Judetul Bihor | Harta Judetul Bihor | Oferte Cazare judetul Bihor

Judetul Bihor | Harta judetului Bihor | Obiective turistice Bihor | Orase importante in judetul Bihor




 

Cazare Romania > Judetul Bihor

 
 

Judetul Bihor

Judetul Bihor | Harta Judetul Bihor | Oferte Cazare judetul Bihor
 
     

 
 

Judetul  Bihor Prezentare judetul Bihor

Judetul Bihor, situat in partea de nord-vest a Romaniei, este strabatut de raurile Barcau, Crisul Repede si Crisul Negru, care curg de la est spre vest. Suprafata judetului Bihor, de 7.535 km patrati, este destul de intinsa in comparatie cu suprafata altor judete, iar populatia se ridica la 634 854 de locuitori, cifre ce reprezinta 2,94% si respectiv 3% din teritoriul si populatia intregii tari. Densitatea populatiei este de 84,0 loc./km2. Resedinta judetului se afla in municipiul Oradea.

Relieful judetului Bihor este variat, fiind dispus in trepte ce coboara de la est la vest, dinspre culmile Muntilor Apuseni spre Campia de Vest. In est, pe teritoriul judetului Bihor, se gasesc culmile inalte, vestice, ale Muntilor Bihorului ce se ridica peste 1.800 m si masivele Codru-Moma, Padurea Craiului si Plopis (Ses) - de inaltimi mai mici (500-1.000 m) - ce completeaza ca o treapta mult mai joasa silueta inalta a Bihorului.

Aceste culmi mai coborate, ce patrund ca niste tentacule spre vest, sunt despartite intre ele de depresiunile Beiusului, pe Crisul Negru, si Vad-Borod, pe Crisul Repede. Dealurile piemontane fac trecerea spre treapta cea mai joasa, spre Campia de Vest (Campia Crisurilor, in sud si Campia Barcaului, in nord).

Judetul Bihor | Judete Romania Harta judetul Bihor


Harta Judetul Bihor



Judetul Bihor | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Bihor | Orase Judetul  Bihor Alte localitati

Cazare Oradea
Cazare Padis
Cazare Bors
Cazare Baile Felix
Cazare Baile 1 Mai
Cazare Stana de Vale
Cazare Alesd

Cazare Valea lui Mihai
Cazare Salonta
Cazare Beius
Cazare Stei
Cazare Vascau
Cazare Nucet
Cazare Marghita



Judetul Bihor | Istoric Bihor Judetul Bihor - Istoric

Cele mai vechi marturii arheologice despre trecutul indepartat al judetului Bihor se concretizeaza in unelte de piatra gasite in dunele de nisip din zona Sacueni si valea lui Mihai, fiind datate din paleolitic. Epoca bronzului este reprezentata prin prezenta mai multor culturi, cum ar fi cultura Cris, cultura Tisa si cultura Otomani. Din epoca traco - dacica sunt cunoscute asezarile din prima epoca a fierului, la Sintion, Ripa, Valea lui Mihai, Cociuba Mare si Tasad.

Dacii si romanii cunosteau bine baile termale de langa Ulpianum (Oradea), ceea ce rezulta din pietrele de mormant descoperite in apropiere de Baile Felix. Frumoasele tinuturi ale Bihorului au fost ravnite pe rand de mai multe neamuri de navalitori: vandali, goti, huni, gepizi, longobarzi, avari, slavi, pecenegi, cumani si unguri (907 - 1000).

In secolele IV - X apararea Bihorului s-a facut in centrul de rezistenta reprezentat de cetatea Bihorului, cetate dacica, fortificata in timp, ajungand in vremea stapanirii voivodului Menumorut resedinta domneasca . In cronica lui Anonymus este mentionat momentul in care Menumorut o da pe fiica sa drept sotie fiului lui Arpad, descendentul lor fiind regele Stefan cel Sfant intaiul rege crestin al Ungariei (997-1038).

Peste timp, cetatea Bihorului devine o ruina, cedand importanta ei istorica cetatii Oradea, construita pe dealul Promotor. In timpul navalirii tatare din 1241-1242 cetatea este darz aparata de canonici in frunte cu Rogerius.

Judetul  Bihor | Obiective turistice Bihor Judetut Bihor - Obiective turistice in Bihor


Pestera Ursilor este situata la 86 km de Oradea, pe DN 76. A fost descoperita intamplator la sfarsitul anilor 1970, in zona carierelor de marmura din muntii Chiscau, la o altitudine de 482 de metri. Numele pesterii provine de la resturile fosilizate ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus - disparut acum aproximativ 15.000 de ani), care s-au descoperit aici.

Pestera Scarisoara este situata la o inaltime de 1200 de metri, in apropierea satului Garda, pestera Scarisoara este celebra prin ghetarul pe care il adaposteste in interiorul stancilor ei calcaroase.

Pestera Vantului, situata pe malul stang al Crisului Repede, este cea mai lunga pestera din Romania.
Pestera Meziad, rezervatie speologica situata in muntii Padurea Craiului, una dintre cele mai mari pesteri din Romania.
Saritoarea Bohodeiului (in apropiere de Pietroasa), cu o inaltime de 80 m, este a treia cascada ca marime din Romania.
Cheile Crisului Repede (in muntii Padurea Craiului) - aceasta rezervatie include 11 pesteri.
Alte cascade: cascada Bulbuci - 40 m inaltime, in muntii Bihorului, cascada Moara Dracului - 20 m inaltime.

Judetul Bihor | Judete Romania Judetul Bihor - Turism


Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si prin elementele etnografice, ofera turistilor variate si bogate posibilitati de recreere si instruire. Accesul la frumusetile naturale ale judetului este facilitat de existenta unor artere de circulatie bine intretinute, precum si a unor cabane in care drumetul poate gasi loc de odihna.

Din punct de vedere turistic deosebim in judetul Bihor o serie de zone amenajate, inzestrate cu cai de comunicatii, cabane, marcaje etc., pe langa care mai exista o sumedenie de zone de interes turistic, ale caror frumuseti reclama intrarea lor neintarziata in circuitul turistic al tarii.

Orasele ca si multe dintre localitatile judetului Bihor, sunt pastratoare ale unor importante monumente istorice si de arta, atragand numerosi turisti din tara si strainatate.

Poze Judetul Bihor Galerie foto judetul Bihor

Poze Oradea
Centrul Orasului Oradea | Galerie Foto Oradea

Poze Baile Felix
Strand Termal | Galerie Foto Baile Felix

Poze Baile 1 Mai
Statiunea Baile 1 Mai | Galerie Foto Baile 1 Mai

Poze Stana de Vale
Stana de Vale | Galerie Foto Stana de Vale

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Bihor link-uri utile | Informatii utile Judetul Bihor