Judetul Bistrita Nasaud | Harta Judetul Bistrita Nasaud | Oferte Cazare in Bistrita Nasaud

Judetul Bistrita Nasaud | Harta judetului Bistrita Nasaud | Obiective turistice Bistrita Nasaud | Orase importante judetul Bistrita Nasaud
 

Cazare Romania > Judetul Bistrita Nasaud

 
 

Judetul Bistrita Nasaud

Judetul Bistrita Nasaud | Harta Judetul Bistrita Nasaud | Oferte Cazare in Bistrita Nasaud
 
     

 
 

Judetul Bistrita Nasaud Prezentare judetul Bistrita Nasaud

Judetul Bistrita Nasaud are o suprafata totala de 5.355 km patrati, reprezentand 2,25 % din teritoriul total al Romaniei. Judetul Bistrita Nasaud, situat in nordul Romaniei, are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest.

Elementele teritorial-administrative ale judetului sunt: un municipiu (Bistrita), trei orase (Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai), 53 comune si 248 sate. Judetul Bistrita Nasaud include zona de legatura dintre Carpatii sudici si Podisul Transilvaniei, bazinul de sus al raului Somesul Mare si afluentii sai, cat si o mica parte din bazinul mijlociu al raului Mures.

Judetul Bistrita Nasaud are un relief variat distribuit in forma de amfiteatru spre Campia Transilvaniei. Relieful este alcatuit in principal din trei zone:
- zona montana, include partea muntoasa a lantului Carpatiilor Estici, partea nordica si centrala a limitei muntoase incluzand masivele Tiblea, Rodna, Suhard, Bargau si Calimani;
- zona deluroasa, include partea centrala si vestica a judetului;
- zona de lunca, care se extinde de-a lungul cursurilor principale de apa, in special de a lungul raului Somesul Mare si a afluentilor sai.Judetul Brasov | Judete Romania Harta judetul Bistrita Nasaud


Harta Judetul Bistrita NasaudJudetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Orase importante in judetul Bistrita Nasaud
Judetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Alte localitati
Cazare Bistrita
Cazare Nasaud
Cazare Beclean
Cazare Sangeorz-Bai
Cazare Piatra FantaneleJudetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Judetul Bistrita Nasaud - Istoric

In perioada 106-271 e.n., o buna parte din teritoriul actualului judet a facut parte din provincia Dacia. Populatia daco-romana si apoi cea romaneasca din aceasta parte de nord-est a Transilvaniei a continuat sa traiasca aici si dupa retragerea armatei si administratiei romane, constituindu-se in obsti satesti si in formatiuni prestatale ce vor fi ulterior inglobate in voievodatul lui Gelu.

In 1241, zona judetului Bistrita Nasaud a cunoscut distrugerile provocate de navalirea tataro-mongola, in care, fireste, cel mai mult au avut de suferit localitatile mai importante de atunci: Bistrita, Rodna, Beclean. Desi intreaga zona va cunoaste in secolele urmatoare o dezvoltare continua, doua vor fi localitatile ce se vor impune in mod deosebit: Rodna, cu minele ei de aur si argint, si Bistrita, centru mestesugaresc, comercial si administrativ.

La 1353, Bistrita obtinea dreptul de a avea sigiliu si stema proprie, fiind declarat oras liber, cu jurisdictie proprie. In 1940, judetul Bistrita Nasaud, desi avea o covarsitoare majoritate romaneasca, a fost cedat, in urma Dictatului fascist de la Viena, Ungariei hortiste. La 13 martie 1945, judetul Bistrita Nasaud a revenit la administratia romaneasca.

Judetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Judetul Bistrita Nasaud - Obiective turistice in Bistrita Nasaud

Muntilor Rodnei includ cateva pesteri de o mare valoare speologica: Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zailan.

Puncte de interes turistic sunt, de asemenea: statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, zona Piatra Fantanele, zona Colibila cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalina cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului, Lacurile Taul Petros, Taul Lala Mare.

In judet se gasesc, de asemenea, numeroase monumente istorice si arhitecturale. Interesante descoperiri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrila, Coldau, Dumitrita, Saratel, cat si ruinele cetatilor Ciceu si Rodna.

Printre monumentele arhitectonice ale judetului Bistrita Nasaud mentionam bisericile de lemn de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Henna, Dipsa, Bistrita, dar si zona Sugalete, care dateaza din secolele XV-XVI.

Judetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Judetul Bistrita Nasaud - Oferte turism

Judetul Bistrita Nasaud consta in numeroasele puncte de atractie turistica, reprezentate de rezervatii naturale, monumente ale naturii, zone turistice, statiuni balneoclimaterice etc.

Dintre rezervatiile naturale pot fi amintite: Parcul National Muntii Rodnei; Parcul National al Muntilor Calimani cu roci, minerale si structuri geologice deosebite, fauna si flora montana cu specii foarte rare; Parcul Dendrologic Arcalia situat in comuna Sieu Magherus, in care pot fi intilnite specii rare de arbori si arbusti; Gradinile istorice din Beclean, Dobric, Silivasu de Campie; formatiunile carstice de la pesterile Tausoare- Zalion si din Valea Cobaselului etc.

Un potential turistic urias in judetul Bistrita Nasaud il are si zona Pasului Tihuta.

Judetul Bistrita Nasaud | Judete Romania Galerie foto judetul Bistrita Nasaud

Poze Bistrita
centrul Vechi | Galerie Foto Bistrita

Poze Piatra Fantanele
Localitatea Piatra Fantanele | Galerie Foto Piatra Fantanele

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Bistrita Nasaud link-uri utile | Informatii utile Judetul Bistrita Nasaud