Judetul Arad | Harta Judetul Arad | Oferte Cazare in judetul Arad

Judetul Arad | Harta judetului Arad | Obiective turistice Arad | Orase importante judetul Arad
 

Cazare Romania > Judetul Arad

 
 

Judetul Arad

Judetul Arad | Harta Judetul Arad | Oferte Cazare in judetul Arad
 
     

 
 

Judetul Arad Prezentare judetul Arad

Judetul Arad este situat in vestul Romaniei, intinzandu-se pe 7.754 km patrati, reprezinta 3,2% din suprafata Romaniei si al saselea judet ca marime. Vecinii sai sunt la nord judetul Bihor, la est judetele Hunedoara si Alba, la sud judetul Timis si in vest Ungaria.

Clima din judetul Arad este o clima continentala moderata cu influente oceanice. Dupa Departamentul de Statistica al Judetului, populatia in judetul Arad numara 477.711 locuitori la 1 iulie 1997. Dintre acestia 52% locuiesc in mediul urban, iar restul de 48% in mediul rural. Din punctul de organizare teritorial-administrativa Judetul Arad contine Municipiul Arad, sapte orase (Chisineu-Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Pancota, Sebis), 67 comune si 273 sate.

Din totalul de 477.711 locuitori, 201.820 persoane reprezinta forta activa de munca in diferite domenii economice. Astfel, structura populatiei active in marile domenii economice este urmatoarea: agricultura - 20,4%, industrie 37%, constructii - 4,1%, educatie - 3,8%, sanatate - 3,5%, transporturi si telecomunicatii - 7,3%, servicii - 15,6%; silvicultura, expoatari forestiere si piscicultura - 1,4%; comert - 6,7%; alte domenii - 0,2%.

Judetul Arad se mandreste cu o piata de munca foarte diversificata si cu o forta de munca pregatita si relativ ieftina comparativ cu alte piete.

Judetul Arad | Judete Romania Harta judetul Arad


Harta Judetul Arad
Judetul Arad | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Arad | Orase Judetul Arad Alte localitati
Cazare Arad
Cazare Nadlac
Cazare Moneasa
Cazare Curtici
Cazare Pancota
Cazare Lipova
Cazare Sebis
Cazare Chisineu-Cris
Cazare Ineu
Cazare Pecica
Cazare Santana


Judetul Arad | Istoric Arad Judetul Arad - Istoric

Cele mai vechi urme ale prezentei umane in actualul teritoriu al judetului Arad apartin perioadei paleolitice (1.000.000 - 10.000 i.de Hr.), dar vestigiile cele mai vechi dateaza de acum 40.000 de ani. Descoperirile din zona Iosasel, alaturi de cele de la Moneasa, Zabrani, Cladova, Frumuseni, Sanpetru-German, Conop atesta ca pe omul primitiv folosea adaposturile naturale ale pesterilor si tavernelor.

Perioada cuprinsa intre 10.000 - 6.000 (5500) ien, numita mezolitic sau epipaleolitic, marcheaza trecerea spre noua tehnica de prelucrare a pietrei prin slefuire. Descoperirile de la Conop si Zabrani anunta ca oamenii perioadei se ocupau cu culesul, vanatul si pescuitul. Perioada dintre 2000 (1800) - 1200 (800) ien se caracterizeaza prin introducerea metalurgiei bronzului si producerea de unelte si podoabe din acest aliaj.

Cercetarile in zona aradeana din aceasta epoca au scos la iveala vestigiile civilizatiei bronzului cuprinse in marile complexe culturale Periam-Pecica si Otomani. Descoperiri avem si in Arad, Semlac, Socodor, Varsand.

Judetul Arad | Obiective turistice Arad Judetul Arad - Obiective turistice in Arad


Statiunea Lipova - ( 138 m altitudine , la 35 km de Arad ) , statiune balneoclimaterica in lunca Muresului , inconjurata de paduri de stejari . Apare in documente la 1315 , dar izvoarele sale de apa minerala sunt cunoscute abia in sec XVI . Clima este continental moderata , cu influente mediteraneene .Temperatura medie anuala este de 10,5g C , fiind astfel ferita de vanturi .Caile de acces pot fi: feroviare - gara Radna , pe linia Bucuresti - Arad sau pe linia Timisoara - Radna , rutiere - DN7 de la Arad sau de la Deva pana la Lipova si DJ 691 Timisoara - Lipova .


Statiunea Moneasa - ( 280 m altitudine , la 101 km de Arad si 18 km de Sebis ) ,statiune balneoclimaterica ale carei ape minerale erau apreciate inca de pe vremea romanilor . Statiunea s-a cuibarit la poalele muntilor Codru-Moma , in jurul ei etalindu-se un peisaj de basm : culmi impadurite , fenomene carstice , marmura rosie , parauri limpezi .Clima este continental moderata , cu veri racoroase si ierni blande . Caile de acces pot fi: rutiere DN 709 si DJ 762 Arad - Moneasa , DN 76 si DJ 762 Brad - Moneasa ,feroviare -gara Sebis , linia Arad - Brad .

Pestera Liliecilor - langa Moneasa
Pestera Cristalelor - formata din roca de calcar negru .
Fantana de la Groapa Ursilor .

Rezervatii si monumente ale naturii
Bezdin - langa Pecica , rezervatie complexa ( 25 ha )
Parcuri dendrologice : Peris, Savarsin, Macea.

Monumente istorice
Monumentul ostasilor romani - Arad
Monumentul eroilor - Paulis

Judetul Arad | Judete Romania Judetul Arad - Turism

Judetul Arad fiind poarta principala a Romaniei pentru calatorii din vestul Europei, peisajele pitoresti ale zonei deluroase si montane din vaile Muresului si Crisului Alb indemna turistii romani si straini sa viziteze numeroasele zone turistice Moneasa, Lipova, Podgaria Arad, tinutul Halmagiu, Valea Cladova, Savarsin, Valea Mare-Caprioara.In municipiul Arad, in orasele Lipova si Ineu, in statiunile balneo-climaterice Moneasa si Lipova, in alte zone turistice se gasesc hoteluri, hanuri, moteluri tabere de vacanta si vile.

Judetul Arad are o multitudine de rezervatii stiintifice, in special rezervatii botanice, forestiere, zoologice si speologice. Remarcabile prin raritatea si variatatea florei sunt: Rezervatia naturala Moneasa, rezervatia Dosul Laurului din Zimbru, Gradina Botanica de la Castelul Macea, parcurile dendrologice de la Gurahont, Bulci, Capalnas, Neudorf, Savarsin, Odvos si Manastur cat si rezervatiile-padure de la Runcu-Grosi, Raul Mare - Halmagel, Prundul Mare - Securigiu.

In Judetul Arad se gasesc multe locuri de vanatoare si pescuit, foarte bine-cunoscute sunt cele de la Chisineu-Cris - Socodor - Adea, Savarsin - Troas si Varfurile - Halmagel. Bisericile si manastirile vechi situate in judetul Arad detin adevarate comori artistice si unele dintre ele sunt expuse.

Cele mai cunoscute manastiri ortodoxe sunt cele de la Hodos-Bodrog, datata din 1177, de la Bezdin, datata din 1334, de la Arad-Gai construita intre 1760-1762, Sf. Maria - Radna Manastire Franciscana, construita intre 1727 - 1826 the Princely Orthodox Church de la Halmagiu, datata din secolul al XIV-lea, Biserica Romano-Catolica de la Sanpetru German, construita in 1774.

Judetul Arad conserva o veche si autentica arta populara in Tara Zarandului, Ineu-Sicula si Birchis-Capalnas. Broderiile in rosu si negru, hainele din blana de oaie facute de catre blanarii Buteni, vestele facute la Birchis si Bata sunt renumite. Tesaturile traditionale cat si ceremica populara pot fi gasite in majoritatea gospodariilor taranesti din Tara Zarandului, Valea Muresului si campia Crisului Alb. Trebuie sa mentionam remarcabila pastrare a unor gospodarii traditionale in principal in satele situate in zonele montane.

Poze Judetul Arad Galerie foto judetul Arad

Poze Arad
Centru Arad | Galerie foto Arad

Poze Moneasa
Statiunea Moneasa | Galerie foto Moneasa

Poze Lipova
Localitatea Lipova | Galerie foto Lipova

Poze Sebis
Orasul Sebis | Galerie foto Sebis

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Arad link-uri utile | Informatii utile Judetul Arad