirea Babilon din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor reprezinta celui mai important monument de arhitectura romantica din oras.

Turism Judetul Alba | Judete Romania Judetul Alba - Turism

Judetul Alba este o zona de mare interes turistic atat pentru turistii romani cat si pentru straini. Potentialul turistic al judetului consta in numeroasele vestigii al trecutului milenar, prin monumentele istorice, arhitectonice si de arta cat si prin peisajele variate si pitoresti si prin rezervatiile naturale unice in Romania si in Europa.

Obiceiurile si traditiile populare sunt de asemenea un punct de interes pentru romani si turisti straini. Dintre aceste traditii mentionam Targul de Fete de pe Muntele Gaina organizat in fiecare an pe 20 iulie, de Sf. Ilie. Locurile turistice sunt numeroase si interesante: in Alba Iulia - cetatea constriuta intre 1715-1738 si in interiorul ei se gaseste Catedrala Catolica construita in secolul al XIII-lea, biblioteca Batthyanaeum fondata in 1794 si continand 60.000 de volume, Catedrala Ortodoxa, Sala Unirii, Museul National a Unirii.

In orasul Abrud sunt cladiri de arhitectura medievala foarte bine conservate; in Rosia Montana, Muzeul Minelor renumit pentru tablitele de ceara scrise in latina, in Sebes este o cetate medievala din secolul al XIV-lea iar in Aiud o cetate din secolul al XV-lea, etc. Orasul Blaj este un important centru cultural si religios al Transilvaniei.

Poze Judetul Alba | Galerie Foto Judete Romania Galerie foto judetul Alba

Poze Alba Iulia
Catedrala Alba Iulia | Galerie Foto Alba Iulia

Poze Cugir
Orasul Cugir | Galerie  Foto Cugir

Poze Arieseni
Partia de Ski Arieseni | Galerie Foto Arieseni

Poze Teius
Localitatea Teius | Galerie Foto Teius

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Alba link-uri utile | Informatii utile Judetul Alba