Judetul Timis | Harta Judetul Timis | Oferte Cazare Judetul Timis

Judetul Timis | Harta judetului Timis | Obiective turistice Timis | Orase importante judetul Timis
 

Cazare Romania > Judetul Timis

 
 

Judetul Timis

Judetul Timis | Harta Judetul Timis | Oferte Cazare Judetul Timis
 
     

 
 

Informatii Judetul Timis Prezentare judetul Timis

Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii avand granita cu Iugoslavia si Ungaria spre vest si Arad, Hunedoara si Caras-Severin in nord, est, si sud. Asezarea geografica a judetului Timis este foarte avantajoasa, la intretaierea celor mai importante drumuri europene unde culturile si civilizatia din vest interfera cu cele din est.

Judetul Timis, este cel mai mare judet al Romaniei, cu o suprafata de 8.697 km patrati, beneficiaza de o clima temperata, are doua treimi din teritoriu acoperite cu campii traversate de raurile Timis, Bega si Barzava. La est campia se ridica bland printre dealuri acoperite de vii si livezi spre inaltimile medii ale Muntilor Poiana Ruscai.

Judetul Timis are o populatie de peste 690.000 locuitori, peste 60% dintre acestia traiesc in zona urbana reprezentata de doua municipii, Timisoara si Lugoj si cinci orase, Buzias, Deta, Jimbolia, Sannicolau Mare si Faget. Dupa nationalitate 80,1% sunt romani, 9% - unguri, 3,8 % - germani, 2,4 % - sarbi, etc. Capitala judetului Timis este Timisoara, al patrulea oras ca marime al tarii, este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific, adevarata poarta a Romaniei spre Europa Occidentala.

Harta Judetul Timis | Harta Judete Romania Harta judetul Timis


Harta Judetul  Timis
Orase Judetul Timis | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Timis | Orase Judetul Timis Alte localitati
Cazare Timisoara
Cazare Lugoj
Cazare Buzias
Cazare Deta
Cazare Ciacova
Cazare Gataia

Cazare Faget
Cazare Jimbolia
Cazare Sannicolau Mare
Cazare Izvin
Cazare RecasJudetul Timis | Istoric Timis Judetul Timis - Istoric

Continuitatea vietii pe aceste meleaguri este atestata inca din cele mai vechi timpuri, judetul Timis apartinand statului dac sec. II i.Ch. iar, mai apoi, Imperiului Roman sec. II - III d.Ch. Regiunea istorica Banat, din care face parte si judetul Timis, a cunoscut un fenomen de feudalizare timpurie, in secolul al XI-lea, existand un voievodat romanesc condus de Glad, cu capitala la Morisena.

Doua secole mai tarziu, este consemnata existenta cetatii Castrum Timissiensis - Timisoara. In anul 1552, Banatul este cucerit de ostile otomane conduse de Soliman Pasa si ramane timp de 164 de ani sub stapanire turceasca, respectiv pana in anul 1716, cand Timisoara este eliberata de Armata Imperiala Austriaca.

In sec. XVIII, este perioada marilor transformari, materializate in vaste lucrari de constructii, ceea ce face ca judetul Timis sa se integreze zonei de civilizatie a Europei Centrale.

Dupa Primul Razboi Mondial si unirea cu Regatul Romaniei, urmeaza o perioada prospera in care se infiinteaza primele intitutii de invatamant superior si creste numarul institutiilor culturale. Aceasta evolutie pozitiva este insa intrerupta brutal de cel de-al al Doilea Razboi Mondial. Judetul Timis este reinfiintat in anul 1968, in structura si pe teritoriul pe care-l ocupa si in prezent.

Judetul  Timis | Obiective turistice Timis Judetul Timis - Obiective turistice in Timis

In Judetul Timis exista mai multe rezervatii si monumente ale naturii,manastiri si pesteri cum ar fi:
- Mlastinile de la Satchinez(la cca 25 km nord-vest de Timisoara), interesanta si pitoreasca rezervatie ornitologica, denumita si Delta Banatului (mlastinile largi, cu stufuri dese si balti intinse dau aspectul unei mici delte). Vizitatorii pot admira coloniile de pasari care se cuibaresc in zona, multe dintre ele fiind specii rare, aflate pe cale de disparitie (starcul rosu, starcul galben, egreta mica);
- Parcul Dendrologic-Bazos (la aproximativ 15 km sud-est de Timisoara, la 8 km sud de Remetea Mare), rezervatie forestiera, de mare importanta stiintifica. Beneficiind de un climat submediteranean, aici cresc arbori proveniti din cinci continente;
- Locul fosilier Radamanesti-rezervatie paleontologica, la 10 km nord de Lugoj.
- Saraturile de la Dinias-rezervatie floristica, la 25 km sud-vest de Timisoara.
- Pestera de la Romanesti situata la 13 km de Faget.
- Pestera albastra-langa Pietroasa, la 12 km de Faget.
- Pestera Stanca lui Florian aflata langa Tomesti, la 17 km de Faget.

Judetul Timis | Judete Romania Judetul Timis - Turism


Judetul Timis este reprezentat de un potential natural diversificat, de la culmile plesuve ale Muntilor Poiana Ruscai pana la Campia Timisului, de varietatea faunei si florei. Pitorescul zonei montane, izvoarele de ape minerale si termale, recunoscute pretutindeni pentru calitatile lor curative, precum si varietatea elementelor de arhitectura, arta populara si folclor asigura oferte de turism pe gustul fiecaruia.

Tumultoasa istorie multimilenara a zonei judetului Timis a lasat posteritatii numeroase si importante monumente si vestigii de mare valoare natioanala si europeana: Castelul Huniazilor, Casa lui Eugeniu de Savoya, Palatul Dicasterial, bastionul vechii Cetati Timisoara, biserica Manastirii Minorite, Hanul Postei, Turnul Sf. Nicolae, Sinagoga Sephardic (in Lugoj), Cetatea Ciacova, Castelul Regal din Banloc, Monumentul de la Tapae, si multe altele.

Parcul dendrologic din Bazos, Rezervatia Ornitologica Satchinez, padurile seculare Pischia, Binis, Hodos-Remetea Mica, Cheveresu Mare cu o bogata fauna, izvoarele de apa minerala de la Buzias, Calacea sau Ivanda, lacul artificial situat in zona Surduc, Pestera Romanesti Cave etc. sunt puncte de atractii turistice in judetul Timis.

Tot in judetul Timis se mai pot vizita numeroase case memoriale apartinand unor personalitati ce fac parte din cultura internationala: casa-museu Nikolaus Lenau, casele memoriale ale lui Brediceanu, Vidu, Grozavescu, Traian Vuia in Lugoj, casele memoriale ale muzicianului Bela Bartok si pictorului Stefan Jager, Domul Catolic din Timisoara.

Poze Judetul Timis Galerie foto judetul Timis

Poze Timisoara
Poze  Timisoara l Galerie foto Timisoara

Poze Buzias
Poze Buzias l Galerie foto Buzias

Poze Lugoj
Pod metalic | Galerie foto Lugoj

Poze Faget
Biserica din Faget | Galerie foto Faget

Poze Sannicolau Mare
Cazare Sannicolau Mare | Galerie foto Sannicolau Mare

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Timis link-uri utile | Informatii utile Judetul Timis