Judetul Iasi | Harta Judetul Iasi | Oferte Cazare in Judetul Iasi

Judetul Iasi | Harta judetului Iasi | Obiective turistice Iasi | Orase importante judetul Iasi
 

Cazare Romania > Judetul Iasi

 
 

Judetul Iasi

Judetul Iasi | Harta Judetul Iasi | Oferte Cazare in Judetul Iasi
 
     

 
 

Informatii Judetul Iasi Prezentare judetul Iasi


Judetul Iasi fiind situat in partea de nord-est a Romaniei, este marginit la vest de raul Moldova si la est de raul Prut - care constituie si granita cu Republica Moldova. Cu o suprafata de 5476 Kmp, Iasul este un judet mediu ca intindere, reprezentand 2,3% din suprafata tarii.

Organizarea administrativa a judetului Iasi cuprinde un numar de 2 municipii, 2 orase, 94 comune si 420 sate. Resedinta judetului este municipiul Iasi, unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei.

Judetului Iasi la 1 iulie 2005avea o populatie de 813.943 locuitori, reprezentand 3,8% din populatia totala a Romaniei (Judetul Iasi ocupand locul 3, dupa municipiul Bucuresti si Judetul Prahova); din totalul populatiei, 46,2% locuieste in mediul urban, iar 53,8% in mediul rural.

Relieful judetului Iasi este deluros. Partea centrala si nord-estica este dominata de dealuri si podisuri interfluviale joase, udate de raurile Bahlui si Jijia, avand versanti afectati de alunecari de teren si lunci inundabile. Partea de vest cuprinde culmi deluroase si platouri inalte, avand si zone reprezentate de luncile raurilor Siret si Moldova. Partea de sud are un relief inalt si masiv, strabatut de afluentii raurilor Barlad si Vaslui.

Clima judetului Iasi este temperat-continentala, cu variatii ale temperaturii intre -36g C + 40g C, media anuala in perioada 1901-1990 fiind de +9,5g C.

Harta Judetul Iasi | Judete Romania Harta judetul Iasi

Harta Judetul Iasi

Orase Judetul Iasi | Judete Romania Orase importante in judetul Iasi
Judetul Iasi | Orase Judete Romania Alte localitati
Cazare Iasi
Cazare Pascani
Cazare Targu Frumos
Cazare Harlau

Istoric Judetul Iasi | Judete Romania Judetul Iasi - Istoric

Istoria judetului Iasi este marcata de numeroase monumente si vestigii arheologice. Iasi, orasul celor sapte coline , a fost atestat prima data intr-un document din secolul al XV-lea, dat de catre Alexandru cel Bun (1400-1432) prin care acorda privilegii comerciale orasului; dar istoria Iasului merge inapoi pana la inceputul mileniului.

Sapaturile arheologice de la Cucuteni au scos la iveala una dintre cele mai stralucitoare culturi neolitice din Europa, faimoasa cultura Cucuteni (mileniul al treilea si al doilea i.Hr.), Baiceni-Mlada (secolele al II-lea si al III-lea i.Hr.), Dumbrava (secolul al II-lea d.Hr.) si Iasi-Nicolina (datand din Epoca Fierului pana in secolele IV-XII d.Hr.).

Universitatile din Iasi sunt: Universitatea Alexandru Ioan Cuza (cea mai veche universitate din Romania, fondata in 1864), Universitatea Politehnica Gh. Asachi, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, Universitatea Agronomica Ion Ionescu de la Brad, Academia de Arta, Institutul Teologic (Ortodox si Catolic).

Obiective Judetul Iasi | Judete Romania Judetul Iasi - Obiective turistice in Iasi

Judetul Iasi cu patrimoniul sau care consta in 526 de locuri arheologice, 20 de case memoriale din care 10 sunt muzee cat si 580 monumente istorice si arhitecturale este numit si Judetul-Muzeu al Romaniei.

Impresionantul patrimoniu cultural si artistic, tezaurul sau folcloric si etnografic, rezervatiile si izvoarele de la Repedea, Valea Lunga, izvoarele de apa minerala de la Nicolina, Strunga, faimoasele podgorii de la Cotnari, cat si nodul rutier si feroviar de aici au dus la dezvoltarea unui turism eficient. Cladirile impozante din Iasi plaseaza orasul pe locul doi in Romania ca oras cultural: Biserica Trei lerarhi unde se gasesc osemintele domnitorilor Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Alexandru loan Cuza, Teatrul National, Biblioteca Foundation, Universitatea.

Din 1888 aici se gasesc relicvele Sf. Cuvioasa Paraschiva, patroana religioasa a Moldovei. In gradina Copou se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei construit de Gh. Asachi. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932.

Mai tarziu a fost ridicata Aleea Junimea cu busturile din bronz ale membrilor sai. Se gasesc deasemenea alte monumente importante in acest judet: Palatul domnitorului Alexandru loan Cuza de la Ruginoasa; Casa Memoriala si Mausoleul Vasile Alecsandri de la Mircesti; vestigiile arheologice ale civilizatiei neolitice Cucuteni din mileniile IV-III i. Hr.; ruinele Curtii Princiare si Cetatiile Dacice din Cotnari.

La Iasi a fost fondat primul Teatru National in limba romana. Se afla de asemenea Orchestra Filarmonica si Teatru de copii Luceafarul . Judetul Iasi are 12 hoteluri cu 1,656 locuri, sase hanuri si moteluri cu 263 de locuri, 15 campinguri, sase case de odihna si sapte tabere scolare.

Cai de acces Judetul Iasi | Judete Romania Judetul Iasi - Cai de acces Iasi

In Judetul Iasi se poate ajunge:
Cu avionul - aeroportul Bacau, sau aeroportul Iasi;
Cu autovehiculul - pe sosele: E85, Bucuresti - Siret, cu deviatie la dreapta, de la Marasesti spre Tecuci - Barlad - Husi - Albita (punct de granita); distanta Bucuresti - Iasi este de 393 km, Bucuresti - Neamt: 342 km, Bucuresti - Bacau : 284 km;
Cu trenul - zona este traversata de magistralele feroviare Bucuresti - Suceava si Bucuresti - Iasi.

Galerie Foto Judetul Iasi | Poze Judete Romania Galerie foto judetul Iasi

Poze Iasi
Fantana arteziana Iasi | Galerie foto Iasi

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Iasi link-uri utile | Informatii utile Judetul Iasi