Judetul Olt | Harta Judetul Olt | Oferte Cazare in Judeul Olt

Judetul Olt | Harta judetului Olt | Obiective turistice Olt | Orase importante judetul Olt
 

Cazare Romania > Judetul Olt

 
 

Judetul Olt

Judetul Olt | Harta Judetul Olt | Oferte Cazare in Judeul Olt
 
     

 
 

Informatii Judetul Olt Prezentare judetul OltJudetul Olt face parte din categoria judetelor riverane fluviului Dunarea. Este traversat de meridianul 24g longitudine estica pe linia localitatilor Iancu Jianu Baldovinesti si de paralela 44g latitudine nordica in partea de sud pe linia Vladila Scarisoara, masurand 138 Km pe directia nord-sud si 78 km pe directia est-vest.

Ca pozitie istorico-geografica, face parte dintre vechile provincii istorice Oltenia si Muntenia, avand o legatura permanenta cu vestul tarii, cu Banatul pe Valea Dunarii, cu Transilvania pe Valea Oltului, iar prin portul dunarean Corabia are iesire la Marea Neagra.

Spre nord se invecineaza cu judetul Valcea, in est cu judetul Arges si Teleorman, la vest cu judetul Dolj. In partea de sud, pe o lungime de 47 km , Dunarea face hotarul tarii cu Bulgaria. Judetul Olt are o suprafata de 5.498 kmp.

Formele de relief ale judetului Olt apartin celor doua mari unitati, respectiv Podisul Getic in partea de nord, care ocupa o treime din suprafata si Campia Romana in sud, careia ii revin doua treimi. Valea Dunarii, orientata est-vest, domina malul romanesc si prezinta terase intinse. Valea Oltului reprezinta o adevarata axa a teritoriului judetului Olt.

Judetului Olt are un climat de tipul temperat-continental, mai umeda in partea de nord si mai arida in partea de sud. Teritoriul judetului Olt este traversat de doua cursuri mari de apa: fluviul Dunarea si raul Olt. Fluviul Dunarea curge pe teritoriul judetului pe o lungime de 47 km. Oltul strabate judetul caruia i-a dat numele pe o lungime de 100 km pe directia nord-sud.


Harta Judetul Olt | Harta Judete Romania Harta judetul Olt

Orase Judetul Olt | Judete Romania Orase importante in judetul Olt
Judetul Olt | Orase Judete Romania Alte localitati
Cazare Slatina
Cazare Caracal
Cazare Scornicesti
Cazare Corabia
Cazare Bals
Cazare Draganesti Olt
Cazare Piatra Olt

Istoric Judetul Olt | Judete Romania Judetul Olt - Istoric

Judetul Olt pastreaza urmele si vestigiile unei uimitoare culturi. Sapaturile arheologice atesta existenta asezarilor umane pe parcursul intregii istorii, aceata atestand continuitatea civilizatiei in aceasta zona. Ramasitele scoase la iveala apartinand Culturii Pietrii, Culturii Cris, Vadastra si Salcuta.

Existenta armelor de tip celtic atesta schimburile comerciale care erau facute cu populatia din Transilvania. Zona a facut parte din marele complex cultural tracic cunoscut ca Basarabi. Prima moneda dacica a fost batuta in secolul al IV-lea I.Hr. sub domnia lui Burebista. Capitala Daciei Malvensis a fost la Romula Malva, langa Caracal.

Prima atestare scrisa a organizariii statale sunt gasite in Diploma Cavalerilor Ioaniti, datand din 1247. Locuitorii judetului Olt au participat in 1821 la revolutia condusa de Tudor Vladimirescu si la revolutia din 1848. Radu Sapca din Celei - Corabia si Iorgu Valeanu, conducatorii judetului Olt, au participat la Adunarea de la Izlaz.

Judetul Olt a luat parte si la prima unire, in timpul lui Mihai Viteazul, care si-a stabilit curte priciara la Caracal si a fondat Manastirea Clociov la Statina. Datorita pozitiei strategice, judetul Olt a luat parte la Razboiul de Independenta in 1877, cu Regimentul 3 de jandarmi de la Slatina, in timp ce regimentul 3 Olt in 1916, in timpul Primului Razboi Mondial a intrat in istoria armatei romane. Evenimentele si viata politica de dupa Unirea din 1 Decembrie 1918, au fost marcante pentru toata tara.

Obiective Turistice Judetul Olt | Judete Romania Judetul Olt - Obiective turistice in Olt

Obiectivele turistice principale din judetul Olt sunt variate. Dintre acestea amintim:

- Asezarea fortificata geto-gatica de la Sprancenata.
- Zidurile cetatii bizantine Celei - Corabia cu Fantana Secreta, monument unic al arhitecturii romane bizantine.
- Biserica Manastirii Caluiu, avand fresce originale reprezentand pe sotia lui mihai Viteazu si Fratii Buzesti.
- Manastirea Brancoveni.
- Turnul de Paza medieval de la Hotareni.
- Fortareata de la Campul Mare.
- Casa Memoriala a haiducului Iancu Jianu, in Caracal.
- Centrul Memorial Nicolae Titulescu in satul cu acelasi nume.
- Manastirea Clocociov, construita pe o asezare a voievodului Mihai Viteazul.
- Biserica Sf. Treime din Corabia, impozant monument arhitectonic religios.
- Biserica de Lemn de la Parosi-Leleasca.
- Biserica din Stoicanesti, pictata de Gheorghe Tatarescu, s.a.

Judetul Olt | Turism Judete Romania Judetul Olt - Oferte turism

Pe fondul unui peisaj geografic, cu un interes turistic relativ scazut, se disting cateva obiective de interes aparte, peisagistic, floristic, faunistic, care se inscriu ca atractii naturale ale judetului Olt.

Valea Dunarii, cu ostroavele si plajele sale, ofera valoroase imagini estetice, cu functii recreative.
Valea Oltului, apare ca o salba de lacuri ca urmare a amenajarilor hidroenergetice in exploatare, atractive prin frumusetea imaginilor create de intinsele oglinzi de apa, padurile, caracterizate de diversitatea esentelor, fapt ce contribuie la realizarea unor peisaje deosebite in toata perioada lor de vegetatie.

Turismul de croaziera si de agrement este specific judetului Olt, zonele cu astfel de potential aflandu-se in preajma lacurilor de acumulare ale hidrocentralelor de la Arcesti, Strejesti, Ipotesti, Draganesti, Frunzaru-Rusanesti. O alta forma a turismului in judetul Olt, o reprezinta turismul pentru vanatoare si pescuit.

Galerie Foto Judetul Olt | Poze Judete Romania Galerie foto judetul Olt

Poze Slatina

Poze Caracal

Poze Scornicesti

Poze Oltenita

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Olt link-uri utile | Informatii utile Judetul Olt